Konzumacija kave usporava progresiju jetrenog oboljenja kod osoba sa kroničnim hepatitisom C

kavaPrema novoj studiji predvođenoj mr.sc.dr Neal Freedmanom it NCI (National Cancer Institute), pacijenti sa kroničnim hepatitisom C i uznapredovanim jetrenim oboljenjem koji konzumiraju tri ili više šalica kave dnevno imaju 53% manji rizik progresije jetrenog oboljenja nego li oni koji ne konzumiraju kavu. Studija je otkrila kako pacijenti sa hepatitis C povezanom fibrozom ili cirozom koji nisu imali odgovor na standardni tretman imaju koristi od povećanja konzumacije kave. Učinci na jetreno oboljenje nisu primijećeni kod pacijenata koji su pili crni ili zeleni čaj. Otkrića ove studije su objavljena studenom u časopisu Hepatology.

Hepatitis C virus (HCV) utječe na približno 2.2% svjetske populacije sa više od 3 miliona inficiranih Amerikanaca. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) navodi HCV kao vodeći uzročnik transplantacije u SAD i smatra se glavnim uzrokom 8000 do 10000 smrtnih slučajeva godišnje u SAD. U svijetu, WHO (World Health Organization) procjenjuje kako 3-4 miliona osoba svake godine dođe u kontakt sa HCV a 70% postanu kronični slučajevi koji mogu dovesti do ciroze jetre i raka jetre.

Ova studija je uključila 766 sudionika upisanih u HALT-C (Hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment against Cirrhosis) pokus koji su imali hepatitis C uzročnu fibrozu ili cirozu i nisu imali odgovor na standardni tretman sa antivirusnim lijekovima peginterferonom i ribavirinom. U početku studije, HALT-C pacijenti su bili zamoljeni da izvijeste koliko su često konzumirali kavu i u kojim količinama tijekom proteklih godina koristeći 9 najučestalijih kategorija u rangu od „nikada“ do svakodnevno“ i 4 kategorije o količini (1 šalica, 2 šačice, 3-4 šalice i 5+ šalica). Slična pitanja su bila postavljena za unos crnog i zelenog čaja. Ova studija je prva koja se osvrće na povezanost između progresije jetrenog oboljenja povezanog sa hepatitisom C i unosa kave“, naveo je dr. Freedman.

Sudionici su pregledavani svaka 3 mjeseca za vrijeme 3.8 godišneg studijskog perioda kako bi se ocijenio klinički ishod koji je uključio: ascites (abnormanlo akumuliranje tekućine u abdomenu), prognozu kroničnog jetrenog oboljenja, smrt povezanu sa jetrenim oboljenjem, hepatičnu encefalopatiju (oštećenje mozga i nervnog sistena) hepatocelularni karcinom (rak jetre), spontani bakterijski peritonitis, krvarenje iz proširenih vena ili povećanje fibroze. Također je rađena biopsija jetre nakon 1.5 i 3.5 godina kako bi se odredila progresija jetrenog oboljenja.

Rezultati su pokazali kako su sudionici koji su konzumirali 3 ili više šalica kave svaki dan imali relativni rizik od .47 za dostizanje jednog od kliničkog rezultata. Istraživači nisu primijetili nikakvu povezanost između konzumiranja čaja i progresije jetrenog oboljenja iako je konzumacija čaja u ovoj studiji bila niska. „Zbog velikog broja ljudi na koje utječe HCV važno je identificirati promjenjive rizične faktore povezane sa progresijom jetrenog oboljenja,“ izjavio je dr. Freedman. „Iako ne možemo moguću ulogu ostalih čimbenika koji utječu zajedno sa konzumacijom kave, rezultati iz naše studije sugeriraju kako pacijenti koji unose kavu u velikim količinama imaju manji rizik od progresije oboljenja.“ Autori su upozorili kako rezultate iz ove studije ne bi trebalo generalizirati na zdravu populaciju.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)