Hepatitis B – još uvijek prijetnja za djecu

hbvPrijenos od majke na dijete je jedan od najučestalijih načina na koji se virus hepatitisa B (HBV) prenosi. Prema izvješću DR. D.M. Roqur pri CDC, procjena je kako u SAD 24,000 žena inficiranih sa HBV godišnje porodi. Savjetodavni odbor za praksu cijepljenja je preporučio da ta djeca prime cjepivo za hepatitis B i hepatitis B imunoglobulin unutar 12 sati od rođenja nakon čega slijedi završne 3 doze cjepiva za hepatitis B.

Cjepivo za hepatitis B je raspoloživo od 1982 godine ali kako izvještava Dr. Stephanie D. Chao sa Stanford school of Medicine, oboljenje ostaje „jedan od najraširenijih i do sada najzanemarivanijih zdravstvenih problema u svijetu.“ Azijci i Amerikanci Azijskog porijekla su nerazmjerno pogođeni tim oboljenjem. U SAD približno pola od 1.2-2 miliona osoba sa kroničnim hepatitisom B su Azijci ili stanovnici Pacifičkih otoka. Prijenos sa majke na novorođenčad se događa kod približno 40% HBV inficiranih osoba u toj populaciji. Manje od 75% ove djece primi kompletnu seriju cjepiva. „Ovaj propust u provedbi preporuka CDC može se pripisati prevladavajućem manjku svjesnosti i znanja među zdravstvenim djelatnicima koji su u najbližem kontaktu sa oboljelima.“

Chao je istaknuo kako infekcija kroničnog hepatitisa B uobičajeno nema simptoma sve dok ne dođe do razvoja ozbiljnog oštećenja jetre. Neliječeni slučajevi imaju 25% šanse za smrt od karcinoma jetara ili zatajenja jetara. Zbog toga, inficirane osobe bi trebale otići na pregled jetara sa ultrazvukom te test krvi na alfa fetoprotein.

Na rizik od karcinoma jetara od HBV infekcije se osvrnuo i Dr. Morris Sherman sa University of Toronto. Osobe sa velikom viremijom imaju velike šanse za razvoj hepatocelularnog karcinoma, najraširenijeg oblika karcinoma jetara. Antivirusna terapija može značajno smanjiti taj rizik.

Reference:

1. Centers for Disease Control and Prevention, MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report 2011 April 8; 60(13): 410-13.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21471948
2. Hepatitis B vaccination schedule:
This Article

    Improved My Health
    Changed My Life
    Saved My Life

http://www.hepb.org/hepb/vaccine_information.htm

3. Chao SD et al, “Eliminating the threat of chronic hepatitis B in the Asian and Pacific Islander community: A call to action”, Asian Pacific J Cancer Prev 2009; 10: 507-12.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19640200
http://liver.stanford.edu/Research/Publications/Asian_Pacific_J_Cancer_P....

4. Sherman M, “Risk of hepatocellular carcinoma in hepatitis B and prevention through treatment”, Cleveland Clinic Journal of Medicine 2009 May; 76 Suppl 3: S6-9.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19465708




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)