Iako tretman hepatitisa C smanjuje broj virusa, oštećenje jetre je kontinuirano

HCVStudija je otkrila kako je dugotrajno liječenje pacijenata koji imaju kronični hepatitis C i uznapredovalo oboljenje jetre sa pegiliranim interferonom značajno je smanjio njihove jetrene enzime, nivo virusa te upalu jetre, ali tretman nije usporio niti spriječio progresiju ozbiljnog jetrenog oboljenja.

Ova otkrića dolaze od kliničkog pokusa “Hepatitis C Antiviral Long-Term Treatment Against Cirrhosis – HALT-C” I objavljeni su u 4 prosinca u New England Journal of Medicine. HALT-C je bio financiran od strane National Institutes of Health (NIH) sa dodatnom potporom od strane Hoffmann-La Roche Inc.

“Rezultati HALT-C bez sumnje pokazuju kako održavanje terapije sa peginterferonom ne sprječava progresiju jetrenog oboljenja među pacijentima kod kojih nije uspio prethodni tretman,” izjavio je dr. James Everhart, istraživač na projektu HALT-C iz odjela za probavna oboljenja i prehranu Nacionalnog Instituta za dijabetes, probavna i bubrežna oboljenja (National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases - NIDDK), glavni sponzor HALT-C pri NIH. Ova otkrića pojačavaju nastojanja za razvoj efikasnijih lijekova za pacijente koji zbog hepatitisa C imaju ozbiljno jetreno oboljenje“.

Terapija peginterferonom do 48 tjedana je standard za kronični hepatitis C. Ali pacijentima koji nemaju stalni odgovor na početnu terapiju davan je lijek kroz produženo vrijeme što je bazirano na studijama koje pokazuju da ovaj pristup snižava nivo virusa i enzima čak i ako virus nije kompletno uklonjen. Ipak, nije bilo poznato da li bi dugotrajna terapija poboljšala važni klinički ishod kao što je oštećenje jetre i smrt.

HALT-C je nasumični, multicentralni pokus na 1050 pacijenata sa kroničnim hepatitisom C kod kojih nije uspio prethodni tretman, testiran dugotrajni tretman sa peginterferonom alfa-2a koji bi smanjio razvitak ciroze, raka jetre ili zatajenja jetre. 517 pacijenata je nasumično raspoređeno u ogranke tretmana i primalo 90 mikrograma peginterferona u tjednim injekcijama kroz 3.5 godina. 533 pacijenta u kontrolnom ogranku je prošlo kroz isti period praćenja kao i liječeni pacijenti uključujući biopsiju jetre, tromjesečne posjete klinici i krvne testove. Svi pacijenti su imali uznapredovanu fibrozu jetre, stupnjevite ožiljke na jetri koji stavljaju pacijenta u rizik progresivnog jetrenog oboljenja i zatajenja jetre.

Rezultati koji su proučavani u HALT-C su bili smrt, rak jetre ili zatajenje jetre te od onih koji početno nisu imali cirozu, razvitak ciroze. Na kraju studije, 34.1% od liječene grupe i 33.8% od kontrolne grupe su doživjeli barem jednu posljedicu. Pacijenti u liječenoj grupi su imali značajno manji nivo virusa hepatitis C u krvi te poboljšanje u vezi upale jetre. Ipak, nije postojala značajnija razlika kod bilo kojeg primarnog rezultata između grupa.
Među liječenim pacijentima, 17% je prekinulo peginterferon nakon 18 mjeseci, a 30% je prekinulo uzimanje lijeka nakon dvije godine. Infekcije, mišićno-koštani ili probavni problem su bili najčešći razlog za prekid uzimanja lijeka.

Prema HALT-C studiji glavni istražitelj dr. Adrian M. Di Bisceglie, profesor interne medicine pri Saint Louis University School of Medicine u Missouri, pogled na to kako terapija održavanja djeluje kod non-respondera je važan korak. “Pacijenti ne bi trebali primati interferon kao terapiju održavanja za kronični hepatitis C. Izjavio je kako “ipak, možemo nastaviti razvoj na onome što smo naučili u HALT-C kako bi odredili bolje tretmane koji bi mogli odgoditi ili spriječiti oštećenje jetre kod pacijenata sa uznapredovanim oboljenjem.”

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)