Hepatitis C – mogućnost jeftinijeg liječenja

HCVPrema studiji objavljenoj online 6 siječnja u Clinical Infectious Diseases, proizvodnja velikog opsega lijekova za liječenje pacijenata sa virusom hepatitisa C (HCV) se može postići po znatno manjim troškovima nego li što je trenutna shema cijena.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je nedavno odobrila nove lijekove za HCV, uključujući sofosbuvir i simeprevir. Od ovih lijekova se očekuje da dramatično poboljšaju liječenje pacijenata sa HCV.

Ipak, cijena ovih novih lijekova može ih staviti izvan dohvata mnogo pacijenata. Trenutno, u SAD cijena 12 tjedne HCV terapije sa simeprevirom je 66,000 dolara a sa sofosbuvirom je 84,000 dolara.

U novoj studiji Dr. Andrew Hill sa Liverpulskog Univerziteta u UK zajedno sa svojim kolegama je procijenio cijenu HCV tretmana uz upotrebu sličnih tržišnih dinamika kao onih korištenih u pružanju antiretrovirusnih terapija pacijentima sa HIV u razvijenim zemljama.

Uz zadane slične kemijske strukture i mehanizme akcije, istraživači su usporedili 5 direktno djelujućih antivirusnih lijekova (direct-acting antiviral drugs - DAAs) za HCV (daclatasvir, sofosbuvir, simeprevir, faldaprevir, i ribavirin) sa najbližim analozima korištenim u liječenju HIV te su iskoristili te podatke za procjenu cijene proizvodnje po gramu lijeka.

Autori su utvrdili kako cijena 12 tjedne terapije za HCV može biti samo 100-250 dolara po osobi. Ovi procijenjeni troškovi tretmana su bili bazirani populaciji koja se namjerava liječiti od najmanje 1 milion pacijenata i uključivala je 40% marže za konačnu proizvodnju.

Autori su zabilježili kako 12 od 20 zemalja sa najvećom HCV epidemijom je klasificirano kao zemlje sa niskim ili srednjim prihodima i istaknuli kako ovi rezultati pokazuju da je moguće jeftinije liječenje. „Ove niske cijene zajedno sa visokim omjerom stalnog virološkog odgovora ustanovljenog u nekoliko pokusa pokazuju potencijal za jeftini HCV tretman u velikom opsegu za zemlje u razvoju sa potencijalom ponavljanja modela jeftinog liječenja HIV od kojeg je imalo koristi milioni ljudi,“ napisao je Dr. Hill sa kolegama.

U intervjuu za Medscape Medical News, Dr. Hill je izjavio,“ Mi trebamo da zdravstvene uprave u najviše pogođenim zemljama rade zajedno sa Svjetskom Zdravstvenom Organizacijom na planu za tretman hepatitisa C u velikom opsegu. Iskorjenjivanje ovog oboljenja je moguće ako postoji politička volja.“

Kada smo ga pitali da li on misli da je trenutna cijena za nove DAA lijekove neopravdano visoka, Dr. Hill je odgovorio: „mi moramo odvojiti cijenu tretmana za Sjevernu Ameriku i Europu od cijene za zemlje sa srednjim i niskim prihodima. Trebali bi postojati programi pristupa u velikom opsegu koji bi bili osnovani za liječenje osoba sa hepatitisom C pri minimalnoj cijeni u zemljama sa velikim bremenom hepatitisa kao što je Indija. Egipat, Indonezija i Nigerija.“

U Indiji je već pokrenuta pravna inicijativa u naporu sprječavanja velike farmaceutske kompanije za dobovanje patenta za jedan od ovih novih HCV lijekova. To bi omogućilo proizvodnju jeftinih generičkih verzija i drastično smanjilo cijenu tretmana u toj zemlji.

Dr. Hill i kolege su priznali kako postoje ograničenja u njihovim analizama uključujući manjak detaljnih informacija o proizvodnji specifičnih DAA te činjenica da te procjene pretpostavljaju da nema ograničenja na patente za proizvodnju. Zabilježili su kako će biti potrebne dobrovoljne ili obavezne licence koje omogućuju proizvodnju generičkih verzija kako bi se ove procjene cijena učinile realnim.

„Svaka kompanija koja razvija lijek za hepatitis C treba plan da bi osigurala pristup svojim lijekovima u zemljama sa srednjim ili niskim prihodima,“ zaključio je Dr. Hill. „U budućnosti, pristup tretmanu za hepatitis C bi trebao biti raspoloživ zajedno sa tretmanom za HIV,“ izjavio je.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)