Koje su bobice najbolje za vaša jetra?

bobiceNe postoji sumnja kako su jagode, maline i borovnice hranjive ali koja od ovih bobica je najbolja za očuvanje zdravlja jetara?

Ispunjene sa snažnim sastojcima, bobice su idealna i zdrava hrana koja je dobra za jetra. Jagode, maline i borovnice su neke od najpopularnijih bobica; svaka od njih nudi jedinstvene prednosti za održavanje zdravlja jetara. Različiti sastojci bobica i znanstvene studije podržavaju prehrambenu vrijednost bobica za jetra, ali je jedno od ovih voća pobjednik u kategoriji dobrobiti za jetra.

Pregled bobica

Općenito, voće predstavlja dobar izbor za zdravi obrok. Sadržavajući antioksidante, vitamine i minerale, većina voća predstavlja slatku poslasticu koju preferiraju nutricionisti. Zbog toga što imaju trpki okus, bobice predstavljaju superzvijezde za osobe koje su zabrinute za zdravlje jetara. To je zbog toga što voće sa trpkim okusom sadrži organske kiseline za koje se vjeruju da omažu smanjenju šećera u krvi, izgaranju masnoća i čišćenju jetara.

Finsko istraživanje objavljeno 2010 u izdanju European Journal of Clinical Nutrition je proučavalo zdravstvene učinke konzumiranja bobica. Otkrili su kako svakodnevna dijeta koja je bogata bobicama smanjuje nivo enzima koji se otpuštaju iz jetrenih stanica kada su oštećene (Alanin aminotransferaza ili ALT) čak do 23%. Dodatno, testna grupa koja je konzumirala prosječno 163 grama popularnih bobica ubranih u Skandinaviji imala manje nivoe upala u krvi. Zbog toga što upala prethodi oštećenju jetara a visoki novo ALT je znak oštećenja jetrenih stanica, njihov zaključak da bobice zaštićuju jetra je opravdan.

Jagoda

USDA Human Nutrition Center je rangirao hranu po njihovoj ORAC vrijednosti, što je mjerilo za Oxygen Radical Absorbance Capacity (svojstvo apsorpcije radikala kisika). Jagode imaju drugu najveću ORAC vrojednost – potvrdu o njihovoj visoko antioksidativnoj vrijednosti i sposobnosti za borbu sa oboljenjima. Sa ORAC vrijednosti od 1,540 na 100 grama svježih jagoda, znanstvenici vjeruju kako su jagode imaju mogućnost povećati tjelesnu sposobnost u borbi protiv karcinoma. Jagode sadrže supstancu zvanu elagična kiselina, sastojak koji u kaboratorijskim studijama ima sposobnost prouzročiti smrt stanica karcinoma. U ostalim izvješćima, čini se kako elagična kiselina pomaže jetrima da razlože ili uklone iz krvi supstance koje uzrokuju karcinom. Dodatno, jagode od sveg voća sadrže jedan od najvećih nivoa vitamina C (askorbinska kiselina), 260 mikorograma po gramu. Vincent Zamoni sa University of Michigan Medical School je pokazao kako vitamin C pomaže otkloniti masnoću iz jetara.

Malina

Kao snažan antioksidant, bogat sa elagičnom kiselinom i vitaminom C, crvena malina ima slična povoljna svojstva kao i jagode. Jedinstveno svojstvo kod malina je prisutnost ketona. Ketoni u malini su po strukturi jednaki capsacinu kod crvenog papra, sinefrinu kod kore citrusa i zingeronu kod ekstrakta đumbira – svi koji su pokazali da imaju dobrobit za zdravlje.

U nedavnim studijama na životinjama, ketoni iz maline su pokazali da mogu spriječiti pretilost i masna jetra. Iako do sada studije na ljudima nisu potvrdile ove pretpostavke, ketoni iz malina se pojavili kao popularni dodatak koji može pomoći minimizirati akumulaciju masnoće u jetrima.

Borovnica

Kao malo, okruglo, plavo voće, borovnica sadrži najveću moguću količinu antioksidanta. Nalazeći se na vrhu ORAC ljestvice, samo jedna šalica divljih borovnica sadrži 13,427 antioksidanta, a šalica uzgojenih borovnica sadrži 9,019 antioksidanta. Antioksidanti su vitalni u borbi sa slobodnim radikalima, štetnim nusproizvodima staničnog metabolizma koji doprinose pojavi karcinoma, ateroskleroze, oštećenja jetara i ostalih oboljenja povezanih sa starošću.

Prema dr. to James Joseph, vodećem znanstveniku iz Laboratory of Neuroscience at the USDA Human Nutrition Research Center, „kada je u pitanju zaštita mozga, ništa se ne može mjeriti sa borovnicom.“ Za svakoga sa uznapredovanim oboljenjem jetara, očuvanje funkcije mozga je važan cilj zbog toga što nefiltrirani toksini u krvotoku mogu imati negativn utjecaj na mozak.

Kineska studija objavljena 2010 godine u World Journal of Gastroenterology je istražila učinak borovnica na fibrozu jetara – ožiljke na jetrenom tkivu. Iako je studija provedena samo na životinjama, istraživači su otkrili kako borovnica može smanjiti oštećenje jetara, serumski nivo hijaluronske kiseline i ALT i povećati nivo superoksid dismutaze. Zbog tga, inhibirajući upalu i sprječavajući oštećenje jetrenih stanica, čini se kako je konzumacija borovnica korisna za osobe sa jetrenim oboljenjem.

