Indijski začin može spriječiti oštećenje jetre

kurkuminNova studija je otkrila kako glavni sastojak Indijskog začina kurkuma (indijski šafran) smanjuje upalu i fibrozu „in vitro“ kod životinjskih modela kronične cholangiopatije.

Prema online izvješću objavljenom 23. ožujka u časopisu Gut, Mdr2-/- miševi koji su hranjeni kurkuminom, sastojkom koji daje indijskom šafranu svijetlo žutu boju su imali smanjeno oštećenje jetre, kolestaze i fibrozu u usporedbi sa miševima koji su bili na normalnoj prehrani (P<0.05 za svakog).

„Prikazali smo kako kurkuma korisna kod genetičkog modela miševa sa cholangiopatijom i žučnom fibrozom predloženi potencijalni molekularni i stanični cilj kurkuma kod ovog modela,“ napisao je dr. Michael Trauner sa Medical University Graz – Austria sa svojim kolegama.

„Zajednički, naša otkrića imaju značajne posljedice na razumijevanje patofiziologije cholangiopatije i sugeriraju kako zajedničko ciljanje cholangiocita i portalne miofibroblast aktivacije može predstavljati centralnu strategiju za liječenje ili odgodu progresije kronične cholangiopatije i fibroze jetre.“

Progresivno upalno stanje jetre uključuje primarno sklerozni cholangitis i pimarnu žučnu cirozu koji su karakterizirani upalom, ožiljcima i uništavanjem žučnih kanala unutar i izvan jetre.

Kronična cholingopatija koja je uobičajeno porijeklom genetska ili autoimuna, uzrokuje upalu i fibrozu i može dovesti do potrebe za transplantacijom jetre.

Istražitelji su zabilježili kako su prethodna istraživanja kod glodavaca sa kemijski induciranim oštećenjem jetre i fibrozom su otkrila da kurkumin ima anti-upalna, antioksidativna i antifibrotična svojstva.

Sastojak dolazi od rizoma od višegodišnje biljke kurkuma (curcuma longa) a koristi se stoljećima u Ayurvedskoj medicini za liječenje širokog opsega gastrointestinalnih poremećaja. Nedavna istraživanja sugeriraju kako kemikalija može imati više medicinskih primjena uključujući mogući učinak na Alzheimerovo oboljenje.

U trenutnoj studiji jetre istraživači su zabilježili kako je bilo nepoznato da li kurkumin može spriječiti upalu žučnih kanala i oštećenje jetre uslijed cholangiopatije.

Trauner i kolege su napisali kako „zbog toga što je učinkovitost trenutno raspoloživih medicinskih terapija da uspore progresiju cholangiopatje ograničena, postoji hitna potreba za novim i efikasnim strategijama medicinskih tretmana.“

U njihovom eksperimentu, istraživači su hranili miševe hranom obogaćenom sa 4% kurkume po težini kroz četiri i osam tjedana. Miševi su bili Mdr2-/-, genetski promijenjeni da spontano razviju progresivno upalno stanje jetre uključujući primarni sklerozni cholangitis i primarnu žučnu cirozu.

Ovi uvjeti mogu prouzročiti upalu jetrenih žučnih kanala, ožiljke i blokadu što dovodi do velikog oštećenja tkiva i fatalne ciroze jetre. Kontrolna grupa Mdr2-/- miševa je bila uobičajeno hranjena bez krkume.

Istraživači su analizirali tkivo i uzorke krvi od miševa prije i nakon dodavanja kurkme u hranu.

Otkrili su kako kurkuma smanjuje blokadu žučnih kanala i oštećenje jetrenih stanica kod četiri i osam tjedana blokirajući mio-fibrocitnu proliferaciju i smanjenje ekspresije vaskularnih stanica adhezijske molekule1, i na taj način smanjujući upalu i fibrozu. U kontrolnoj grupi nije primijećena takva reakcija.

„Ovi rezultati pokazuju kako kurkumin može imati više ciljeva u jetri uključujući aktivaciju PPARgama kod cholangiocita i inhibiciju ERK1/2 signalizirajući u portalnim mio-fibroblastima i na taj način modulirajući nekoliko centralnih staničnih događaja kod mišjih modela cholingopatije,“ napisali su. „Ciljajući ove putove može biti obučavajući terapijski pristup za cholangiopatiju.“

Naglasili su kako kurkumin može predstavljati alternativu ursodeoksikolnoj kiselini, jedinom trenutnom lijeku za upalna oboljenja jetre ili transplantaciju jetre.

kurkumin


Dugoročni učinci ursodeoksikolne kiseline ostaju nejasni, napisali su, a kurkumin može predstavljati prirodnu opciju koja se dobro podnosi.

Studija je bila financirana od strane Austrian Science Foundation i Medical University of Graz


*Objašnjenje zainteresiranim pacijentima kako ova studija pokazuje vjerojatnim da kurkumin odgađa oštećenje jetre kod miševa

*Napomena je kako istražitelji vjeruju kako kurkumin može biti istražen kao tretman za kronični cholangiopathies kod ljudi.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)