Liječenje HCV: Škrgutanje zubima i što ga pojačava

HCVKada su pod stresom, neki ljudi škrguću zubima. Postoji još nekoliko razloga zbog kojih su osobe sa hepatitisom C osjetljive i podložnije komplikacijama škrgutanja zubima.

Značajan postotak osoba koje žive sa kroničnim hepatitisom C mora se suočiti sa velikim brojem oralno-zdravstvenih izazova. Bruksizam, poznatiji kao škrgutanje zubima je uobičajena navika koja može biti posebno problematična kod osoba sa hepatitisom C (HCV). Kako bi se zaštitili od potencijalnih zamki bruksizma, trebate znati što ga pogoršava, na što treba paziti te kako stati na kraj ovoj potencijalno štetnoj navici.

Uzroci bruksizma

Iako postoje brojni uzroci povezani sa bruksizmom, HCV sam po sebi nije odgovoran za stiskanje vilice. Ipak, nekoliko poznatih precipitatora je često povezano sa hepatitisom C. Uobičajeni krivci su:

  • Stres
  • Tjeskoba
  • Iskrivljenost – kada se gornji i donji zubi ne slažu pravilno
  • Pušenje
  • Prekomjerna konzumacija alkohola
  • Poremećaj spavanja
  • Antidepresivni lijekovi – kao što su SSRI
  • Neuromuskularno oboljenje lica

Osim svojih socijalnih implikacija, simptoma, liječenja i progresije, osobama sa kroničnim HCV nije stran stres ili tjeskoba. Pritisak činjenice da se živi sa virusom jetre ima tendenciju pojačavanja napetosti koja se učestalo nakuplja u vilici i može dovesti do bruksizma. Dodatno, pacijenti sa hepatitisom C se mogu boriti sa poremećajem spavanja i/ili depresijom. Antidepresivi, jedan od poznatih uzročnika bruksizma se uobičajeno prepisuju za HCV.

Simptomi i učinci bruksizma


Jednako kao što postoji više stupanja kako netko steže vilicu ili škrguće zubima (od blagih do ozbiljnih), tako postoje i ozbiljnosti simptoma. Simptomi koji mogu ukazivati na bruksizam uključuju:

  • Stres
  • Tjeskobu
  • Depresiju
  • Bol u uhu ili vilici
  • Nesanica
  • Ozljeda desni

Ako se ne poduzmu koraci za olakšavanje bruksizma može doći do intenziviranja simptoma i kreiranja više neželjenih učinaka kao što su:

  • Osjetljivost zuba – kontinuirano drobljenje zuba može polako odstraniti vanjsku caklinu zuba i dovesti do osjetljivosti
  • Fizičko oštećenje – osim trošenja cakline, pretjerano škrgutanje može također oštetiti zube i dentalne ispune, oslabiti zube i prouzročiti povlačenje desni.
  • Lokalna bol – muskularne tenzije prouzročene bruksizmom mogu dovesti do facijalne boli, intenzivne glavobolje i boli u vilici. Bol u vilici je često povezana sa iskrivljenim temporomandibularnim zglobom – poremećaj koji je opisan kao izuzetno bolan.


Ko-čimbenici bruksizma

Formalno poznat kao kserostemija, suha usta su izuzetno učestala kod osoba sa hepatitisom C. Studije su pokazale povećanu učestalost kserostemije kod osoba sa HCV, posebno kod onih na antidepresivima. Prirodni lubrikant u ustima ima puno uloga uključujući čišćenje, kemijsku zaštitu i formiranje antitijela. Kao takva, nedostatak sline ima puno štetnih učinaka na oralno zdravlje.

Indikatori kserostemije uključuju:

  • Ozbiljan stupanj suhoće usta – posebno po noći
  • Suho oralno tkivo – posebno desni, jezik i obrazi
  • Pjenasta i žilava slina
  • Poteškoće u govoru, jelu i gutanju
  • Loš zadah
  • Propadanje zuba i njihova osjetljivost

Ako se ne liječi, ozbiljan slučaj kserostemije može dovesti do povećanog nivoa propadanja zuba i infekcije usta. Prema Dr. Martin Greenbergu, predsjedniku odjela School of Dental Medicine pri University of Pennsylvania, „ako pacijent ima suha usta, povećavaju se šanse za dentalni karijes.“

Kada se razmatra propadanje zuba i osjetljivost, dodavanje kserostemije bruksizmu povećava šanse za slabije oralno zdravlje. Osobe sa HCV su posebno podložne oba oboljenja. Zbog toga, takve osobe se savjetuju da budu proaktivne u minimiziranju tentija vilice i maksimiziranju lubrikacije usta.

Biti proaktivan

Savjeti za liječenje suhih usta i stezanja zuba mogu sezati sve do očuvanja zuba. Liječenje kserostemije općenito uključuje slijedeće:

  • Pojačavanje lubrikacije usta sa žvakaćim gumama bez šećera, povećavanje unosa tekućine i umjetne sline (ako ne potrebno).
  • Poboljšanje oralne higijene (redovito četkanje i ispiranje) kako bi se odstranio zubni plak.
  • Upotreba zamjenske sline u svrhu zaštite protiv pucanja oralnog tkiva.

Ključne stvari vezane uz brigu o bruksizmu uključuju:

  • Otklanjanje stresa – u borbi sa bruksizmom stručnjaci savjetuju oslobađanje od stresa kao jedan od najvažnijih tretmana. Oslobađanje od stresa može uključivati terapiju,  biološku povratnu vezu, vježbanje, jogu, meditaciju, aromaterapiju ili masažu. Bez obzira koje rješenje je najbolje za vas, pronađite pristup otklanjanju stresa kako bi spriječili nastavak bruksizma.
  • Usklađivanje zuba/čeljusti – ako je bruksizam povezan sa zubnim problemima, zubar će procijeniti korekciju zuba ili poravnavanje čeljusti. Ovo može uključivati  krunice kako bi se dao novi oblik zagriznoj površini zuba ili pločicu za zagriz kako bi se zaštitio zub i prestrojila čeljust.
  • Promjena lijekova – ako uzimate antidepresivne lijekove i škrgućete zubima, popričajte o tome sa vašim liječnikom a problem se možda može riješiti prebacivanjem na drugi antidepresivni lijek.

Za neke osobe bruksizam je blag i ne zahtjeva liječenje. Ipak, škrgutanje zubima ima potencijal koji može oštetiti zube posebno kada dolazi zajedno sa suhim ustima. Zbog toga što su osobe sa hepatitisom C podložne ovim stanjima, važno je poznavati njihove znakove i simptome, potražiti redovitu zubarsku pomoć, prakticirati dobru oralnu higijenu te biti proaktivan u zaštiti usta.


Reference:

http://www.care2.com/greenliving/7-things-your-teeth-say-about-your-health.html, 7 Things Your Teeth Say About Your Health, Lara, Retrieved October 30, 2010, Care2.com, Inc., 2010.

http://www.hda-online.org.uk/dentistry/bruxism-teeth-grinding/index.html, Bruxism and Teeth Grinding, Retrieved October 30, 2010, Health Development Advice, 2010.

http://www.hep.org.au/documents/Dental-140KB.pdf, Dental Health and Hepatitis C, Retrieved October 30, 2010, National Hepatitis Education Program, 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/10/10_helpful_tips.html, 10 Helpful Tips: Reducing Dry Mouth for Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved October 30, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.mayoclinic.com/health/bruxism/DS00337, Bruxism/Teeth grinding, Retrieved October 30, 2010, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 2010.






LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)