Kod pacijenata s uznapredovalim hepatitisom C - markeri fibroze u serumu koreliraju sa stadijem fibroze jetre

Fibroza jetreProspektna studija na pacijentima s uznapredovalim kroničnim hepatitisom C (CHC) otkrila je da model od tri varijable markera fibroze u serumu, uključujući serum HA, TIMP-1 i broj trombocita može identificirati cirozu s većom preciznošću negoli drugi objavljeni modeli. Ovi rezultati su objavljeni u ožujskom broju časopisu Hepatology.

Biopsija jetre se trenutno smatra najboljim načinom procijene stupnja i ozbiljnosti kronične bolesti jetre. Ipak, ograničena je greškom uzorka, pretpostavkama i varijabilnošću interpretacije. Također, zbog svojih rizika, neugodnosti i cijene nije praktična u praćenju napredovanja bolesti i učinkovitosti tretmana. Kao rezultat toga, istraživači pokušavaju razviti manje invazivne testove koji bi mogli točno predvidjeti stanje bolesti i napredovanje fibroze.

Istraživači predvođeni Robertom Fontanom iz Univerziteta Michigan Medical School istražili su ploču sa serumskim markerima fibroze zajedno s rutinskim laboratorijskim pretragama u svrhu njihove mogućnosti predviđanja ciroze kod grupe pacijenata s uznapredovalim hepatitisom C. Oni su uključili 513 pacijenata registriranih u HALT-C pokusu, prospektnoj NIH studiji u koju je uključeno više centara, a sastoji se od produžene pegintron terapije za pacijente s hepatitisom C i uznapredovalom fibrozom koji nisu imali pozitivan odgovor na prethodnu antivirusnu terapiju.

Fontana i njegovi kolege postavili su cilj određivanja skupine markera fibroze u serumu uključujući serum PIIINP, TIMP-1, HA i YKL-40 u procjenjivanju početnog stupnja bolesti kod subjekata uspoređujući markere svakog pacijenta s Ishakovom ljestvicom fibroze iz biopsije jetre. Također su istražili povezanost između markera fibroze u serumu i sadržaja hepatičnog kolagena koji se mjeri kompjuteriziranom morfometrijom.

"Analizom zasnovanom na nasumičnom uzorku sve testirane varijable su bile nezavisni pretkazatelji ciroze", izvijestili su autori. Zatim su proveli multivarijantnu analizu i napravili model koji je uključivao TIMP-1, log HA i broj trombocita. Naveli su da je "model od 3 varijable bio je značajno bolji nego li bilo koji od pojedinačnih markera fibroze u serumu u procjenjivanju prisutnosti ciroze".

Model je točno kategorizirao 153 HALT-C pacijenta koji su imali malu vjerojatnost od ciroze s 86% preciznosti. Dodatnih 146 subjekata su bili kategorizirani kao slučajevi s visokom vjerojatnošću od ciroze sa 73% preciznosti.

Markeri fibroze u serumu također su bili povezani sa sadržajem kolagena u uzorku biopsije, ali ipak ne toliko točno kao kada su uradili s Ishakovim bodovanjem ciroze. Ovo sugerira da markeri fibroze u serumu bliže reflektiraju uzorak fibroze određen standardnom mikroskopskom metodom negoli količina hepatičnog kolagena određena kompjuteriziranom morfometrijom.

Studija je bila ograničena jedinstvenom prirodom HALT-C populacije pacijenata i činjenicom da model nije testiran na valjanom vanjskom uzorku. Ipak, istraživači su zaključili da "na multivarijantnoj analizi, model od tri varijable koji se sastoji od TIMP-1, HA i broja trombocita razlikuje pacijente s neciroznim CHC-om od onih s cirozom. Također, oaj novi model se pokazao značajno bolji negoli drugi modeli temeljeni na rutinskim laboratorijskim testovima sugerirajući da markeri fibroze u serumu osiguravaju korisnu, rastuću informaciju u procjeni stupnja oboljenja kod CHC."

 
Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)