EASL je objavio revidirane smjernice za kliničku praksu kako bi se optimizirao tretman hepatitis C infekcije

HCVEuropean Association for the Study of the Liver (EASL) je objavila revidirane upute za kliničku praksu (Clinical Practice Guidelines - CPG) kod liječenja virusnom infekcijom hepatitisom C. EASL upute, koje nadopunjuju prethodnu verziju objavljenu 2011 godine, dizajnirane su kako bi pomogle liječnicima i ostalim pružateljima zdravstvenih usluga da optimiziraju tretman pacijenata sa akutnim ili kroničnim HCV.

Procjenjuje se kako je 170 miliona osoba tj. 2.35% svjetske populacije kronično inficirano sa HCV. Samo u EU između 7.3-8.8 miliona ljudi je inficirano sa HCV, dvostruko više od prethodne procjene 1997 godine. Prevalencija varira u cijeloj regiji sa najvećim omjerom na jugu i istoku čineći HCV područjem za kritičnu pažnju hepatologa jer kod jedne petine HCV inficiranih pacijenata postoji rizik od razvitka ciroze i karcinoma jetara.

Ko-recenzent HCV uputa za kliničku praksu i savjetodavni hepatolog sa Queen Elizabeth Hospital u Birminghamu profesor David Mutimer je izjavio: „Kako se naše razumijevanje HCV povećava a terapija razvija, potrebne su kompleksnije strategije kako bi se postigao primarni cilj izlječenja infekcije.“

„Zbog toga što je EASL objavio zadnje HCV upute za kliničku praksu 20111 godine, dva inhibitora proteaze su odobrena za upotrebu kod pacijenata inficiranih sa HCV genotipom 1. Ovi direktno djelujući antivirusni lijekovi prve generacije su prvi d mnogo direktno djelujućih antivirusnih lijekova koji će revolucionirati tretman za HCV pacijente uključujući one koji nisu imali odgovor na prethodne terapije. Nove upute će pružiti esencijalne informacije za preporučenu upotrebu ovih novo odobrenih lijekova kako bi se pomoglo onima koji ih propisuju da pruže optimalno liječenje za svoje HCV pacijente.“

Na osnovi sistemske recenzije postojeće literature, smjernice za postojeću kliničku praksu pružaju najbolje praktične preporuke u brojnim ključnim područjima kao što su:

  • Trenutni standard liječenja i terapije u razvoju
  • Dijagnosticiranje akutnog i kroničnog hepatitisa C
  • Ciljevi i krajnje točke HCV terapije
  • Indikacije za tretman i tko bi se trebao liječiti
  • Strategije tretmana za različite genotipove
  • Praćenje tretmana uključujući virološki odgovor na dvostruku i trostruku terapiju
  • Praćenje sigurnosti tretmana
  • Tretman specijalnih grupa uključujući HIV ko-infekciju, hepatitis B ko-infekciju i pacijente sa ostalim ko-morbiditetima kao što su ozbiljna oboljenja jetara

Smjernice također sadrže značajnu diskusiju o osobama koje si ubrizgavaju narkotike pružajući pregled objavljene literature povezane sa tretmanom ovih pacijenata i pokrivajući područja kao što su:

  • Ponovna infekcija nakon uspješnog HCV tretmana kod pacijenata sa velikim rizikom (kao što su osobe koje si ubrizgavaju narkotike)
  • Teret kronične HCV i uznapredovanog oboljenja jetara među starijom populacijom osoba koje si ubrizgavaju narkotike.

Profesor Multimer je nadodao: „Sa HCV koji se širi među osobama koje si ubrizgavaju narkotike a koja se sada računa kao većina incidentnih slučajeva u razvijenim zemljama i sa oblikovanim studijama koje sugeriraju kako tretman za osobe koje si ubrizgavaju narkotike može smanjiti prijenos, ključno je da liječnici procjene i prihvate upute o upravljanju ovom važnom grupom pacijenata.“

Komentirajući revidirane smjernice za kliničku praksu, glavni tajnik EASL profesor Markus Peck-Radosavljevic je izjavio „EASL je predan promoviranju hepatološkog istraživanja i edukaciji u cilju poboljšanja tretmana jetrenih oboljenja. Tretman za hepatitis C e nastavlja rapidno razvijati sa razvojem novih terapija te je vitalno osigurati da naša serija smjernica za kliničku praksu odražava najbolju praksu koja vodi do boljih kliničkih rezultata.“

„Kako su se u protekle dvije godine se dogodili nekoliko ključnih kliničkih i znanstvenih napredaka, ove smjernice su napravljene na osnovi preporuka EASL HCV odbora stručnjaka u 2011 godini. EASL ohrabruje kliničare da se upućuju na ove nove HCV smjernice za najnovije metode koje su zasnovane na dokazima kako bi ponudili pacijentima prvoklasni tretman.“

Ove upute će također biti objavljene u žurnalu Hepatology (Vol. 60, izdanje 2. veljače 2014 godine) i predstavljene za vrijeme međunarodnog kongresa u Londonu, 9-13 travnja 2014 godine.


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)