Četiri vrste zamjenskih blagdanskih jela koje će vaša jetra voljeti

blagdanski obrokZbog toga što puno blagdanskih recepata mogu pogoršati jetreno oboljenje, razmislite o njihovoj zamjeni za druge stvari koje pomažu zdravlju jetre.

U vezi praznika koji nam se približavaju mogu se pojaviti dileme kod osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem. Iako postoje razni faktori koji doprinose da ovo doba godine bude opasno po zdravlje jetre, uobičajena blagdanska hrana može učiniti da si zdrava jetra savija od napora. Sa malim pravilnim planiranjem, vaše kulinarske navike mogu pomoći jetri umjesto da je ozljeđuju. Na sreću, postoji hrana dobra za jetru a koja može pomoći onima koji žele zaštititi svoju jetru od štetnog uživanja tijekom bezbrižnih blagdanskih praznika.

Iako hrana ne mora biti puno zdrava, većina nas s nestrpljenjem očekuje uobičajene namirnice pripremljene tijekom blagdana. Nažalost, sastojci većine ovih namirnica su obrađeni, izuzetno slatki, masni ili prženi. Ovi sastojci pretjerano umaraju i preopterećuju jetru, narušavajući njenu sposobnost razlaganja i filtriranja toksina i masnoća. Ove oslabljenje funkcije stvaraju zalihe toksina i masnoća u jetri, povećavajući vjerojatnost od upale i oštećenja susjednih jetrenih stanica.

Studija objavljenja 2000 godine u New England Journal of Medicine pokazuje kako prosječna osoba dobije najmanje 1kg za vrijeme blagdana – i nikada ga ne izgubi. Ovo dobivanje težine je progresivno i može doprinijeti prekomjernoj akumulaciji masnoće u jetri. Nazivajući to masnim oboljenjem jetre, približno 25% odraslih Amerikanaca ima prekomjernu akumulaciju masnoće u jetri. Ovaj rastući problem ima potencijal da prouzroči ozbiljno oštećenje jetre i može pogoršati ostale oblike kroničnog oboljenja jetre.

Razmislite o zamjeni uobičajene verzije klasičnih blagdana sa ova četiri recepta. Ako to uradite, vaša jetra će imati veće šanse da prođe kroz blagdane bez pogoršanja stanja:

složenac1) Kaserola (složenac) od mahuna kao neizostavni dio blagdanskog menija. Uobičajeno pripremljen sa maslacem, sirom, vrhnjem, puno soli i prženim lukom, ovaj „vegetarijanski“ obrok  stavlja veliki teret na jetru. Zamijenite taj obrok za brokulu kuhani na pari sa svježe ocijeđenim limunom. Brokule će povećati količinu glukosinolata u vašem tijelu, pojačavajući proizvodnju enzima u jetri. Glukosinolati su prirodni enzimi koji pomažu odstranjivati kancerogene tvari i ostale toksine iz tijela – proces koji pomaže jetri u detoksifikaciji i smanjuje rizik od karcinoma. Svježi sok od limuna je pun vitamina C, snažnog antioksidanta. Dodatno, limun stimulira aktivnost jetre.

punjenja2) Punjenja sa kobasicama predstavljaju još jedan učestali užitak za blagdane. Nažalost, ovaj prilog pečenom puranu ili kokoši se uobičajeno radi sa puno maslaca, soli, bijelog kruha i obrađenog mesa. Osim rapidnog povećanja šećera u krvi kao rezultat konzumacije bijelog kruha, ostali sastojci smanjuju sposobnost jetre za normalno funkcioniranje. Zamijenite punjenja sa kobasicama sa zdravijim verzijama napravljenim od divlje riže, kokošje juhe sa niskim sadržajem sode, jabukama i orasima. Divlja riža je visoko bogata vlaknima i ne uzrokuje iznenadni porast šećera u krvi, koji je preteča akumuliranju masnoće u jetri. Jabuke su bogate pektinom, supstancom koja smanjuje opterećenje jetre pomažući joj u otklanjanju toksina iz probavnog trakta. Orasi su bogati argininom, amino-kiselinom koja pomaže jetri u detoksifikaciji amonijaka. Dodatno, orasi sadrže puno glutationa i omega 3 masnih kiselina – oba podržavaju normalno čišćenje jetre.

pita od oraha3) Nakon blagdanskih obroka, pita od oraha je najomiljeniji desert. Uobičajeno slađa od bombona, pita od oraha uvijek ima obilne količine šećera i maslaca, mješavina koja pouzdano uzrokuje zagušenje jetre. Kako bi napravili zamjenu za ovu deliciju, uključite dio pečenih oraha u salatu koja je dobra za jetru napravljenu od zelenog maslačka i avokada. Orasi su odličan izvor vitamina E, magnezija, proteina, vlakana i zdravih masnoća. Zeleni maslačak pomaže jetri u detoksifikaciji povećavajući i stvarajući protok žući dok avokado potiče proizvodnju glutationa u tijelu koji je neophodan da bi se jetra očistila od štetnih toksina.

punč sa jajima3) Punč sa jajima, uobičajeno serviran vruć predstavlja tradicionalan blagdanski napitak. Baziran na svojim teškim i slatkim sastojcima, punč sa jajima je virtualna noćna mora za svaku osobu zabrinutu za stanje jetre. Ako gledamo detaljno, punč sa jajima u svojoj mješavini uključuje destilirani alkohol (brendi, viski ili rum), sve poznati toksini i tvari koje ubrzavaju jetreno oboljenje. Dodatno, ostali sastojci (jaja, vrhnje i šećer) doprinose preopterećenju i naprezanju jetre. Iako nije tradicionalno, razmislite o pijenju zelenog čaja kao sredstvu koje vas može zagrijati. Zeleni čaj je pun biljnih antioksidanta poznatijih kao katečini, supstance za koju je znano da poboljšava funkciju jetre. Dodatno, neka istraživanja pokazuju kako konzumacija zelenog čaja sprječava akumulaciju masnoće u jetri.

Uzimajući kao primjer ova četiri blagdanska proizvoda kao primjer, razmislite o tome kako da pretvorite vaš omiljen blagdanski obrok u nešto što će njegovati, zaštititi i podržati vašu jetru.


Reference:

http://www.fitnessmagazine.com/recipes/healthy-eating/superfoods/healthy-holiday-superfoods/, 10 Healthy Holiday Superfoods, Emily Dorn, Retrieved November 6, 2011, Meredith Corporation, 2011.

http://www.globalhealingcenter.com/natural-health/liver-cleanse-foods/, 14 Foods That Cleanse the Liver, Dr. Edward Group, Retrieved November 6, 2011, globalhealingcenter.com, 2011.

http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM200003233421206, A Prospective Study of Holiday Weight Gain, Yanovski, Jack A, et al, Retrieved November 6, 2011, New England Journal of Medicine, March 2000.

http://www.webmd.com/food-recipes/ss/slideshow-naughty-list-of-holiday-foods, The Naughty List of Holiday Foods Slideshow, Retrieved November 6, 2011, WebMD, LLC, 2011.




LINK:
www.liversupport.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)