FDA savjetuje: nemojte kombinirati novi lijek za HCV sa lijekovima za HIV

FDA je izdala upozorenje protiv upotrebe boceprevira (Victrelis) i anti-HIV lijekova koji sadrže inhibitor proteaze ritonavir (Norvir) zbog mogućih opasnih interakcija lijekova.

Ali je također savjetovala da pacijenti koji već uzimaju boceprevir i jedan od režima za HIV koji sadrže ritonavir ne bi smjeli prestati uzimati bez konzultacije sa svojim doktorom.

Liječnici koji imaju pacijente koji uzimaju boceprevir i bilo koji režim za HIV koji sadrži ritonavir bi ih trebali pažljivo pratiti kako bi osigurali:

Nastavak odgovora na liječenje hepatitisa C definirano kao nedetektabilan virus u krvi.
Ne ponavljanje pojavljivanja virusa hepatitisa C ili HIV definirano kao ponovna detekcija virusa u krvi nakon prethodne nedetektabilnosti.

Dopuna dolazi nakon sigurnosnog upozorenja u veljači u kojem je FDA upozorila kako je viđena interakcija između boceprevira i tri lijeka za HIV pojačanih ritonavirom - atazanavir (Reyataz), lopinavir (Kaletra) i darunavir (Prezista)

Boceprevir, koji je odobren prošle godine je novi direktno djelujući lijek koji cilja NS3/4A proteazu hepatitisa C. Ritonavir je slabi inhibitor proteaze za HIV ali se uglavnom koristi za pojačavanje djelovanja drugih anti-HIV lijekova.

Propisane informacije o drugom nedavno odobrenom hepatitis C lijeku, telapreviru (Incivek) već sadrže upozorenja o interakcijama sa lijekovima za HIV.

Niti jedan lijek nije odobren za liječenje pacijenata koinficiranih sa oba virusa.

FDA je zabilježila u veljači kako je farmakokinetička studija na 39 zdravih volontera otkrila da primjena boceprevira sa HIV inhibitorima proteaze pojačanim ritonavirom smanjuje izlaganje lijekovima za HIV te također i obratno.

Na primjer, boceprevir smanjuje prosječnu koncentraciju (pojačanih ritonavirom) atazanavira za 49%, lopinavira za 43% i darunavira za 59%.

Agencija je prijavila kako uzimanje sa ritonavirom pojačanim atazanavirom nije promijenila izlaganje bocepreviru ali je smanjila izlaganje boceprevira primjenjujući ga sa lopinavirom/ritonavirom za 45% a darunavirom/ritonavirom za 32%.



LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)