Cink kao dopuna prehrani pomaže kod hepatitisa C

HCVPrema studiji nedavno objavljenoj u Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, osobe sa hepatitisom C mogu imati koristi od dugotrajnog uzimanja cinka kao dopune prehrani.

H. Matsumura sa Nihon University School of Medicine u Tokiju je zajedno sa svojim kolegama proveo dugotrajan pokus i otkrio kako sedmogodišnje uzimanje cinka kao dopune prehrani smanjuje rizik od progresije hepatitisa C u karcinom jetara za skoro 90% u usporedbi sa onima koji nisu uzimali cink kao dopunu prehrani.

Japanski istraživači su otkrili su pacijenti sa kroničnim hepatitisom C koji su bili liječeni sa cinkom kao dodatkom prehrani kroz tri godine i imali povećanu koncentraciju cinka u serumu doživjeli značajno smanjenje nivoa AST i ALT te povećanje trombocita.

Nakon sedam godina dopune cinkom, terapija dopune hrane cinkom je bila povezana sa 89% smanjenjem rizika od hepatocelularnog karcinoma (HCC) ili raka jetara te 23% kod trombocita u usporedbi sa onima koji nisu uzimali cink kao dodatak prehrani.

Istraživači su također primijetili kako je kod onih čija je početna koncentracija albumina od 4.0 g/dl, dodavanje cinka kao dopuna prehrani značajno povećala koncentraciju cinka te je kumulativna učestalost karcinoma jetara imala tendenciju smanjenja.

Istraživači su zaključili „kako se čini da terapija cinkom u vidu dopune prehrane poboljšava patologiju i smanjuje učestalost HCC.“

Cink je važan mineral koji se u velikim količinama nalazi u morskoj hrani. Zbog toga što morska hrana nije uobičajeno raspoloživa, cink kao dopuna prehrani se često nudi kao njegov izvor.

Manjak cinka može utjecati na djecu na različite načine uključujući poremećaje u rastu, neurološke poremećaje te poremećaje u ponašanju, narušenoj funkciji imunološkog sistema, povećanoj osjetljivosti na infektivna oboljenja, upali pluća i malariji. On također može dovesti do negativnog imunološkog odgovora kod starijih osoba te komplikacija u trudnoći. Cink u obliku dopune prehrani se uobičajeno koristi za sprječavanje prehlade, degenerativnih mrlja povezanih sa starošću, dijabetesom te HIV/AIDS-om.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)