Istraživanje spontanog izlječenja infekcije hepatitis C virusom

Udruga Hepatos ograđuje se od nekih izjava objavljenih u ovom članku. Autor članka smatra kako ne postoji lijek za hepatitis C, s čime se Hepatos ne slaže.

Hepatitis C virusViše od 3% svjetske populacije zaraženo je s hepatitis C virusom (HCV). Rezultat HCV infekcije je ili samoizlječenje od kroničnog hepatitisa ili kronična infekcija koja se može razviti u cirozu jetre ili u rak jetre.Budući ne postoji lijek za kronični hepatitis C niti odobreno cjepivo protiv tog virusa, hepatitis C smatra se jednim od glavnih svjetskih zdravstvenih problema.
20-30% pacijenata zaraženih s HCV-om spontano se izlječe. Pacijenti s hepatitisom C i njihova obitelj žele znati hoće li njezina/njegova infekcija prijeći u kategoriju samoizlječenja.


Istraživanje objavljeno u World Journal of Gastroenterology odgovara na to pitanje. Istraživački tim predvođen Dr. Milmom iz Georg-August-Univerziteta proveo je više od 8 godina istraživajući grupu od 67 pacijenata koji su se spontano izliječili od hepatitisa C. Kao dodatak tome, istraživači su uključili jednak broj pacijenata s kroničnim hepatitisom C. Velika količina uzorka omogućila je istraživačima da dođu do rezultata koji imaju veliku statističku vrijednost te da dođu do veoma pouzdanih zaključaka.

Jedan od zaključaka istraživača je da su pacijenti koji su se sami oporavili, obično imali niski nivo HCV antitijela. Prema tome pacijenti koji imaju malu gustoću HCV antitijela mogu imati bolji klinički rezultat. Svejedno, kako bi se definirali praktični standardi u definiranju male gustoće HCV antitijela, potrebno je u budućnosti provesti puno više istraživanja.

Još jedan zanimljiv zaključak istraživanja je povezanost ko-infekcije s virusom hepatitisa B (HBV) s većom mogućnošću samo izliječena. Istraživači su zaključili da infekcija s HBV kolidira s razmnožavanjem HCV virusa što u završnici može dovesti do nestanka virusa. Pacijenti s HCV infekcijom koji su zaraženi virusom hepatitisa A također imaju veće šanse samoizlječenja, vjerojatno zbog sličnog mehanizma.

Aktivni intravenski ovisnici o narkoticima imaju manje šanse za samoizlječenje zbog nekoliko razloga:
1. Postoji veća vjerojatnost od ponovne infekcije
2. Pokazalo se da narkotici zadržavaju djelovanje antivirusnih ciklotina (imuno-regulatornih proteina kao što je interferon)
3. Pokazalo se da morfij i derivati morfija pojačavaju razmnožavanje HCV virusa i prilikom uzimanja terapije i nakon prestanka iste.

Otkriveno je nekoliko različitih HCV genotipova. Grupa koju je proučavao dr Mihm imala je genotip 1b koji je najčešći u Njemačkoj i Kini.

Izvor www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)