Iscrpljenost za vrijeme liječenja hepatitisa C

iscrpljenostUmor je prva primjedba na kolu se žale osobe koje žive sa hepatitisom C. Čini se kako se vjerojatnost od umora kod hepatitisa C povećava za vrijeme antivirusnog tretmana. Kada umor postane toliko velik da utječe na mogućnost normalnog funkcioniranja, dolazi do iscrpljenosti. Nepovezana iscrpljenost je glavni problem za vrijeme tretmana hepatitisa C te ako se ne pronađe rješenje, može doći do preuranjenog prekida tretmana.

Kod liječenja najučestalijih oblika hepatitisa C u SAD sa antivirusnom terapijom, postoji 50% šanse za uspjeh. Nažalost, kod osoba koje je iscrpljenost spriječila da završe antivirusni tretman (predložena doza kroz cijeli tretman) postoje znatno manje šanse eliminiranja virusa hepatitisa C.

Hepatitis C se često spominje kao „tihi ubojica“. Taj nadimak je zaslužen zbog toga što inficirane osobe rijetko imaju simptome sve dok virus ne uradi značajnu štetu na njihovoj jetri. Ipak, umor je često jedini izuzetak kod asimptomatičnog hepatitisa C. U stvari, umor je:
  • Najučestalija ekstra hepatična manifestacija kod osoba sa hepatitisom C
  • Prijavljeno je da se pojavljuje do čak 67% osoba sa hepatitisom C.
  • Prisutan je kod 70-100% pacijenata liječenih terapijom baziranoj na interferonu (trenutna standardna antivirusna terapija za hepatitis C).
Kliničari su otkrili da ako je umor prisutan prije početka terapije, tretman interferonom ga može pogoršati do točke iscrpljenosti. S porastom umora se povećava i šansa za prekidom tretmana.

Kod procjene iscrpljenosti za vrijeme terapije interferonom, mora se isključiti velika količina stanja. Neka od njih uključuju:
  • Nesanica
  • Anemija
  • Povećano željezo
  • Dehidracija
  • Poremećaj štitnjače
  • Hormonski poremećaj
  • Dijabetes
  • Ozbiljna bol
  • Alergije
Za vrijeme suradnje s kliničarom u cilju određivanja najboljeg puta za obnavljanje energije, vrlo je važno za pacijenta da pruži točan opis svog umora. To je važno zbog toga što ne postoji objektivan test za mjerenje umora pa se kliničari moraju oslanjati na subjektivna izvješća svojih pacijenta kako bi odredili ozbiljnost njihova umora. Takva komunikacija je ključna za pronalaženje rješenja kada se dosegne iscrpljenost. Nakon isključivanja faktora koji uzrokuju umor a koji se ne odnose na hepatitis C i lijekove koji se koriste za njegovo liječenje, postoji veliki raspon pristupa koji pomažu u smanjenju umora. Neke od nefarmakoloških strategija za olakšavanje iscrpljenosti uključuju:
  • Davanje interferona prije spavanja
  • Smanjenje doze interferona
  • Poboljšanje unosa hranjivih tvari
  • Nadopunjavanje tekućina i elektrolita
  • Promjena perioda odmora i aktivnosti
  • Liječenje sa tradicionalnom Kineskom medicinom (primarno akupunktura i biljna terapija)
  • Uključivanje u redovite vježbe aerobika
  • Planiranje stresnih aktivnosti za vrijeme kada se osjećamo da imamo najviše energije

Većina osoba može pronaći neki oblik oslobađanja od iscrpljenosti kombinirajući ove strategije. Dodatno, neki liječnici mogu propisati neke lijekove za ublažavanje iscrpljenosti. Iako to može nekima pomoći da završe interferonsku terapiju za hepatitis C, svi lijekovi imaju nuspojave. Nekoliko primjera lijekova koji dolaze u obzir za ovu svrhu:

Anti-depresivi – Istraživanje ukazuje kako anti-depresivi mogu biti korisni u smanjenju umora, posebno kada se manifestira sa depresijom.

Metilfenidat – Uglavnom poznat po tržišnom imenu Ritalin,  metilfenidat je stimulans centralnog nervnog sistema koji može olakšati umor povezan sa interferonom. Ipak, metilfenidat može pogoršati ostale skrivene poremećaje.

Modafinil – također stimulans centralnog nervnog sistema, modafinil je još jedna farmakološka opcija za olakšavanje umora povezanog sa interferonom.

Kao što svatko tko je doživio iscrpljenost može posvjedočiti, ovaj ekstremni stupanj umora dovodi do iscrpljenosti. Na sreću, postoji više načina za olakšavanje ovog umora. Posebno za osobe koje se bore sa hepatitisom C sa antivirusnom terapijom, smanjenje jačine umora je glavni zadatak u cilju završetka terapije. Zbog toga, ublaživanje umora prije i za vrijeme interferonske terapije ima za cilj povećanje šansi za pobjedu nad hepatitisom C.


Reference:

http://www.hcvadvocate.org/hcsp/articles/hauser-1.html, Hepatitis C and Fatigue, Peter Hauser, MD, Retrieved June 9, 2010, Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.hcvadvocate.org/news/newsLetter/2010/advocate0610.html#3, Healthwise: Making Friends with Fatigue, Lucinda K. Porter, RN, Retrieved June 9, 2010, The Hepatitis C Support Project, 2010.
http://www.mentalhealth.com/drug/p30-r03.html, Methylphenidate, Retrieved June 11, 2010, Phillip W. Long, MD, 2010.
http://www.springerlink.com/content/3502632747149t5p/, Modafinil's Use in Combating Interferon-Induced Fatigue, Kari A. Martin, et al, Digestive Diseases and Sciences, February 2007.





LINK
HepatitisCentral

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)