Alfa lipoična kiselina umanjuje umor uzrokovan jetrenim oboljenjem

umorOsobe sa kroničnim oboljenjem jetre koje se bore sa umorom mogu vratiti nivo svije energije uzimanjem alfa r-lipoične kiseline.
Umor je najučestaliji simptom jetrenog oboljenja. Zanimljivo je kako umor nije u vezi sa težinom oboljenja – jednako se slabo mogu osjećati osobe u ranom stadiju jetrenog oboljenja kao i osobe sa uznapredovanom cirozom. Iako znanstvenici još uvijek pokušavaju razumjeti zbog čega je veliki manjak energije prevladavajući kod osoba sa jetrenim problemima, uvijek postoje načini za pomoć osobama koje pate od malog nivoa energije. Dodavanjem prehrani alfa r-lipoične kiseline je jedan od pristupa koji može pomoći osobama sa kroničnim oboljenjem jetre da smanje umor.

Energija i jetra
jetra

Zbog uloge jetre u pretvorbi energije i njenom skladištenju, logično je da osobe sa jetrenim problemima nemaju dovoljno energije. Jedna od glavnih fizioloških funkcija jetre je da jetra prisno povezana sa pružanjem energije tijelu:
  • Jetre pretvara hranu u glukozu, pohranjujući je za kasniju uporabu.
  • Kada tijelo treba energiju, jetra oslobađa glukozu koju je pohranila.
  • Glukoza je „gorivo za energiju“.
Proizvodnjom, skladištenjem i opskrbljivanjem tijela glukozom, jetra je ključni igrač u sprečavanju umora. Jetra koja nije pod utjecajem nekog oboljenja oslobađa glukozu između obroka ili kada stanice trebaju prehranu i energiju. Dok zdrava jetra održava stalan nivo energije tijekom dana, jetra oštećena uznapredovanim oboljenjem i ožiljcima ima smanjenu mogućnost proizvodnje glukoze i manje mjesta za njezinu pohranu.


O alfa lipoičnoj kiselini
alfa lipoična kiselina
Alfa lipoična kiselina je masna kiselina koja je potrebna za proizvodnju energije za normalno funkcioniranje našeg tijela. Alfa lipoična kiselina pretvara glukozu (šećer u krvi) u energiju. Alfa lipoična kiselina je otkrivena 1948 godine na University of Illinois od strane enzimologa Irwin Gunsalus te opisana i karakterizirana u ožujku 1951 godine na University of Texas od strane biokemičara Lester J. Reed. Prema članku objavljenom u Townsend Letter u prosincu 2007 godine od strane dr. Burt Berksona, alfa lipoična kiselina je prirodna supstanca koja je „mjerno-limitirajući faktor za proizvodnju energije iz ugljikohidrata.

Berkson nadalje karakterizira ulogu alfa lipoične kiseline u pretvaranju glukoze u energiju: „Dvogodišnjak penjući se na zid nakon popodnevnog obroka proizvodi veliku količinu alfa lipoične kiseline u svojoj jetri dok šezdesetogodišnjaka nakon istog obroka možete pronaći kako spava na kauču; on ne proizvodi puno alfa lipične kiseline i mora je dobiti kroz nadomjestak.“

Postoje tri oblika alfa lipoične kiseline: Alfa R-lipoična kiselina, alfa s-lipoična kiselina i sintetička mješavina ove dvije. Što se tiče osoba koje se nadaju da će povećati svoju proizvodnju energije, istraživači su otkrili kako je sama alfa r-lipoična kiselina efikasnija nego li alfa s-lipoična kiselina ili mješavina.


Mitohondrija i energija

Mitohondrije su strukture unutar svake pojedine stanice koje proizvode energiju koju stanica treba za funkcioniranje. Sa starošću ili oboljenjem smanjuje se aktivnost mitohondrije, glavnog faktora u slabljenju metabolizma organizma. Kako dolazi do slabljenja metabolizma također se umanjuje proizvodnja energije. Vjeruje se kako ovo negativno smanjenje mitohondralne aktivnosti, metabolizma i energije događa kod osoba sa kroničnim oboljenjem jetre. 1999 godine istraživači u Kaliforniji su istražili učinak dodavanja alfa lipoične kiseline na metabolizam. Otkrili su kako je prehrana u koju je dodana alfa lipoična kiselina drastično poboljšala mitohondrijsku funkciju, metabolizam i nivo energije.
alfa lipoična kiselina

Liječnici su otkrili kako pomažući tijelu da pretvara glukozu u energiju smanjuju umor. Zbog toga što su osobe sa kroničnim oboljenjem jetre posebno osjetljive na nizak nivo energije, puno osoba ima koristi od pomoći koju pruža alfa r-lipoična kiselina u mitohondrijskoj funkciji i pretvorbi energije. Zbog toga ne čudi da je alfa r-lipoična kiselina cijenjena kod puno osoba sa kroničnim jetrenim oboljenjem koji se bore sa umorom i iscrpljenošću.



Reference:

http://altmedicine.about.com/od/alphalipoicacid/a/alphalipoicacid.htm, Alpha Lipoic Acid, Cathy Wong, Retrieved August 29, 2010, About.com, 2010.
http://findarticles.com/p/articles/mi_m0FKA/is_7_62/ai_65091554/, Be a ‘liver lover’ with alpha-lipoic acid, Burt Berkson, MD, PhD, Retrieved August 29, 2010, CBS Interactive Inc., 2010.
http://www.advance-health.com/rlipoicacid.html, R Alpha Lipoic Acid, Retrieved August 29, 2010, Clear Springs Press LLC, 2010.
http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2007/04/fatigue_and_hep.html, Fatigue and Hepatitis C, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved August 29, 2010, Natural Wellness, 2010.
http://www.mskcc.org/mskcc/html/69117.cfm, Alpha-Lipoic Acid, Retrieved August 29, 2010, Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, 2010.
http://www.naturalnews.com/024513_lipoic_acid_alpha_health.html, Love Your Liver with Alpha Lipoic Acid, James J. Gormley, Retrieved August 29, 2010, Natural News Network, 2010.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed, (R)-alpha-lipoic acid-supplemented old rats have improved mitochondrial function, decreased oxidative damage, and increased metabolic rate, Hagen TM, et al, Retrieved August 29, 2010, The FASEB Journal, February 1999.
http://www.townsendletter.com/Dec2007/alphalipo1207.htm, Alpha Lipoic Acid and Liver Disease, Burton M. Berkson, MD, MS, PhD, Retrieved August 29, 2010, Townsend Letter, December 2007.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)