Cjepivo za hepatitis B nije povezano sa smrću devetoro Kineske djece

HBVPrema Kineskim vlastima i Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO), cjepivo za hepatitis B koje je proizveo Biokangtai je isključeno kao mogući uzročnik smrti devetoro novorođenčadi koje su primili cjepivo.

Prema agenciji Xinhua, od prosinca je prijavljeno 17 smrtnih slučajeva novorođenčadi nakon što su cijepljenja sa hepatitis B cjepivom koje je proizvela ta kompanija.

Kineska Agencija za Hranu i Lijekove (CFDA) i Nacionalno Povjerenstvo za Zdravlje i Planiranje obitelji (NHFPC) je 20 prosinca izdalo odluku o prestanku upotrebe cjepiva koje je proizvela kompanija iz Shenzena sve do završetka istrage.

Prema cirkularnom pismu, CFDA je provela temeljitu inspekciju proizvodnog procesa kompanije i nije pronašla radnje koje bi mogle opasno utjecati na kvalitetu cjepiva.

Također, Nacionalni institut za kontrolu hrane i lijekova (NIFDC), organizacija koja je zadužena za testiranje i odobravanje cjepiva prije njihova puštanja na tržište, nije otkrila nikakve probleme u seriji Biokangtai cjepiva koje je navodno odgovorno za smrtne slučajeve i ozbiljne reakcije.

Također nisu pronašli nikakve pogonske probleme u skladištenju cjepiva, transportu ili injekcijama, navodi se u cirkularnom pismu.

Do sada, od 17 prijavljenih smrtnih slučajeva, kod devet je isključena povezanost sa cjepivom a izvješća autopsija ostalih osam se još uvijek obrađuju.

Prema cirkularnom pismu, uzroci smrti 17 osoba variraju a uključuju zbiljnu upalu pluća, gušenje, zatajenje bubrega i urođeno srčano oboljenje.

Lahouari Belgharbi, stručnjak Svjestske Zdravstvene Organizacije je izjavio za CCTV kako „je do sada glavna poruka da ne postoje stvarni dokazi koji podržavaju postojanje problema sa proizvodom koji se distribuirao i koristio“.

U utorak je CFDA objavila kako su tri najveća Kineska proizvođača cjepiva za hepatitis B obustavila proizvodnju.

Smatra su kako ta tri proizvođača proizvela 80% cjepiva za hepatitis B tijekom prvih 11 mjeseci 2013 godine.

„Želio bih naglasiti kako su koraci koji su poduzeti u istrazi u skladu sa preporukom Svjetske Zdravstvene Organizacije. Zadovoljstvo nam je bilo raditi zajedno proteklih nekoliko dana kako bi procijenili otkrića zajedničke istrage CFDA i povjerenstva,“ izjavio je Fabio Scano, šef odjela za kontrolu oboljenja pri Kineskom uredu Svjetske Zdravstvene Organizacije.

„Ključno je ponovno uspostaviti povjerenje javnosti te povjerenje pacijenata u program hepatitis B cijepljenja koji je definitivno jedan od najuspješnijih javnih programa u Kini. A on je spriječio milione hepatitis B infekcija tijekom protekla dva desetljeća.“


LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)