Nakon transplantacije jetre, vjera u Boga povezana je sa poboljšanim preživljavanjem

molitvaTalijanski istraživači izvještavaju kako kandidati za transplantaciju koji imaju snažna religijska uvjerenja imaju bolji omjer preživljavanja nakon transplantacije. Ova studija također otkriva kako religioznost – bez obzira na uzrok smrti – produžuje životni vijek pojedinaca koji su bili na transplantaciji jetre. Ova otkrića su raspoloživa u listopadskom online izdanju Liver Transplantation žurnala objavljenog od stane Wiley-Blackwell u ime American Association for the Study of Liver Diseases (AASLD).

molitva

Većina medicinske profesije je danas fokusirana na pružanje usluge nego li na cjelokupnu brigu za pacijenta, što ne podrazumijeva samo fizičko zdravlje nego također i psihološki, socijalni i duhovni aspekt. Iako postoji manjak zanimanja za religiju u medicinskoj zajednici, autori ističu kako je 90% svjetske populacije danas uključeno u neki oblik religije ili spiritualne aktivnosti. Prethodne studije su pokazale kako religioznost omogućava pojedincima da bolje podnose oboljenja te čak mogu utjecati na progresiju oboljenja. Nadalje, izvještaj od McCullough koji uključuje meta analizu 42 studije (anketirano približno 126000 osoba) otkriva kako je aktivno uključenje u religiozne aktivnosti povećalo omjere preživljavanja u naknadnom periodu praćenja do 26%.

molitva

„Naša studija je testirala hipotezu kako religioznost – traženje Božje pomoći, imati vjere u Boga, pokušavanje razumijevanja Božje volje čak i kod oboljenja – povećava preživljavanje kod pacijenata u zadnjem stadiju jetrenog oboljenja koji su prošli transplantaciju jetre,“ objasnio je psiholog dr. Franco Bonaguidi, vodeći autor studije. Studijski tim je odabrao 179 pacijenata koji su primili transplantiranu jetru između siječnja 2004 i prosinca 2007 godine i koji su popunli upitnik o religioznosti. Sudionici (129 muškaraca i 50 žena) su bili srednje starosne dobi od 52 godine i bili su praćeni u periodu od 4 godine (median = 21 mjesec) nakon transplantacije. Indikacije za transplantaciju jetre su uključivale: virusni hepatitis (68%), alkoholno oboljenje jetre (17%) i autoimuni hepatitis (7%).

molitva

Rezultati ukazuju kako su faktor traženja Boga (rizik opasnosti = 2.95) i dužina boravka u jedinici intenzivne njega (1.05) bili nezavisno povezani sa preživljavanjem. Nadalje, u većem dijelu je osobni odnos između pacijenta i Boga bez obzira na vjersko opredjeljenje (Kršćani, Muslimani ili ostali) nego li formalno pohađanje crkve pozitivno utjecalo na preživljavanje. Kao što je jedan sudionik opisao, „ozdravio sam uz pomoć Nekoga tamo gore… imao sam veliku vjeru u Njega. Ova bliskost me je učinila jakim i smirenim.“

Dr. Bonaguidi j zaključio, „otkrili smo kako je aktivna potraga za Bogom – vjera pacijenta u višu silu više nego li vjera u generičku sudbinu – imala pozitivan učinak na preživljavanje pacijenata.“ Autor je upozorio kako je studija fokusirana na ozbiljno bolesnu populaciju pacijenata pa zbog toga zaključci ne moraju biti primjenjivi na pojedince sa različitim oboljenjima ili različitim stupnjevima ozbiljnosti oboljenja.


Puni citat:
"Religiosity Associated with Prolonged Survival in Liver Transplant Recipients." Franco Bonaguidi, Claudio Michelassi, Franco Filipponi, Daniele Rovai. Liver Transplantation; Published Online: June 18, 2010 (DOI: 10.1002/lt.22122); Print Issue Date: October 2010.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)