Da li vaše voće uzrokuje više štete nego li koristi?

hranaNačin na koji voće sazrijeva u Mandi skladištu u Ludhiana (Indija) nesigurnu i štetnu praksu koja je izuzetno štetna za zdravlje.

Nedavna istraga zdravstvenih službi je otkrila kako je uskladišteno voće imalo naslagu kalcij karbida i acetilenskog plina, koja oba ubrzavaju proces sazrijevanja.

Otkriveno je kako se za sazrijevanje banana koristi acetilenski plin. Sirovo voće dozrijeva preko noći upotrebom ove metode kako bi se idući dan moglo prodavati na tržnici.

Prema provedenim testovima na voću, kod 6 od 12 uzoraka voća je otkriveno da su kontaminirani i zbog toga nisu prošli test.

„Plinovi i kemikalije koje su se koristile za sazrijevanje voća mogu uzrokovati oboljenja kao što su karcinom i hepatitis B. Želimo istražiti što više skladišta ali policija ne surađuje sa zdravstvenom službom. Zatražili smo sudsko gonjenje prekršitelja,“ izjavio je službenik zdravstva.

Službenik Mandi okruga Rajpal Dhaliwal je priznao upotrebu acetilenskog plina za dozrijevanje voća.

„Imamo šest komora za dozrijevanje. Konzumacija umjetno sazrelog voća je sigurna i odobrena od zdravsvenih organizacija,“ nadodao je.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)