Dodatno, postoji dokaz da borovnica može zaustaviti rast karcinoma jetara. Laboratorijska studija u University of Illinois je pokazala kako različiti sastojci u divljoj borovnici (uključujući antocijanin) posjeduju moć sprječavanja karcinoma jetara u sve tri faze: početnoj, promotivnoj i proliferacijskoj.

Zabrinutost zbog željeza i oksalata

Iako je željezo neophodan mineral. neke osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjem su na specijalnoj jetrenoj dijeti koja je sastavljena da minimizira konzumaciju željeza. Nažalost, preveliki nivo željeza može biti štetan za bolesna jetra. Uobičajeno, samo dodatno željezo uzrokuje oštećenje kod oboljelih osoba. Ipak, osobe sa ozbiljnom hemokromatozom (oboljenje prekomjernog željeza) moraju biti upozorene kod konzumiranja hrane bogate željezom.

Na prvi pogled, borovnice i maline mogu predstavljati izazov za osobe sa hemokromatozom zbog toga što obje sadrže male količine željeza. Ipak, osim ako vas doktor posebno ne savjetuje protiv konzumacije ovih bobica, ne postoji razlog za zabrinutost. To je zbog toga što borovnice i maline također sadrže fenolnu kiselinu koja veže slobodno željezo djelujući kao sredstvo za čišćenje krvi.

S druge strane, dobar razlog za ograničavanje konzumacije bobica je oboljenje bubrega ili žučnog mjehura. To je zbog toga što jagode, maline i borovnice sadrže oksalat, supstancu koja se može nakupiti i kristalizirali u tjelesnim tekućinama formirajući kamenac kod osoba koje su podložne kamencima.

A pobjednik je...

Zbog toga što su sve bogate antioksidantima, sve bobice su korisne za zdravlje jetara. U razmatranju koja je bobica najbolja, malina dolazi na drugo mjesto zahvaljujući svojim ketonima koji se bore sa masnoćama. Ipak, borovnica koja je izuzetno bogata sa antioksidantima te podržana znanstvenim podacima zauzima vrh ljestvice bobica koje su dobre za jetra.

Autor članka:
Nicole Cutler L.Ac.


LINK:
http://www.liversupport.com

Reference:

http://articles.latimes.com/2012/may/19/health/la-he-raspberry-ketone-20120519, Are raspberry ketones a ‘miracle’ fat burner? Dr. Oz weighs in, Chris Woolston, Retrieved June 21, 2013, Los Angeles Times, 2013.
http://newsletter.vitalchoice.com/e_article001718702.cfm, Berries May Deter Liver and Metabolic Disorders, Craig Weatherby, Retrieved June 20, 2013, Vital Choices Newsletter, April 2010.
http://www.berryhealth.org/abstracts/RaoAbstract.html, Raspberries and Human Health: Time for Recognition, V. Rao and D. Snyder, Retrieved June 21, 2013, International Berry Health Benefits Symposium, 2013.
http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/dietandnutrition/ellagic-acid, Ellagic Acid, Retrieved June 23, 2013, American Cancer Society, 2013.
http://www.chiro.org/nutrition/FULL/Iron_Too_Much_of_a_Good_Thing.shtml, Iron: Too Much of a Good Thing, Bill Sardi, Retrieved June 21, 2013, The Chiropractic Resource Corporation, 2013.
http://www.doctoryourself.com/liver_15_ways.html, There Must be 15 Ways to Love Your Liver, Retrieved June 23, 2013, Andrew W. Saul, 2013.
http://www.foodproductdesign.com/news/2010/03/berries-for-liver-health.aspx, Berries for Liver Health, Retrieved June 20, 2013, Virgo Publishing, LLC, 2013.
http://www.imakenews.com/vitalchoiceseafood/e_article000402721.cfm?x=b4v1kpq,b2jwwny2,w, Blueberries Found to Fight Cancer and Infection, Craig Weatherby, Retrieved June 23, 2013, Vital Choices Newsletter, 2013.
http://www.indepthinfo.com/strawberries/health-benefits.htm, Health Benefits of Strawberries, Retrieved June 20, 2013, W.J. Rayment, 2013.
http://www.irondisorders.org/diet, Achieving Iron Balance with Diet, Retrieved June 21, 2013, Iron Disorders Institute, 2013.
http://www.lef.org/magazine/mag2006/feb2006_report_blueberries_01.htm, Blueberries: One of Nature’s Most Potent Antioxidants Offers Powerful Neuroprotective and Other Benefits, Russell Martin, Retrieved June 23, 2013, Life Extension, 2013.
http://www.liverdoctor.com/healthy-grocery-list-for-liver-lovers, Healthy Grocery List for Liver Lovers, Retrieved June 20, 2013, Liver Doctor, 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, Berry meals and risk factors associated with metabolic syndrome, Lehtonen HM, et al, Retrieved June 23, 2013, European Journal of Clinical Nutrition, June 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20518088, Effects of blueberry on hepatic fibrosis and transcription factor Nrf2 in rats, Wang YP, et al, Retrieved June 20, 2013, World Journal of Gastroenterology, June 2010.
http://www.nutraingredients.com/Research/Blueberries-could-stop-liver-cancer-growth, Blueberries Could Stop Liver Cancer Growth, Stephen Daniells, Retrieved June 23, 2013, William Reed Business Media SAS, 2013.
http://www.webmd.com/diet/features/antioxidants-in-fruits, Antioxidants in Fruits, Jeanie Lerche Davis, Retrieved June 23, 2013, WebMD, LLC, 2013.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)