Austrijski crveni križ u problemima zbog „odbijanja“ donacije krvi od muslimana

HBVAustrijski crveni križ se našao na udaru kritika od strane lokalne islamske zajednice nakon što je jedan od njegovih doktora navodno odbio primiti donaciju krvi od muslimanskih donatora Turskog porijekla zbog rizika od hepatitisa B.

Dobrotvorna ustanova Austrijski muslimani (IRC zaklada)sa sjedištem u Austriji koja je provodila kampanju donacije krvi prijavila je na svojim web stranicama liječnika crvenog križa iz Linza u Austriji koji je preko telefona odbio primiti donaciju krvi „od muslimana ili Turskih donatora“ uključujući one rođene u Austriji. Islamska religiozna zajednica u Linzu je ogorčena odlukom koja je proizvela zabrinutost zbog predrasuda.

Prema predsjedniku IRC zaklade Murat Baseru, kada je slična kampanja vođena prošle godine ona je bila potpuno podržana od strane crvenog križa.

Nakon incidenta, direktor Crvenog Križa u Linzu, Christian Gabriel, je izjavio za portal daStandart.at kako je liječnik koji je komunicirao sa Islamskom religioznom zajednicom „ni u kojem slučaju nije imao diskriminacijske namjere.“ On je naglasio kako ne postoje religijski zahtjevi kod donacije krvi, samo je ključni faktor da je donator zdrav.

Gabriel je objasnio kako su već imali neka iskustva sa različitim kulturnim organizacijama iz jugoistočne Europe i „de facto, sve je pošlo krivo sa tom suradnjom. U nekim krvnim derivatima smo otkrili prevalenciju hepatitisa B veću od 40%.“

Gabriel je izjavio da „druga i treća generacija migranta ima drugačije poglede,“ i da osoba koja je od rođenja bila praćena od strane Austrijskog zdravstvenog sistema ima znatno manje šanse da ima hepatitis B antitijela u krvi. Naglasio je kako je u ovom slučaju problem većinom etički za lobiste kulturnih asocijacija koji moraju reći obiteljima koje su došle donirati krv kako je ne mogu svi dati.“

Šef Bečkog centra za donaciju krvi Eva Menichetti je objasnila za APA novinsku agenciju kako je svatko tko je rođen ili odrastao u hepatitis B zoni je isključen iz donacije krvi kao i osobe koje su živjele u područjima gdje je raširena malarija. Navela je da je u slučaju kada druga generacija nije bila prihvaćena, to je bilo „nerazumijevanje“. Navedeno je kako prihvaćanje donacije krvi nema ništa sa religijom ili kulturom nego sa mjestom rođenja.

Ovo nije prvi puta da je donacija krvi uzrokovala javnu zabrinutost. U prosincu, Izraelska verzija crvenog križa (Magen David Adom) je odbila prihvatiti doniranu krv od Izraelskog člana parlamenta za vrijeme prikupljanja krvi izvan parlamenta. Prema danoj izjavi, prema postojećim Izraelskim zakonima Pnina Tamano-Shata nije mogla dati krv jer je prve tri godine života tri godine živjela u Etiopiji te je bila „potencijalno izložena patogenima koji mogu primatelja donirane krvi izložiti povećanom riziku.“

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)