Gilead pregovara sa Indijskim proizvođačima lijekova u vezi prodaje Sovaldija po sniženoj cijeni

HCCIndijski proizvođači lijekova imaju priliku da dovedu Gileadov novi lijek za hepatitis C u svoju zemlju. Gilead je u pregovorima sa sa nekoliko Indijskih farmaceuta koji bi preuzeli proizvodnju Sovaldija (sofosbuvir) za Indiju i ostale zemlje u razvoju za samo dio cijene koja je u SAD.

„Mi ćemo dati licencu(e) Indijskim kompanijama tako da će postojati Indijska proizvodnja našeg hepatitis C proizvoda,“ izjavio je izvršni potpredsjednik Gregg Alton za Hindu Business Line. „Nadamo se njihovom objavljivanju u idućih nekoliko mjeseci.“

Tada će Sovaldi postati raspoloživ za Indijske pacijente po nižoj cijeni nego li što je cijena standardne terapije sa generičkim proizvodima, izjavio je Alton za novine, a cijena je približno 2500 dolara za 6 mjeseci tretmana. Izjavio je kako Gilead cilja na cijenu Sovaldija od približno 2000 dolara za tretman. Cijena u SAD je 84,000 dolara sa 12 tjedana tretmana.

Do pregovora je došlo nakon preduhitrujućeg „udara“ od zagovornika pacijenata kada je došlo do odobrenja Sovaldija u SAD. Pravna grupa (I-Mak--the Initiative for Medicines, Access & Knowledge) je uputila službeni protest protiv IP zaštite lijeka u Indijskom uredu za patente. Liječnici bez granica su podržali odluku grupe za borbu za patent govoreći kako će Indijski pacijenti trebati pristup novom lijeku, posebno zato što je puno pacijenata u zemlji koinficirano sa hepatitisom C i HIV. I-mak je izjavio kako da bi bio stvarno dostupan, cijena Sovaldija bi trebala biti manja od 500 dolara.

Alton je izjavio za Business Line kako Gilead planira braniti svoj patent u Indiji ali je „jak nastojati“ omogućiti proizvodnju generičkog lijeka u zemlji sa mnogim kompanijama. „Biti ćemo po cijeni znatno niži nego li što je trenutni standard liječenja“ izjavio je dodajući kako će Indijski partneri odrediti cijenu. „Ostaviti ćemo Indijskim kompanijama da spuste cijenu ako to oni odluče“.

Izjavio je kako zbog toga Gilead želi imati dogovor sa 3-5 različitih domaćih proizvođača lijekova u cilju kreiranja dovoljne konkurencije među kompanijama kako bi se smanjila cijena. Dogovor bi pokrivao približno 60 zemalja sa niskim i srednjim primanjima i uključivao bi licenčne naknade Gileadu.

To neće biti brzi proces. Sovaldi još uvijek mora proći pokuse iz zadnjeg stadija koji su odobreni od strane Indijskih vlasti. Alton je izjavio kako Gilead pokušava ubrzati taj proces. Po uobičajenom redu, to bi trajalo najmanje dvije godine prije nego li što bi lijek imao prvo pojavljivanje na Indijskom tržištu.

Sa Indijskim vlastima koje su sve više sklone odbijati IP zaštitu kod lijekova velikih farmaceutskih kompanija, nekoliko proizvođača lijekova je poduzelo korake koji će omogućiti da njihovi proizvodi budu raspoloživi po nižim cijenama. Gilad se upravo dogovorio sa Mylan, Američkim generičkim proizvođačem za širenje u Indiju kao bi prodao nove lijekove za HIV. Roche radi sa lokalnim proizvođačem na svojoj verziji lijeka za karcinom koji se prodaje pod posebnim Indijskim imenima. Zagovornici pacijenata ipak izjavljuju kako su i ove smanjene cijene nedostupne za Indijske pacijente.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)