Finalan odgovor na terapiju kroničnog hepatitisa C predviđeno dvodnevnim rezultatima

Journal of Infectious DiseasesNova studija sugerira kako prethodno zabilježeni mali omjeri uspješne terapije hepatitis C (HCV) kod Afro Amerikanaca su većim dijelom zbog vrlo rane razlike kod antivirusne aktivnosti proizvedene interferonom. Ova studija je objavljena 14 ožujka u “Journal of Infectious Diseases”.

Više od 3 miliona Amerikanaca je inficirano s HCV, a u nekim državama je inficirano više od 10% populacije. Kronična HCV infekcija je vodeći uzročnik zatajenja jetre širom svijeta. Odgovor na standardnu terapiju sa peginterferonom i ribavirinom varira u velikom rasponu. Oni inficirani sa podvrstom, genotipom 1, imaju najmanje šansi za uspješan odgovor na terapiju poznatiji kao stalni virološki odgovor (SVO). Oko polovice pacijenata inficiranih sa genotipom 1 ne postigne stalni virološki odgovor.

Studija je pokazala kako Afro Amerikanci u usporedbi sa Američkim bijelcima imaju konzistentno manji omjer SVO na terapiju baziranu na interferonu. Nedavna studija provedena na onima sa kroničnom HCV infekcijom i genotipom 1 je pokazala kako je samo 28% Afro Američkih pacijenata postiglo SVO u usporedbi sa 52% kod bijelaca. Ova nova studija pokazuje kako varijacija u odgovoru na terapiju između Afro Amerikanaca i Američkih bijelaca može biti djelomično objašnjena  razlikama u virusnom odgovoru koji je rano zabilježen, dan ili dva nakon prve doze peginterferona.

Studija provedena u suradnji sa grupama iz osam medicinskih centara u SAD pratila je 34 pacijenta sa kroničnim HCV genotipom i koji su bili podvrgnuti terapiji sa pegiliranim interferonom i ribavirinom kroz najmanje 24 tjedna. Ona je bila fokusirana na omjer odgovora na terapiju interferonom unutar prvih 28 dana terapije bez virusnih faktora kao što je nivo HCV RNA i faktora primatelja terapije kao što su rasa, spol i težina.

Rezultati su pokazali kako se HCV RNA nivo smanjio kod skoro svih pacijenata te je , kao što se očekivalo bio različit stupanj uzorka smanjenja između Afro Ameriknaca i bijelaca Amerikanaca. Najvažnije otkriće je bilo da su ove razlike bile statistički značajne drugog dana tretmana kada je ovo rano virusno kinetičko mjerenje bilo pouzdani predkazatelj konačnog stalnog virološkog odgovora. Nakon 28 dana tretmana bilo je HCV RNA negativno 22% bijalaca Amerikanaca, te samo 12% Afro Amerikanaca.

Ova otkrića su posebno važna zbog toga što upućuju na prisutnost neke blokade ili defekta u neposrednom antivirusnom odgovoru kod onih koji nemaju odgovor na terapiju. Kao što autor navodi u sažetku, “Nejasan je temeljni uzrok virološkog ne-odgovora i razlozi zašto je to učestalije među Afro Amerikancima nego među bijelim Amerikancima. Trenutne analize pokazuju kako su ove razlike u osnovi biološke i postaju očigledne  unutar 24 do 48 sati od početka terapije.” Kao idući korak istraživači u budućnosti bi se trebali fokusirati na ovim podacima o biološkim faktorima primatelja terapije koji su inducirani interferonom u pokušaju poboljšanja omjera odgovora na terapiju.

U popratnom uvodniku,  dr. sc. Andrew W. Tai dr. i dr Raymond T. Chung iz “Massachusetts General Hospital” su se složili kako će se ovi nalazi pokazati ključnim za buduća istraživanja HCV uz napomenu kako “ova studija prikazuje kako se manji omjer stalnog virološkog odgovora kod Afro Američkih pacijenata na terapiju baziranu na interferonu pojavljuje u većem dijelu kao rezultat na slabiju ranu virusnu kinetiku. Potrebne su daljnje studije kako bi se otkrio relevantan mehanizam koji je temelj ovog defekta. Postoji nada da se takav mehanizam može podesiti da vrati odaziv na interferon kod osoba koje inače nemaju odgovor.”



Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)