HCV genotip 3, odobreni lijekovi i oni u razvoju

HCVTrenutno postoji nekoliko kombiniranih tretmana za HCV genotip 3, za sada svi sadrže sofosbuvir:

Odobreno: Sofosbuvir + ribavirin kroz 24 tjedna postiže visoke omjere odgovora na terapiju: 77-85% SVR12 kod prethodno liječenih pacijenata sa genotipom 3 te 93% SVR12 kod prethodno ne liječenih pa pacijenata sa genotipom 3. U slučaju skraćenog tretmana za genotip 3 moguć je relaps.

Odobreno: U slučaju dodavanja interferona gornjem režimu (pegilirani interferon + sofosbuvir + ribavirin), može se postići visoki omjer odgovora u samo 12 tjedana: 83% SVR 12 kod prethodno liječenih pacijenata, 97% SVR12 kod prethodno ne liječenih pacijenata. Ipak, ove brojke dolaze iz malih pokusa a većina pacijenata bi htjela izbjeći interferon.

Još nije odobreno: daclatasvir + sofosbuvir, sa ili bez ribavirina. Nije poznat omjer SVR ali je trenutno u tijeku treća faza pokusa. Odobrenje Europske medicinske agencije daclatasvira (također kombinacija bez interferona u kombinaciji sa ostalim antivirusnim lijekovima za sve genotipove) bi moglo doći najranije krajem kolovoza ili u rujnu 2014 godine. Daclatasvir je NS5A inhibitor kojeg razvija BMS.

Još nije odobreno: sofosbuvir + ledipasvir + ribavirin kroz 12 tjedana je izliječio 26 od 26 pacijenata sa genotipom 3 (100%) u drugoj fazi ELECTRON-2 studije ali su ovi rezultati bili postignuti na vrlo malom broju pacijenata. Bez ribavirina kombinacija nije dobro djelovala kod genotipa 3 i izliječila je samo 16 od 25 pacijenata sa genotipom 3 od kojih je 8 doživjelo relaps. Zbog toga je još uvijek potreban ribavirin za ovaj genotip ako se koriste tablete sofosbuvira/ledipasvira. Odobrenje sofosbuvir+ledipasvir se očekuje krajem 2014 godine ili početkom 2015 godine. Ledipasvir je NS5A inhibitor kojeg razvija Gilead a koji će biti koformuliran u jednu tabletu sa sofosbuvirom.

Još nije odobreno: sofosbuvir + GS-5816 kroz 12 tjedana je postignuto 93% omjera SVR12 kod pacijenata sa genotipom 3 u ranim, malim pokusima. Prerano je prognozirati kada bi mogao biti odobren jer je još u drugoj fazi. GS-5816 je još jedan inhibitor kojeg razvija Gilead. Ako se kombinira sa sofosbuvirom kao jedna tableta, mogao bi postati tableta slijedeće generacije za sve genotipove.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)