Bristol-Myers – do uspjeha u hepatitis C liječenju uz pomoć Gileadove tablete

HCVBristol-Myers Squibb će pokušati ugrabiti početni dio tržišta vrijednog više milijardi dolara za nove hepatitis C tretmane oslanjajući se na svoj eksperimentalni lijek zajedno sa već odobrenim lijekom od Gileada.

Bristol-Myers i Gilead se nalaze među nekoliko kompanija koje razvijaju terapije za hepatitis C koje se oslanjaju na kombinaciju dva ili više lijekova. Ovi režimi se odobravaju od strane regulatornih tijela jedan po jedan a analitičari hepatitis C tržišta procjenjuju kako ono može dosegnuti 100 milijardi dolara tijekom desetljeća.

Bristol-Myers traži odobrenje u Europi za svoj lijek daclatasvir te ga želi upariti sa Gileadovim Sovaldijem prije nego li što Gilead dobije odobrenje za drugi hepatitis C tretman. Kompanije će uraditi isto i za SAD ako mogu dobiti opsežno odobrenje od strane regulatornih tijela, izjavio je Charles Bancroft, glavni financijski službenik za Bristol-Myers u intervjuu.

U „potencijalnom odobrenju za daclatasvir u Europi, oznaka bi trebala biti dovoljno ekspanzivna za upotrebu sa sofosbuvirom,“ izjavio je Bancroft referirajući se na Sovaldijevo generičko ime. „Nadamo se da ono što radimo u Europi možemo barem dijelom iskoristiti ovdje u SAD.“

Bristol-Myers koji je smješten u New Yorku se fokusira na antivirusne tretmane, lijekove za karcinom te specijalne lijekove. On je prošli mjesec završio svoj rad na tretmanu za dijabetes prodajući udio i poslovno se udružujući sa AstraZeneca Plc za cijenu od 4.3 milijarde dolara.

Sve promjene vezane za hepatitis C tablete su dio natjecanja proizvođača lijekova kako bi osvojili tržište sa novim tretmanima koji su prikladniji i imaju manje nuspojava nego li trenutne terapije koje uključuju injekcije. Približno 4 miliona Amerikanaca ima virusnu infekciju koja može prouzročiti cirozu a zdravstvene službe u SAD preporučuju da se svaki Amerikanac rođen u periodu 1945-1965 testira na ovo oboljenje.

Gileadov Sovaldi je postao prvi samo oralni tretman za hepatitis C pacijente kada je odobren u prosincu od strane Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Johnson & Johnson i Medvir AB su u studenom dobili odobrenje od strane FDA za svoju tabletu, Olysio koja se koristi u kombinaciji sa ostalim lijekovima uključujući trenutni tretman.

Gilead testira ostale lijekove kako bi proizveo potpuni tretman a koji možda neće biti raspoloživ do kraja 2014 godine ili početka 2015 godine. Bristol-Myersova kombinacija će možda biti raspoloživa tek kasnije.

Procjene prodaje

Lijekovi od Gileada i Bristol-Myers su zajedno proučavani. U pokusu na 41 pacijentu koji je objavljen prošle godine, svaki pacijent koji je uzeo lijek je bio bez virusa u periodu praćenja od 12 tjedana. Ipak, kompanije nisu bile u mogućnosti postići dogovor o daljnjem testiranju.

Pretpostavlja se kako će kombinacije postati hitovi jednom kada budu odobrene. Cijena Gileadovog Sovaldija je 84,000 dolara po tretmanu a prema prosjeku od 11 analitičara sastavljenoj od strane Bloomberga predviđa se prodaja u vrijednosti 8.22 milijarde dolara u 2016 godini. AbbVie i Merck & Co također razvijaju tretmane.

„Moje osobno mišljenje je da će Gilead dobiti lavovski dio ali postoji mjesto i za ostale igrače,“ izjavio je Bancroft. Jednom kada kombinacije Bristol-Myersa i konkurencije dobiju tržišna odobrenja, konkurencija će utjecati na pad cijena, izjavio je.

„Mi vjerujemo kako smo u mogućnosti unaprijediti razvoj ove kombinacije sa fiksnom dozom brže nego li što bi to bilo moguće u internoj suradnji sa drugom kompanijom,“ izjavio je Norbert Bischofberger, Gileadov šef istraživanja razvoja. „Gilead ostaje fokusiran na razvoj jednostavnog i sigurnog samo oralnog režima tretmana za pacijente što je prije moguće.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)