Klinika u Las Vegasu zatvorena nakon infekcija hepatitisom C

Klinika u Las VegasuU Las Vegasu je zatvorena klinika nakon što su zdravstveni djelatnici otkrili nekoliko slučajeva zaraze hepatitisom C u Centru za endoskopiju.

Prema izvješću Associated Press, gradonačelnik Oscar Goodman je izjavio da je obustavljen rad klinike dok zdravstveni službenici pokušavaju pronaći pacijente koji su bili liječeni u Centru tijekom zadnje četiri godine te ih testirati na hepatitis C.

Zdravstveni službenici otkrili su šest prijavljenih slučajeva hepatitisa C u endoskopskom centru južne Nevade i izjavili da je Centar ugrozio sigurnost pacijenata višestrukim korištenjem šprica i bočica.

Rukovoditeljica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD-u (US Centers for Disease Control and Prevention - CDC) dr. Julie Gerberding na medijskoj konferenciji izjavila je da je Centar zabrinut zato što bi ovo mogao biti samo "vrh ledenog brijega" kod neprikladnih postupaka u cijeloj zemlji, izvijestio je Washington Post.

Zdravstveni službenici pokušavaju stupiti u kontakt s približno 40.000 pacijenata koji su bili liječeni u klinici između ožujka 2004. i sredine siječnja 2008. godine i koji su dobili anesteziju putem injekcije. Ti pacijenti bi se trebali testirati na hepatitis C, hepatitis B i HIV. Odjel zdravstva Nevade je na svojim službenim web stranicama izdao proglas:
"Pacijenti kojima je u proceduri bila potrebna anestezija injekcijom u Centru za endoskopiju u Južnoj Nevadi, lociranom na adresi 700 Shadow Lane, Las Vegas počet će dobivati pisma ovog tjedna".

Povodom ovog narušavanja sigurnosti pacijenata, Geberding je izjavila:
"Ovo se nije smjelo dogoditi u suvremenim organizacijama zdravstvene zaštite. Nažalost, iako je ovo veliki broj pacijenata koji se mora ponovno pozvati na testiranje krvi, CDC ima slična iskustva u drugim situacijama velikih razmjera koje su dovele do jednakog ugrožavanja sigurnosti pacijenata. Ovo bi mogao biti samo vrh ledenog brijega i morali bismo biti znatno agresivniji u upozoravanju kliničara u svezi neprimjerenosti ovakvog postupka ".

Novine su prenijele kako je pokrenuto nekoliko tužbi protiv klinike te da su pokrenute istražne radnje od strane državnog tužitelja.

"Pet od šest slučajeva povezanih s klinikom bilo je liječeno istog dana, a povezanost je potvrđena uporabom genetskog testiranja", izjavio je glavni epidemiolog Brian Labus.
"Vrlo je vjerojatno da će se pojaviti još slučajeva hepatitisa C kada se locira 40.000 pacijenata i provede testiranje. Ali bit će vrlo teško utvrditi jesu li dobili hepatitis C u Centru za endoskopiju jer prisutnost hepatitisa C kod opće populacije iznosi 4%"

Dr Dipak Desai koji je voditelj klinike napisao je u pismu naslovljenom lokalnim novinama u kojem izražava "veliko suosjećanje" za pacijente i njihove obitelji, ali nije izjavio niti jednu riječ isprike nego samo ponudu za plaćeno testiranje te je stao u obranu kliničke prakse.

Prema pisanju Washington Posta, Densai je napisao:
"Dokazi ne podržavaju teoriju da su boce ili igle bile korištene na više pacijenata u centru"


Izvor www.medicalnewstoday.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)