Češnjak je dobar za vaša jetra

CesnjakOtkrijte zbog čega je kuhanje sa češnjakom logični korak naprijed u održavanju zdravlja vaših jetara.

Mi uvijek tražimo hranu koju možemo uključiti u našu dijetu a da je dobra za naša jetra. Kao biljka koja je od milja nazvana „smrdljiva ruža“, češnjak je prepun sastojaka koje imaju terapijske koristi a jetra je jedan od glavnih organa koji ima najviše koristi. Najbolje poznat kao oštar začin hrani, postoje brojni razlozi da uključivanje češnjaka u jetrenu dijetu.

Član ljiljana ili porodice Allium, češnjak je bogat snažnim sastojcima koji sadrže sumpor uključujući:

  • tiosulfinati – od kojih je najbolje poznati sastojak alicin
  • sulfoksidi – mađu kojima je najbolje poznat sastojak alin
  • dithiins – od kojih je naj istraživaniji sastojak ajoen

Ovi sastojci su odgovorni za češnjakov karakteristični snažni miris a oni su također i izvor puno učinaka koji su dobri za zdravlje.

Dodatno, češnjak sadrži puno više sastojaka koji su dobri za zdravlje:

  • Selenij – mineral koji pojačava djelovanje antioksidanata kojipomažu u detoksifikaciji jetara
  • Arginin – amino kiselina važna za opuštanje krvnih žila koje smanjuju krvni pritisak u jetrima.
  • Vitamn B6 – pomaže u smanjivanju homocisteinskog nivoa u tijelu te tako djeluje kao anti upalna supstanca koja inhibira upalu u jetrima
  • Vitamin C – primarni tjelesni antioksidant koji štiti od stanične oksidacije koja u glavnom pridonosi oštećenju jetrenih stanica.

Ako ste posebno zabrinutosti u vezi zdravlja jetara češnjak može:

  • Zaštititi od karcinoma jetara – U listopadu 2013 godine objavljeno je u Journal of Agricultural and Food Chemistry kako su Tajvanski istraživači imali za cilj razumijevanje modela mehanizama smrti jetrenih stanica induciranih alicinom, glavnom fitokemikalijom zdrobljenog češnjaka u ljudskim stanicama hepatoma. Otkrili su kako alicin inducira staničnu smrt kod ljudskih stanica karcinoma kroz autofage ili apoptoze. Istraživači vjeruju kako češnjak može sadržavati potencijalni terapijski sastojak za liječenje karcinoma jetara.

  • Smanjivanje akumulacije masnoće u jetrima – U svibnju 2013 u izdanju Nutrition Reviews objavljeno je kako su Australijski istraživači izvršili sveobuhvatnu meta analizu tražeći učinke češnjaka na ukupni kolesterol, lipoprotein niske gustoće, lipoprotein kolesterola velike gustoće i trigliceride. Njihova otkrića sugeriraju da je češnjak efikasan u smanjenju ukupne količine serumskog kolesterola i lipoproteina kolesterola niske gustoće kod osoba sa povećanim ukupnim nivoom kolesterola. Zbog toga što su ukupni kolesterol i lipoprotein kolesterola niske gustoće povezani sa oboljenjem masnih jetara, redovna konzumacija češnjaka može spriječiti ili čak smanjiti masna jetra.
  • Zaštita jetara od toksina – Zdrava jetra razlaže toksine ali bolesna jetra često nije u mogućnosti održati nivo sa količinom toksina. Prema studiji objavljenoj 2009 godine u the Internet Journal of Nutrition and Wellness, svježi ekstrakt češnjaka koji je davan miševima kojima su date prevelike doze acetaminofena je imao reverzibilni učinak na oksidativni stres koji uzrokuje toksičnost jetara. Svježi češnjak sadrži visoke nivoe antioksidanta za koji je poznato da štiti jetra od prirodnih i ekoloških toksina.


Prema George Mateljan zakladi, zdravstvena dobrobit češnjaka se povećava ako ga ostavimo nakon što ga izrežemo ili zdrobimo. Ako ga ostavimo neko vrijeme prije nego što promijeni temperaturu (preko kuhanja) ili njegov pH (preko dodavanja kisele hrane kao što je sok od limuna), to će dati enzimu alinaze u češnjaku mogućnost da djeluje. Dodatno:

  • Ako se ne sjecka ili drobi, izloženost od samo 60 sekundi mikrovalovima uzrokuje da češnjak izgubi neka od svojih anti-kancerogenih svojstava.
  • Trenutno kuhanje cijelog, netaknutog češnjaka također uzrok je smanjenje korisnih sastojaka.
  • Trenutno dodavanje nisko kiselih sastojaka kao što je limunov sok također smanjuje korisne sastojke.

Stručnjaci u hepatologiji se slažu kako je svatko tko je zabrinut za zdravlje jetara ima koristi od kuhanja sa puno češnjaka. Osim što tjera vampire, konzumacija nekoliko režnjeva češnjaka svaki dan može smanjiti vaš rizik od karcinoma jetara, oboljenja masnih jetara i oštećenja jetara od oksidativnih procesa. Kada bi svi znali koliko je ova biljka dobra za zdravlje jetara, svi bi dodavali dodatnu količinu češnjaka svojim kulinarskim kreacijama.


Autor originalnog članka:
Nicole Cutler L.Ac.


Reference:

http://www.huffingtonpost.ca/2013/09/09/foods-for-liver_n_3895085.html#slide=2889252, Foods for Liver: 12 Ways to Get a Clean and Healthy Organ, Terri Coles, Retrieved October 20, 2013, The HuffingtonPost.com, Inc., 2013.
http://www.livestrong.com/article/346836-benefits-of-garlic-on-liver/, Are There Benefits of Garlic On Liver?, Dia Dahl, Retrieved October 20, 2013, Demand Media, Inc., 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23590705, Effect of Garlic on serum lipids: an updated meta-analysis, Ried K, et al, Retrieved October 20, 2013, Nutrition Reviews, May 2013.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24059278, Allicin Induced Anti-Human Liver Cancer Cells through the p53 Gene Modulating Apoptosis and Autophagy, Chy YL, et al, Retrieved October 20, 2013, Journal of Agricultural and Food Chemistry, October 2013.
http://www.webmd.com/vitamins-supplements/ingredientmono-300-GARLIC.aspx?activeIngredientId=300&activeIngredientName=GARLIC, Garlic, Retrieved October 20, 2013, WebMD, LLC, 2013.
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=60, Garlic, Retrieved October 20, 2013, The George Mateljan Foundation, 2013.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)