Dodatni dokazi kako cijepljenje ne uzrokuje autizam

CijepljenjeNovo istraživanje je otkrilo kako dojenčad izložena visokom nivou thimerosala, konzervansa koji sadrži živu koji se nalazi u puno cjepiva nisu imala veću vjerojatnost od razvoja autizma nego li dojenčad izložena malim dozama thimerosala.

Istražitelji su izjavili kako ova studija daje dodatno ohrabrenje roditeljima koji su zabrinuti kako cijepljenje povećava rizik od autizma kod njihove djece.

„Pretporođajno te rano životno izlaganje etilnoj živi iz thimerosala u cjepivu ili imunoglobulinskim proizvodima ne povećava rizik od razvoja autizma kod djece“, zaključio je stariji autor studije dr. Frank DeStefano, direktor ureda za sigurnosnu imunizaciju pri uredu za kontrolu i prevenciju oboljenja (CDC) u SAD.

Studija je unaprijed objavljena online 13 rujna u rujanskom tiskanom izdanju Pediatrics.

Prema informaciji u članku, thimerosal se od 1930 koristi u cjepivima kao konzervans.

thimerosal

Zabrinutost zbog kemikalije se pojavila 1999 godine kada je FDA izjavila kako zbog povećanog broja cjepiva koje sadrže thimerosal a koje se koristi za cijepljenje djece, djeca bi mogla biti izložena prevelikoj količini žive. Među ostalim, thimerosal se nalazio u cjepivima za hepatitis B, Hib (hemofilus influenza tip b) i DTP (difterija, tetanus, pertussis).

Prema web sajtu agencije, tijekom slijedećih godina FDA je radila zajedno sa proizvođačima kako bi uklonila thimerosal iz cjepiva. Prema FDA, danas je thimerosal uklonjen ili je smanjena njegova količina među svim cjepivima koje se rutinski preporučuju za djecu starosti 6 godina ili mlađu sa izuzetkom deaktiviranog cjepiva za se sezonsku gripu. Roditelji koji su zabrinuti zbog thimerosala mogu zatražiti verziju cijepiva koja ga ne sadrži, izjavio je DeStefano.

Thimerosal nije bio jedina iznesena veza između autizma i cijepljenja. 1998 godine u časopisu The Lancet članak je sugerirao kako cjepiva za ospice, zaušnjake i rubeolu može potaknuti autizam. Žurnal je kasnije opozvao članak a brojne studije su opovrgnule bilo kakvu vezu između navedenih cjepiva i autizma.

U veljači 2009 godine, federalni sud u SAD je presudio kako nije bilo znanstvenih dokaza koji povezuju cjepivo i autizam.

U novoj studiji istražitelji su ispitali medicinske podatke i proveli intervjue sa majkama 256 djece sa različitom oblicima autizma i 752 djece sa istom godinom rođenja koja nisu imala autizam.

Istraživači su također prikupili informacije o proizvođačima i brojnim cjepivima koja su djeca primila kako bi se odredilo kolikoj dozi thimerosala su bila izložena.

Djeca koja s bila u grupi među 10% sa najvećom izloženosti thimerosalu bilo prenatalno ili do starosti od 20 mjeseci nisu imala ništa veću vjerojatnost od razvoja autizma nego li djeca sa najmanjih 10% izloženosti.

„Ova studija dodaje veliku količinu dokaza koji ukazuju kako je rano izlaganje thierosalu kroz cijepljenje ne uzrokuje autizam,“ izjavila je Geraldine Dawson, glavni znanstveni službenik vodeće zagovaračke grupe, Autism Speaks.

Ona je potaknula roditelje da cijepe djecu.
cijepljenje

„Mi potičemo roditelje da cijepe djecu i uspostave odnos povjerenja sa pedijatrom zaduženim za njihovu djecu tako da sa njime mogu raspraviti o svakoj zabrinutosti,“ izjavila je Dawson.LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)