Klinički pokusi HCV tretmana dokazuju isplativost

Hepatitis C virusDva nova nasumično kontrolirana pokusa pokazuju kako liječenje hepatitisa C s peginterferonom i ribavirinom u kraćem razdoblju može dovesti do jednake stope uspjeha kao i kod dugotrajnog liječenja što omogućuje uštedu troškova i smanjuje rizik od ozbiljnih nuspojava. Razina HCV-RNA kod pacijenata nakon 4 tjedna tretmana može biti važan faktor u odlučivanju produženja liječenja. Ova saznanja su objavljenja u siječanjskom broju časopisa "Hepatology".

HCV genotip je najvažniji pretskazatelj ishoda liječenja pacijenta nakon tretmana s peginterferonom i ribavirinom. Otprilike tek polovica pacijenata s genotipom 1 postići će kontinuirani virološki odgovor u usporedbi s 70-90% pacijenata s genotipom 2 ili 3. Bez obzira na HCV genotip, pacijenti koji imaju brzi odgovor na lijekove također imaju veće šanse za izlječenje. Bazirano na tim razlikama i zbog toga što je terapija skupa i ima rizik od ozbiljnih nuspojava, istraživači analiziraju načine prilagođavanja tretmana za svakog pojedinog pacijenta.

Istraživači predvođeni Alessandra Mangiom proveli su nasumični kontrolirani pokus s pacijentima s HCV genotipom 1. Postavili su hipotezu da bi varijabla dužine tretmana bazirana na prvom mjerenju nedetektabilnih HCV RNA trebala biti učinkovita kao i standardni 48 tjedni tretman. Registrirali su 696 pacijenata od kojih je 237 sa standardnim HCV. Kod ostalih 459 je HCV-RNA bila nedetektabilna nakon 4 tjedna kod 24 tjednog tretmana, nakon 8 tjedana kod 48 tjednog tretmana i nakon 12 tjedana kod 72 tjednog tretmana.

Skoro 49% pacijenata koji su primali različite tretmane bazirane na detektabilnom nivou virusa su postigli kontinuirani virološki odgovor u usporedbi s 45% pacijenata u standardnoj grupi. Većina pacijenata koja je pokazala virološki odgovor na četvrtom tjednu, bila je izliječena nakon 24 tjedne terapije. Ipak, za pacijente koji nisu pokazali virološki odgovor do 12-og tjedna bio je potreban 72 tjedni tretman za približno isti omjer izlječenja.

Autori su izvijestili da "u zaključku, različita dužina tretmana osigurava omjer konstantnog virološkog odgovora jednakog kao i kod tretmana standardne dužine sa značajnim potencijalnim smanjenjem troškova i nuspojava."

U međuvremenu, istraživači predvođeni Olav Dalgardom su proveli nasumičan kontroliran pokus s 428 pacijenata s HCV genotipom 2 ili 3 kako bi procijenili uspješnost 14 tjednog tretmana peginterferonom i ribavirinom. Pacijenti koji su postigli virološki odgovor nakon 4 tjedna nasumično su raspodijeljeni da završe 14 ili 24 tjedni tretman.

Otkrili su da je 81% pacijenata u grupi 14 tjednog tretmana postiglo kontinuirani virološki odgovor dok ih je 86% bilo još liječeno na 24 tjednom post tretmanu. Skoro 91% pacijenata u grupi 24 tjednog tretmana su postigli kontinuirani virološki odgovor s 93% koji su još bili liječeni na 24 tjednom post tretmanu.

"Ne možemo formalno tvrditi da je 14 tjedni tretman superioran naprema 24 tjednom tretmanu", zaključili su autori,"ipak, konstantni virološki odgovor nakon 14 tjednog tretmana je visok i iako dugotrajni tretman može dati nešto bolju stopu konstantnog virološkog odgovora mi vjerujemo da značajne ekonomske uštede, dobar odgovor na ponovni tretman i manje nuspojave čine racionalnim 14 tjedno liječenje pacijenata s genotipom 2 ili 3 i rapidnim virološkim odgovorom."

Obje studije se slažu da prilagođavanje dužine tretmana temeljene na reakciji pacijenata na terapiju može dovesti do vrlo dobrih rezultata s malobrojnim nuspojavama i smanjenim troškovima.

 
Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)