Hemofililičari inficirani sa hepatitisom C traže odštetu

AustraliaHemofiličari koji su inficirani kontaminiranom krvlju prije više od 20 godina kažu kako još uvijek pokušavaju dobiti financijsku podršku od savezne vlade.

Hemofilija je rijedak genetski poremećaj koji pogađa jednog od 10,000 ljudi a oboljeli se oslanjaju na transfuzije kravi kako bi preživjeli.
Oko 1,000 hemofiličara u Australiji je bilo inficirano sa hepatitisom C prije uvođenja rutinskog testiranja krvnih proizvoda te traže veću podršku u borbi sa ovom iscrpljujućom bolesti.

David Richardsonu, koji sada ima 50 godina, dijagnosticirana je hemofilija kada je bio malo dijete.

„Otkrili su to kada sam imao 18 mjeseci. Znao sam tada ugristi svoj jezik i gutati svoju krv jer krvarenje nije prestajalo“, izjavio je.
„To je bilo u 60-im godinama prošlog stoljeća. Tada još nije postojao pravi tretman, postojala je samo svježa krv za nas.“

Ali je ta svježa krv sa sobom donosila i rizik. Kada je u 80-im godinama otkriveno kako su doze krvi kontaminirane oboljenjima uključujući HIV, Richardson je bio inficiran sa virusom hepatitisa C.

„Mislim kako nas banke krvi nisu namjerno pokušale otrovati, ali nažalost te stvari nisu uvijek poznate, treba vremena za reakciju, da proradi sistem koji bi nas zaštitio i pronaći kako uništiti virus,“ izjavio je.

„Bili smo kao kanarinci u rudnicima, uvijek smo bili prvi koji nešto dobiju.“

Hepatitis C je kod Richardsona prešao u kroničnu infekciju sa kroničnim umorom i cirozom jetre dok je hemofilija utjecala na njegove zglobove.

„Tijekom godina, zglobovi su pretrpjeli štetu od krvarenja tako da sada imam dva čelična koljena,“ izjavio je.
„Čekam još jedan čelični lakat da zamijeni moj lijevi lakat a oba moja gležnja su u lošem stanju.“

„U ovom stadiju bi i željeli zajednički operirati ali ja to odgađam, jer rađe trpim bol nego li da imam ograničeno kretanje. Ne mogu dobro savinuti koljena, ne mogu se ispraviti ili sasvim saviti ruku.“

„Ne krivim nikoga“.

Hemofiličari koji imaju hepatitis C traže financijsku podršku od savezne vlade.
Pacijenti sa hemofilijom u Irskoj, Novom Zelandu, Engleskoj i Kanadi su se izborili za naknadu od vlade.
Oboljeli kažu kako ne mogu dobiti puno oblika zdravstvenog osiguranja te da ne mogu raditi dugo vremena.

„Mi ne krivimo nikoga“, izjavio je Richardson.
„Ali, kako bi bili produktivniji, trebamo dodatnu financijsku pomoć kako bi mogli nastaviti raditi i osjećati s korisnim za društvo.“

Udruga hemofiličaria iz Australije se sastala sa Nicola Roxom iz ureda savezng Ministarstva zdravstva.

Predsjednik udruge, Gavin Finkelstein je izjavio kako je vladi dat prijedlog te je rekao kako je većina hemofiličara propustila nadoknadu zbog toga što nisu mogli definirati točno vrijeme kada su se inficirali sa hepatitisom C.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)