Krvarenje iz nosa i hepatitis C

Svi ponekad imamo krvarenje iz nosa, ali osobe sa hepatitisom C ne samo da su sklonije njemu, one moraju također biti svjesne potencijalnog širenja infektivnog hepatitis C virusa.  

Zbog mogućnosti prijenosa hepatitis C virusa, izlaganje drugih ljudi inficiranoj krvi može biti izvor velike bojazni za osobe sa ovim oboljenjem. Za osobe koje ne sudjeluju u visoko rizičnim aktivnostima (kao što je dijeljenje intravenske opreme za ubrizgavanje narkotika), postoji vrlo malo prilika kada se događa izlaganje krvi.  Osim, naravno, ako ne smatrate krvarenje iz nosa događajem koji im sposobnost izlaganja svih u vašoj blizini inficiranoj krvi. Komlicirajuća je činjenica to što se čini da su osobe sa uznapredovanim hepatitisom C podložnije krvarenju iz nosa nego li ostali. Za osobe koje imaju virus hepatitisa C, poznavanje kako spriječiti krvarenje iz nosa i kako ga zaustaviti jednom kada dođe do njega ih može učiniti puno manje zabrinutima.

Epistaxis, poznatiji kao krvarenje iz nosa, može biti zastrašujuće. Krvarenje iz nosa se događa iz više razloga kao što su:

  • Život na velikim visinama ili planinarenje na velikim visinama
  • Hladna i suha klima
  • Izlaganje dimu
  • Udarac u nos
  • Jako kihanje ili ispuhivanje nosa
  • Visoki krvni pritisak
  • Abnormalna struktura u nosu (kao što je nazalni polip)
  • Poremećaj trombocita

Ako postoji jedan ili više ovih uzroka, može dolaziti do krvarenja iz nosa češće nego li što je to uobičajeno.

Oko 90% krvarenja iz nosa se događa u mjestu unutar nosa zvan Kiesselbac područje, locirano na prednjem i nižem dijelu sredine nosne kosti. Ovo područje je osjetljivo na krvarenje iz nosa zbog nekoliko razloga:

  • Križanja četiri arterije
  • Ispuhivanje nosa povećava količinu krvi u tom području
  • Postoji velika vjerojatnost za istezanjem trljanjem nosa ili češanjem prstima kao rezultat svraba u nosu ili tkivu.
  • Ovo područje je najsuše u nosu zbog toga što zrak iz vana ulazi ovdje u nos i uklanja vodu iz tkiva.

Zbog toga, sluzna obloga u Kiesselbac području može lako napuknuti ili se rasparati što rezultira krvarenjem iz nosa.

Osobe sa uznapredovanim hepatitisom C su posebno podložne učestalom i ozbiljnom krvarenju iz nosa zbog toga što imaju oštećenu jetru. Jedna od glavnih zadaće jetara je proizvodnja tvari neophodnih za zgrušavanje krvi. Zbog toga što jetra sa narušenom funkcijom ima smanjenu mogućnost proizvodnje tvari za zgrušavanje, oni imaju više šanse za krvarenje iz nosa te im treba više vremena za zaustavljanje krvarenja.

Ne možete uvijek spriječiti krvarenje iz nosa, ali slijedeći koraci bi mogli smanjiti njegovo ponovno pojavljivanje:

  • Otvorite usta kada kišete tako da zrak može izaći kroz usta umjesto kroz nos
  • Koristite ovlaživač zraka te petrolejski gel ili ulje sa vitaminom E sa unutrašnje strane nosa kako bi zadržali Kiesselbac područje vlažnim
  • Izbjegavajte čačkanje nosa, podizanje teških tereta jako naprezanje za vrijeme stolice
  • Savjetujte se sa liječnikom zbog kontrole krvnog tlaka

Ako vaš nos krvari, prioritet je zaustavljanje krvarenja, ne samo da bi ste spriječili izlaganje krvi osoba oko vas nego također da bi ste spriječili pad vašeg krvnog tlaka. Prva stvar koju trebate shvatiti za vrijeme krvarenja iz nosa je da se ne trebate plašiti. Zatim:

  • Uspravite se i nagnite naprijed sa otvorenim ustima. U ovoj poziciji možete ispljunuti krv umjesto da ju progutate – što može prouzročiti mučninu i povraćanje.
  • Stisnite mekani dio vašeg nosa sa kažiprstom i palcem i držite najmanje pet minuta. Ponavljajte koliko bude potrebno sve dok krvarenje ne prestane.
  • Stavite oblog od leda ili neki sličan hladan oblog na nos i obraze
  • Osobe sa učestalim krvarenjem mogu upotrebljavati neki od proizvoda koji se prodaju bez recepta a uobičajeno dolaze u obliku praška koji usporava krvarenje kada se nanese direktno na nosnicu sa specijalnim štapićem.
  • Kada je zaustavljeno krvarenje, suzdržite se od čačkanja nosa ili ispuhivanja nosa i dišite na usta neko vrijeme.

Zbog toga što krv osobe sa hepatitisom C može biti opasna za druge osobe, ove sugestije pomažu osobama sa virusom da se ponašaju odgovorno. Ako imate krvarenje iz nosa:

  • Uvjerite osobe oko sebe da sami možete pritisnuti svoj nos
  • Ako vam netko u blizini može pomoći, zamolite ga da vam doda sve što trebate (npr. maramice) – te zatražite vrećicu za spremanje uprljanih ostataka.
  • Nakon krvarenja detaljno operite ruke i nadgledajte detaljno čišćenje svake mrlje sa posebnim bjelilom ili pranjem u vrućoj vodi sa bjelilom.

Usprkos uobičajenosti, krvarenje iz nosa nikada nije dobrodošao događaj. Za osobe sa hepatitisom C, vjerojatnost krvarenja iz nosa ne samo da je veća nego li što je uobičajeno, nego također predstavlja zabrinutost zbog izlaganja ostalih osoba virusu. Poduzimajući korake za sprečavanje učestalog krvarenja iz nosa, poznavajući kako ga zaustaviti jednom kada dođe do njega te odgovornog ponašanja u vezi infektivnosti hepatitisa C, osobe sa virusom se mogu znatno manje bojati povremenog krvarenja iz nosa.


Reference:

http://www.hemaware.org/story/all-about-nosebleeds, All About Nosebleeds, Nick Kolakowski, Retrieved February 6, 2011, National Hemophilia Foundation, 2011.
http://www.integrative-healthcare.org/mt/archives/2007/06/nosebleeds_101.html, Nosebleeds 101, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved February 6, 2011, Natural Wellness, 2011.
http://www.wellsphere.com/allergies-article/how-can-you-stop-nose-bleeds/770979, Neil Kao, MD, Retrieved February 6, 2011, Wellsphere, 2011.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)