FDA je odobrila novu upotrebu Xifaxana za pacijente za jetrenim odobrenjem

xifaxanUS Food and Drug Administration (FDA) je odobrila upotrebu Xifaxana za smanjenje rizika ponovnog pojavljivanja manifestirajuće hepatične encefalopatije (HE) kod pacijenata sa napredovalim jetrenim oboljenjem. Ovo je nova upotreba Xifaxana (rifaximin), lijeka koji je bio odobren za liječenje dijareje kod putnika.

Hepatična encefalopatija je pogoršanje moždanih funkcija koje se događaju kod pacijenata čija jetra više ne mogu očistiti toksine iz krvi. Povećani nivoi amonijaka u krvi imaju veliku ulogu u razvoju HE a Xifaxan djeluje tako što smanjuje te nivoe.

„Odobrenje Xifaxana za ovu novu indikaciju predstavlja dodatnu opciju tretmana za pacijente sa jetrenim oboljenjem,“ izjavio je dr. Joyce Korvick, zamjenik direktora za sigurnost FDA odjela za gastroenterološke proizvode. „Hepatična encefalopatija se uobičajeno događa kod pacijenata sa jetrenim oboljenjem a postoji nekoliko efikasnih tretmana za ovo ozbiljno stanje.“

Efikasnost Xifaxana je utvrđena nasumičnim placebo-kontroliranim kliničkim pokusoom na odraslim pacijentima iz SAD, Kanade i Rusije. Pacijenti sa jetrenim oboljenjem koji su uvršteni u pokus su bili bez simptoma ili sa blagim simptomima HE. Pacijenti liječeni sa Xifaxanom su bili manje podložni razvitku HE za vrijeme pokusa u usporedbi sa pacijentima liječenim placebom.

Xifaxan nije proučavan kod pacijenata sa težim oblicima jetrenog oboljenja. Budući da većina pacijenata također uzimala Lactulose (sintetički šećer koji sprječava apsorpciju amonijaka iz crijeva) za vrijeme pokusa, efikasnost Xifaxana kao samostalnog tretmana za HE nije mogla biti procijenjena.

Najučestalije prijavljene ozbiljne nuspojave  sa korištenjem Xifaxana kod pacijenata sa jetrenim oboljenjem uključuju oticanje ruku i nogu (periferni edem) mučninu, plinove i glavobolju.

Xifaxan je od FDA dobio prioritet pri apliciranju za novi lijek i odobren mu je „orphan status“ tj. status koji se odobrava onim lijekovima koje limitirana upotrebna vrijednost čini neprofitnim.

Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)