Konzumacija kave povezana sa smanjenjem fibroze jetre (članak iz Medical News TODAY)

kavaIstraživači iz NIDDK su zaključili kako pacijenti sa kroničnim hepatitisom C (HCV) koji su konzumirali više od 308mg kofeina dnevno imali blaži oblik ciroze. Otkriveno je kako je dnevna količina unosa kofeina koja je blagotvorna jednaka 2.25 šalica regularne kave. Ostali izvori kofeina osim kave nisu imali isti terapeutski učinak. Detalji ove studije su raspoloživi u siječanjskom broju „Hepatology“, žurnala objavljenog od strane Wiley-Blackwell u korist AASLD.

Fibroza jetre ili ožiljci na jetri je drugi stadij jetrenog oboljenja i karakterizira ga degradacija jetrene funkcije zbog akumulacije vezivnog tkiva. Prethodne studije su istraživale promjenjiva ponašanja, kao što je konzumacija kave koja ublažavaju progresiju jetrenog oboljenja. Brojne studije su istraživale dobrobiti veće konzumacije kave sa rezultatima koji uključuju: manje prevladavanje kroničnih oboljenja jetre, smanjeni rizik od hepatocelularnog karcinoma (raka jetre) i smanjeni rizik od smrti zbog komplikacija uzrokovanih cirozom. „Iz do danas prikupljenih podataka ostaje nejasno da li kava sama po sebi ili kofein daje blagotvorni učinak“ izjavio je dr. Apurva Modi, vodeći autor trenutne studije koja se fokusira na unosu kofeina i njegovom učinku na fibrozu jetre.

Od siječnja 2006 do studenog 2008 svi pacijenti procijenjeni u odjelu za jetrena oboljenja Nacionalnog zdravstvenog instituta su bili zamoljeni da ispune upitnik kako bi se odredila konzumacija kofeina. Postavljena pitanja su se odnosila na sve izvore kofeina uključujući obične i dijetne napitke; običnu i bezkofeinsku kavu; crnu i zelenu, Kineske i biljne čajeve; kakao i vruća čokolada; napitke obogaćene kofeinom; čokoladne bombone; kofeinske tablete i lijekove sa kofeinom. Sudionici su bili upitani o učestalosti konzumacije kofeina što je bilo kvantificirano kao nikada; 1-3 puta mjesečno; 1, 2-4, ili 5-6 puta tjedno; 1, 2-3, 4-5 i 6 ili više puta dnevno.

Analiza je uključila 177 sudionika koji su bili podvrgnuti biopsiji jetre sa prosječnom starosti od 51 godinu i prosječnim indeksom tjelesne težine od 27.5. Od onih u kohortnoj 56% su bili muškarci, 59% bijelci, 19% crnci, 19% azijci, 3% latinoamerikanci a 68% je imalo kronični HCV. Dnevna konzumacija kofeina iz hrane i napitaka je varirala od nule do 1028 mg/dnevno sa prosjekom od 195 mg/dnevno što je jednako 1.4 šalice kave dnevno. Većina konzumirane kave je dolazila iz obične kave (71%) nakon čega slijedi gazirani napitci sa kofeinom (13%) i crni čaj (4%). Ponovljeni upiti unutar 6-mjesečnog perioda su pokazali konzistentan odgovor što sugerira kako se unos kofeina ne mijenja značajnije tijekom vremena.

Pacijenti koji su imali fibrozu po Ishak ljestvici manju od 3 su imali manji unos kofeina od 212 mg/dnevno u usporedbi sa 154 mg/dnevno kod onih sa uznapredovanom fibrozom. Ishakova ljestvica fibroze je preferiran sistem koji mjeri stupanj ožiljaka na jetri s time da 0 označava kako nema fibroze a 6 označava cirozu. Sa svako 67 mg povećanje konzumacije kofeina (približno pola šalice kave) bilo je 14% smanjenje u omjerima uznapredovane fibroze za pacijente sa HCV. „Naši podaci sugeriraju kako blagotvorni učinak zahtijeva konzumaciju kofeina iznad praga od približnog ekvivalenta od 2 šalice dnevno,“ primijetio je dr. Modi. Zaštitni učinak konzumacije više od 308mg kofeina dnevno je potrajao kontroliranja starosti, spola, rase, jetrenog oboljenja, indeksa tjelesne težine i konzumacije alkohola za sve sudionike studije.

Istraživači su dalje procijenili odvojeno kofein i kavu kako bi odredili pojedini učinak svakog na fibrozu. Rezultati su pokazali kako konzumacija gaziranih napitaka sa kofeinom, zelenog ili crnog čaja nije bila povezana sa smanjenjem fibroze jetre. Ipak, značajni zaštitni učinak je mogao proći nezapaženo zbog malog broja zbog toga što je 71% ukupnog kofeina došlo iz kave. Obična kava je imala najizraženiji učinak na smanjenje fibroze jetre. Autori sugeriraju su potrebna daljnja istraživanja u cilju određivanja zaštitnih blagodati konzumacije kave/kofeina u količinama iznad dnevnog praga konzumacije.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)