Homeopatija i liječenje hepatitisa C

Osobe sa kroničnim hepatitisom C prepoznaju kako je njihova virusna infekcija jetara perzistentna te da se ne eliminira lako. Posebno za približno 50% pojedinaca koji nemaju odgovor na hepatitis C terapiju, postoji velika potražnja za alternativom koja bi im pomogla u borbi sa njihovim oboljenjem. Iako se smatra da je to kontroverzni pristup, zagovaratelji tvrde kako homeopatski pripravci sačinjavaju idalan spoj za liječenje hepatitisa C zbog toga što nude siguran terapijski pristup smanjenju viremije i olakšanja simptoma jetrenog oboljenja.

To zvuči obećavajuće ali znanstvena literatura o homeopatskim učincima na hepatitis C je zastrašujuća.
Rješavanje konfuzije vezane uz homeopatske lijekove, prepoznavanje i regulaciju homeopatije u USA je u najvećoj mjeri zanemareno. Nažalost, ovaj propust čini pronalazak obrazovanog, kompetentnog praktičara u SAD pravim izazovom. Gledajući sa svjetlu strane, oni koji su dovoljno sretni da pronađu stručnog praktičara homeopatije bi mogli dobiti vrijednu pomoć u borbi sa hepatitisom C.


O homeopatiji

Razvijena prije približno 200 godina od strane Dr. Samuel Hahnemann, homeopatija u cijelosti predstavlja ne-toksični medicinski sistem. Koristeći visoko razrijeđene patogene ili potencijalno toksične supstance ili pripravke, imunološki sitem neke osobe se provocira da napada uzročnika oboljenja.

Postoji kontroverza o području homeopatije. Ovo je većinom zbog toga što njeni brojni ključni koncepti nisu konzistentni sa trenutnim razumijevanjem znanosti, posebno kemija i fizika. Glavna teorija iza homeopatije je bazirana na zakonima sličnosti, poznatija kao „slično liječi slično“. Zakon sličnosti datira sve do vremena Hipokrata ali ima primjene i u današnje vrijeme – kao i cijepljenje. Puno cjepiva uključuje davanje male doze mikroorganizama koji uzrokuju specifično oboljenje. Slijedom toga, cjepiva stimuliraju imunološki odgovor protiv određenih mikroorganizama što štiti primatelja cjepiva od tog oboljenja.

Dodatno, homeopatija djeluje na principu razrjeđivanja također poznatom kao „zakon minimalne doze“. Princip razrjeđivanja navodi da što je manja doza lijeka, to je veća njegova učinkovitost. Većina homeopatskih pripravaka su tako razrijeđeni da ne ostaje niti molekula ljekovite supstance; ipak, kod homeopatije se vjeruje kako supstanca ostavlja otisak ili „bit“ koja stimulira liječenje.

Homeopatski pripravci su dobiveni od prirodnih supstanci koji potječu od biljaka, minerala ili životinja. Uobičajeni pripravci uključuju crveni luk, papricu (planinska biljka) i peckajuću koprivu.

Tko prakticira homeopatiju?

Homeopati liječe ljude na osnovi genetske i osobne zdravstvene povijesti, tipa tijela te trenutnih fizičkih, emocionalnih i mentalnih simptoma. Tretmani su prilagođeni svakoj osobi te zbog toga nije rijetka pojava da različite osobe za isto oboljenje dobiju različite tretmane.

Iako je popularna u Europi, trenutno ne postoji jedinstvena dozvola ili profesionalni standard za praksu homeopatije u SAD. Umjesto toga, licencirana homeopatije varira od države do države. Uobičajeno, homeopatski praktičar je licenciran u medicinskoj praksi, kao što je konvencionalna osteopatska ili naturopatska medicina. Ipak, još uvijek postoji puno različitosti.

  • Licenciranje kao homeopatski liječnik je moguće samo medicinskim doktorima i doktorima za osteopatiju u Arizoni, Connecticutu i Nevadi.
  • Arizona i Nevada također licenciraju homeopatske asistente, kojima je dozvoljeno pružati medicinske usluge pod nadzorom homeopatskih doktora.
  • Neke države eksplicitno uključuju homeopatiju unutar opsega prakse kiropratike, naturopatije, fizičke terapije, zubarstva, njegovanja i veterinarske medicine.
  • Iako nije prepoznata od strane ministarstva za obrazovanje SAD, , nacionalni certifikat se može dobiti preko organizacija kao što su Council for Homeopathic Certification, American Board of Homeotherapeutics i Homeopathic Academy of Naturopathic Physicians.

Sukladno tome, kompetentan homeopat u SAD se najbolje postigne preko umrežavanja i usmenom predajom. Na sreću, sigurna i ne-toksična priroda homeopatskih pripravaka, kada se odgovarajuće koristi znači da ne postoji nikakva opasnost od njihovog korištenja.


Homeopatija za hepatitis C

Homeopatska medicina ne mora biti najpopularnija alternativna medicina u vašem području, ali ima puno osoba koje ju podržavaju. Posebno kod oboljelih od kroničnog hepatitisa C koji nisu imali odgovor na antivirusnu terapiju, homeopatski pripravci nude potencijalni zgoditak za smanjenje viremije i olakšanje simptoma jetrenog oboljenja.

Stručnjaci se slažu kako je upotreba homeopatije za hepatitis C najbolja kada je nadgledana od strane iskusnog profesionalca. Neki od pripravaka koji mogu biti upotrjebljeni za hepatitis C uključuju.

  • Jedić
  • Bunika
  • Rosopas
  • Crvotočina
  • Mercurius
  • Otrovni orah
  • China officinalis

Zbog toga što je doziranje i kombiniranje homeopatskih pripravaka zavisi od svakog pojedinačnog slučaja, samostalno eksperimentiranje sa supstancama se ne preporuča.

Ako vam zakon sličnosti i princip razblaživanja/redukcije zvuče dovoljno dobro i ako imate kontakt s nekim homeopatom jače reputacije, homeopatska medicina bi mogla biti ključ za vaš hepatitis C.

Reference:

http://nccam.nih.gov/health/homeopathy/, Homeopathy, An Introduction, Retrieved January 16, 2010, National Institutes of Health, 2010.

http://www.e-hepatitis-c.com/app/default.asp, Hepatitis C Treatment, Retrieved January 16, 2010, Dr. Rajesh Shah, 2011.

http://www.heart-intl.net/HEART/050107/HepatitisCChoices.pdf, Hepatitis C: Choices, Chapter 10, Sylvia Flesner, ND, Retrieved January 16, 2011, Hepatitis and AIDS Research Trust, 2011.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20674840, Chelidonium majus 30C and 200C in induced hepato-toxicity in rats, Banerjee A, et al, Retrieved January 16, 2011, Homeopathy, July 2010.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)