Hepatocelularni karcinom: novi napredak u dijagnostici, određivanju stadija i tretmanu kako bi se poboljšali rezultati liječenja

HCCEpidemiološki, genetski i klinički podaci koji su predstavljeni na međunarodnom kongresu o jetrenim oboljenjima 2014 godine su svi skupa bili fokusirani na dizajniranje, određivanje stadija i poboljšanja dijagnostike kod hepatocelularnog karcinoma (HCC).

„Ljudski hepatocelularni karcinom je jedan od najčešćih karcinoma u svijetu i drugi najučestaliji uzročnik smrti od karcinoma,“ izjavila je članica znanstvenog odbora EASLa Dr Helen Reeves.

„Zbog toga što je HCC iznimno nejednako i heterogeno oboljenje, poboljšanje rezultata liječenja kod pacijenata se pokazalo kao težak zadatak. Brojne postojeće terapijske opcije su bile podvrgnute rigoroznim studijama ali se pokazalo kako nemaju koristi za pacijenta. Otkrića dijagnosticiranja, određivanja stadija te studija tretmana HCC su važna jer imaju potencijal da značajno poboljšaju rezultat liječenja,“ objasnila je Dr. Reeves. Ključna otkrića ovih studija uključuju:

  • Potrebu za centralno koordiniranim programom testiranja u Europi
  • Potencijal magnetske rezonance poboljšan gadoksetnom kiselinom u cilju preciznijeg dijagnosticiranja stadija HCC kod pacijenata sa ranim stadijem oboljenja kako bi se osiguralo da pacijent dobije optimalni tretman.
  • Razvoj tro genetskog testa krvi koji može biti korišten kao alternativa standardnom testiranju kako bi se pouzdano identificirao rani stadij HCC kod visoko rizičnih osoba
  • Impresivni dugoročni podaci podržavaju važnost perkutane radiofrekvencijske ablacije kod HCC armamentaria uključujući njegovu upotrebu kod tretmana uznapredovanog HCC gdje je HCC povezan sa trombozom portalne vene

Velike zemljopisne varijacije kod HCC preživljavanja se objašnjavaju različitim intenzitetima kod zemalja koje provode testiranje

U Japanu je približno 80% slučajeva hepatocelularnog karcinoma (HCC) otkriveno testiranjem. Suprotno tome su značajno niži podaci iz UK (15%), Španjolske (35%) i Hong Konga (10%).

Također je postojala velika razlika kod stadija oboljenja prilikom dijagnosticiranja. Kod Japanskih pacijenata 59% je bilo unutar Milanskog kriterija (općenito prihvaćen skup parametara dizajniran za procjenu prikladnosti HCC pacijenata za transplantaciju jetara) a 71% je bilo pogodno za potencijalni tretman liječenja. Usporedne brojke za Španjolsku su bile znatno manje i iznosile su 26% i 32%, za UK 37% i 38% te za Hong Kong 8% i 16%.

Srednje vrijeme preživljavanja za Japan je bilo 47 mjeseci, za Španjolsku 26 mjeseci, UK 20 mjeseci te za Hong Kong 7 mjeseci.

Velike zemljopisne varijacije kod preživljavanja među HCC pacijentima su bile pripisane unutar njim etničkim razlikama, različitim etiologijama ili stadijima oboljenja kod prezentacije,“ objasnio je Dr Reeves. „Ipak, dob, spol i Child-Pugh stupanj su bili slični kod HCC populacije pacijenata iz svake od ove četiri zemlje. Statistička analiza koja je pokazala etiologiju je imala malo utjecaja na preživljavanje,“ izjavila je.

„Čini se kako označene razlike kod intenziteta programa testiranja kod različitih zemalja i posljedične varijacije kurativnih terapijskih opcija idu daleko u objašnjavanju velikih zemljopisnih varijacija kod HCC preživljavanja,“ izjavila je Dr. Reeves. „Ono što hitno trebamo je centralno koordiniran program testiranja diljem Europe kako bi se poboljšali ishodi,“ dodala je.

U ovoj studiji je više od 5000 pacijenata bilo angažirano iz dva područja sa visokom učestalošću. Japan n=2599; predominantni HCC) i Hong Kong (1112; predominantni HBV), iz srednje predominantnih područja su bile Španjolska (n=834; predominantni HCV i alkohol) i UK (n=724; višestruka etiologija). Bili su raspoloživi sveobuhvatni demografski, etiološki i podaci o stadijima zajedno sa detaljima tretmana.

Stupnjevanje stadija HCC sa magnetskom rezonancom pojačanom gadoksetnom kiselinom poboljšava rezultate tretmana kod pacijenata sa ranim stadijem oboljenja

Dodatno stupnjevanje pacijenata sa hepatocelularnim karcinomom (HCC) uz upotrebu gadoksetne kiseline se pokazalo da je povezano sa smanjenim ponovnim pojavljivanjem i boljim preživljavanjem kod pacijenata za koje se pretpostavljalo da imaju samo jedan nodul HCC na osnovu dinamičkog CT skeniranja. Ovo su bila uzbuđujuća otkrića koja su bila predstavljena na međunarodnom kongresu u Londonu.


Reference:

1. P.Johnson et al. AN INTERNATIONAL COLLABORATIVE STUDY ASSESSING THE ROLE OF AETIOLOGY & STAGE IN SURVIVAL IN HCC – IMPLICATIONS FOR SCREENING. Abstract presented at the International Liver CongressTM 2014

2. H.D.Kim et al. STAGING EARLY HCC WITH GADOXETIC ACID-ENHANCED MAGNETIC RESONANCE IMAGING & IMPROVEMENT IN SURVIVAL. Abstract presented at the International Liver CongressTM 2014

3. K.Hui et al. A BLOOD-BASED 3-GENE SIGNATURE WITH SUFFICIENT SENSITIVITY & SPECIFICITY TO DETECT EARLY STAGE HCC IN HIGH-RISK PATIENTS WITH CHRONIC HEPATITIS & CIRRHOSIS. Abstract presented at the International Liver CongressTM 2014

4. L.Zhang et al. LONG TERM OUTCOMES AND PROGNOSTIC ANALYSIS OF SMALL HEPATOCELLULAR CARCINOMA TREATED WITH RADIOFREQUENCY ABLATION: 10 YEARS FOLLOW UP IN CHINESE PATIENTS. Abstract presented at the International Liver CongressTM 2014

5. A.Giorgio et al. HEPATOCELLULAR CARCINOMA (HCC) INVADING PORTAL VENOUS SYSTEM IN CIRRHOSIS: 7 YEARS RESULTS OF PERCUTANEOUS RADIOFREQUENCY ABLATION OF HCC AND MAIN PORTAL VEIN TUMOR THROMBUS (MPVTT). Abstract presented at the International Liver CongressTM 2014

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)