Gileadov Sovaldi je pokazao efikasnost i sigurnost među pacijentima s kroničnim hepatitisom C i uznapredovanim jetrenim oboljenjem

HCVGilead je objavio podatke iz dvije studije u drugim fazama i studiji s nekomercijalnim pristupom u kojem je i režim koji je sadržavao Sovaldi (sofosbuvir) jednom dnevno od 400 mg primijenjen za liječenje kroničnog hepatitisa C (HCV) kod pacijenata sa uznapredovanim jetrenim oboljenjem.

Prva studija GS-US-334-0125 koja je još u tijeku je otvorena druga faza kliničkog pokusa koja procjenjuje HCV pacijente sa cirozom i portalnom hipertenzijom, sa ili bez dekompenzacije a koji su bili nasumično raspoređeni u omjeru 1:1 u dio sa tretmanom Sovaldija i robavirina (RBV) koji je bio primijenjen kroz 48 tjedana (n=25) ili u odgođeni dio tretmana kod kojega je početak tretmana bio nakon perioda od 24 tjedna opservacije (n=25). 80% sudionika su prethodno bili na nekom tretmanu.

Od 22 pacijenta koji su završili 24 tjedna terapije, 95% (n=21/22) je postiglo virološku supresiju na tretmanu. Dodatno, pacijenti koji su uzimali terapiju Sovaldija su imali tendenciju poboljšanja parametara u usporedbi sa pacijentima u opservacijskom dijelu. Terapija na osnovi Sovaldija je u studiji bila dobro podnašana a samo je jedan pacijent prekinuo tretman zbog nuspojava. Najučestalije nuspojave koje su se događale kod više od 25% pacijenata uključuju mučninu i pruritis. Pacijenti u oba dijela studije će biti praćeni kako bi se odredio njihov omjer 12 tjednog stalnog virološkog odgovora (SVR12) nakon 48 tjedana terapije Sovaldijem.

Studija GS-US-334-0126 je bila jednostruka, otvorena studija u drugoj fazi u kojoj su pacijenti sa ustanovljenom povratnom HCV infekcijom nakon transplantacije jetara primili do 24 tjedana terapije sa Sovaldijem i ribavirinom (povećavajuća doza od 400 mg dnevno). Većina pacijenata je imala HCV genotip 1 (n=33/40) i 88% (n=35/40) i prethodno su bili na tretmanu.

70% (n=28/40) pacijenata u ovoj studiji je postiglo SVR12. Najučestalije nuspojave koje su se dogodile kod više od 20% pacijenata su bile umor, glavobolja, artralgija (bol u zglobovima) i dijareja. Nije bilo smrtnih slučajeva, epizoda odbacivanja organa među post-transplantacijskim pacijentima te nije bilo interakcije sa između Sovaldija i imunosupresivnih lijekova.

Treća nekomercijalna studija je procjenjivala terapiju Sovaldijem među 104 post-transplantiranih pacijenata sa ozbiljnom ponovnom pojavom HCV uključujući fibrozni kolestatski hepatitis, pacijenata koji su iscrpili sve ostale opcije tretmana i dobili pred odobrenje za pristup Gileadovim nekomercijalnom programu. Pacijenti su primili do 48 tjedana Sovaldija i Ribavirina s nekim pacijentima koji su također primili pegilirani interferon (peg-INF) (180 μg/tjedno). Većina pacijenata u ovoj studiji je doživjela kliničko poboljšanje na tretmanu. Sveukupno je 62% pacijenata postiglo SVR12. Terapija na Sovaldiju je bila dobro podnošena.

„Pacijenti koji su bili uključeni u ovu analizu su, povijesno gledano, među najteže izlječivima, a mnogo ih sve do sada nije dobilo odgovarajući tretman,“ izjavio je Dr. Norbert Bischofberger, izvršni potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj te glavni znanstveni službenik iz Gileada. „Ovi podaci pokazuju kako oralna terapija bazirana na Sovaldiju može poboljšati rezultate, ima povoljan sigurnosni profil i dobro je podnašana među pacijentima sa hepatitisom C s ozbiljnim jetrenim oboljenjem.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)