Istraživanje sugerira kako statin smanjuje rizik od karcinoma jetara kod hepatitisa C

HCVNovo istraživanje iz Taiwana sugerira kako osobe koje su inficirane sa hepatitisom C što ih stavlja u povećani rizik od karcinoma jetara mogu imati znatno manje šanse od razvoja ovog oboljenja ako uzimaju statin. Ali stručnjaci iz SAD koji su citirano u 21 ožujka u članku Reuters Health upozoravaju kako statin ne može spriječiti karcinom te kako rezultati studije nisu dovoljan razlog za preporuku upotrebe lijeka za snižavanje kolesterola samo u cilju prevencije karcinoma jetara.

U stvari, prethodne studije su imale kontradiktorne rezultate u vezi sposobnosti statina da zaštiti od karcinoma. A studije ne pokazuju uzrok učinka. Čak i kad osobe sa hepatitisom C uzimaju statin i imaju umjereno sveukupno smanjenje karcinoma jetara kako su su neke ne-nasumične opservacijske studije pokazale, to ne znači da je statin spriječio karcinom jetara, izjavili su stručnjaci. Ostali faktori tu mogu imati utjecaja.

Istraživači iz National Taiwan University College of Public Health iz Taipei – Taiwan su koristili podatke iz cijele zemlje kako bi pratili približno 261,000 osoba sa hepatitisom C od 1999 do 2010 godine. Kroz taj period približno 13% tih osoba je imalo recept za statin. Kod ukupno 28,000 osoba je do 2011 godine bio dijagnosticiran karcinom jetara što predstavlja približno 1% osoba sa hepatitisom C svake godine. Kada su istraživači obračunali starost i spol za ostala oboljenja, otkrili su kako su osobe koje su uzele statin imale upola manje šanse za stjecanje karcinoma jetara od onih koje nisu uzimale statin.

Istraživači su spekulirali kako statin može spriječiti replikaciju hepatitis C virusa ili kako statin može usporiti rast kancerogenih stanica. Ali zbog toga što su istraživači koristili samo postojeće podatke nisu bili u mogućnosti pratiti ostale faktore zdravlja i stila života kao što su težina, pušenje i konzumacija alkohola što je moglo utjecati na rizik od karcinoma jetara. Zbog toga istraživači nisu mogli dokazati kako statin u stvari utječe na rizik od karcinoma.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)