Koalicija za fer cijene je izjavila kako je cijena za Vertexov Incivek „skandalozna“

fpcKoalicija za fer cijene je ponovo oglasila uzbunu u vezi cijene novo odobrenog liječenja za hepatitis C, ovaj put ispitujući Vertexov inhibitor proteaze Incivek (telaprevir). Savjetodavna grupa je zabrinuta kako će cijena Inciveka od 49,200$ za 12 tjedni tretman negativno utjecati na dostupnost lijeka kod ljudi sa HCV istovremeno predstavljajući kao uzor nerazumno visoku cijenu za sve ostale lijekove za hepatitis C koji su trenutno u razvoju.

„Cijena Merckovog Victrelisa je 48,400$ za 48 tjedana tretmana,“ izjavio je član FPC Lynda Dee u izjavi od te organizacije. Sada je Vertex postavio postavio skoro četiri puta veću cijenu nego li Victrelis za 12 tjedno liječenje. Iako smatramo pozitivnim kraće liječenje sa Incivekom, obje cijene su skandalozne. Što je najgore, možete se kladiti kako niti jedan lijek za HCV u budućnosti neće imati cijenu manju od Victrelisa ili Inciveka. To je strašan način za početak!“
http://fairpricingcoalition.org/

Prema FDA oznakama za Incivek koji je odobren 23. Svibnja, taj like bi se trebao uzimati kroz 12 tjedana sa 24 ili 24 tjedana pegiliranog interferona i ribavirina u zavisnosti od odgovora pacijenta na liječenje. Veleprodajna cijena za 48 tjedana TCV tretmana sa pegiliranim interferonom i ribavirinom je približno 30,000$. Veleprodajna cijena od 49,000$ za 12 tjedana za Incivek, napisao je FPC, „će više nego udvostručiti već preuveličanu cijenu za 48 tjedana“ tretmana za hepatitis C.

„Iako bi dodavanje Inciveka pegiliranom interferonu i ribavirinu trebalo značajno povećati omjer izliječenja HCV, biti će nemoguće održati ovako visoke cijene u svjetlu trenutne krize u zdravstvu SAD,“ izjavila je Dee.

„HCV zajednica željno iščekuje režim sa smanjenim interferonom zbog jakih nuspojava koje uzrokuju interferon i ribavirin,“ izjavio je član FPC Murray Penner. „Trenutno je u razvoju ohrabrujući broj ovih lijekova. Trebati će tri a možda i čak četiri od ovih novih lijekova u kombiniranoj terapiji za efikasno izlječenje HCV u budućnosti. Budući lijekovi za HCV će sigurno biti skuplji nego li Victrelis i Incivek.

„Ako su troškovi za svaki od novih lijekova 50,000$, imati ćemo u vrlo bliskoj budućnosti tretmane koji čija će cijena u konačnici biti između 150,000 i 200,000$. To je neodrživo te će neprihvatljivo ograničiti pristup liječenju.“

Također treba razmotriti ostale troškove, naveo je FPC. Prema dokumentu prezentiranom na godišnjoj konferenciji AASLD, očeku je da će cijena liječenja učinaka nuspojava HCV inhibitora proteaze kao što je Victrelis biti do 30% veća nego li za postojeće tretmane. A puno onih sa hepatitisom C boluju i od ostalih oboljenja. Neki imaju dijabetes ili poremećaje sa krvarenjem; ostali su koinficirani sa HIV. Sve to predstavlja dodavanje novih medicinskih troškova.

„Bili smo vrlo razočarani cijenom koji je Merck postavio za Victrelis ranije ovoga mjeseca. Naši strahovi o Vertexovoj cijeni za Incivek su se nažalost obistinili,“ izjavila je Dee. „Kako će sve to završiti? Mi strahujemo da će doći do pomanjkanja mogućnosti pristupa pacijenata obećavajućim novim lijekovima što će rezultirati povećanjem smrtnosti za tisuće i tisuće Amerikanaca.

„I Merck i Vertex su zajamčili da će njihovi novi lijekovi postati raspoloživi za pacijente koji ne mogu priuštiti ove preuveličane cijene kroz programe pomoći pacijentima (patient assistance programs - PAP). Vertexov PAp je posebno darežljiv,“ naglasila je Dee. „FPC će nastaviti lobirati za osobe sa HCV kako bi osigurali da obje kompanije održe obećanja. Mi smo pomno motrili proizvođače lijekova za HIV. Namjeravamo isto to uraditi sa lijekovima za virusni hepatitis.“






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)