EASL podržava predanost članova Europskog parlamenta koji nastoje da kronična oboljenja postanu prioritet Europskog zdravstva

Europska unijaEASL ponovo osnažuje svoju predanost cilju da podigne kronične bolesti na listi zdravstvenih prioriteta budući da one imaju značajan utjecaj na stanje jetara.

Mark Thursz zamjenik tajnika EASL i član Chronic Disease Alliance komentirao je: „Konzumacija alkohola izaziva sve veću zabrinutost i sve je veći krivac za povećani broj kroničnih bolesti i smrtnih slučajeva u Europi. Kako specijalistu frustrirajuće mi je vidjeti pacijenta u poodmaklom stadiju  bolesti, kad su se kod mnogih već razvile komplikacije kao rezultat prevelike konzumacije alkohola. EASL bi rado vidio zabranu reklamiranja i promoviranja alkohola. Edukativni programi koji bi pojačali svjesnost o problemima koji nastaju zbog nekontrolirane konzumacije i promocija odgovornog ispijanja su prijeko potrebni, zajedno sa većim investiranjem u polju istraživanja i liječenja oboljenja jetara vezanih za konzumaciju alkohola.“

Dodao je i: „ Konzumacija alkohola i prevalencija oboljenja koja ona izaziva variraju obzirom na cijenu. Tako da se na štetnu konzumacija alkohola  može utjecati implementacijom racionalne zdravstvene politike i oporezivanjem. Čekamo preporuku povjerenika EU vezanu za aktivnosti koje podupiru javno-zdravstvene strategije i susprezanje ekonomskog opterećenja zdravstva vezanog za kronična oboljenja, kao što su ona koja nastaje štetnom konzumacijom alkohola.“

Jetrena oboljenja vezana uz konzumaciju alkohola su vodeća po brojnosti u većini zapadnih zemalja. U Europi ona su dvostruko veća od svjetskog prosjeka, a u UK ciroza jetara je najčešći povod za vršenje transplantacija.

Za detalje pogledajte izjave za tisak u privitku povezane sa održanim sastankom članova Europskog parlamenta u vezi kroničnih oboljenja.



Reference:

1. Alcohol policy in the WHO European Region: current status and the way forward. Available here accessed October 2010

2. Fighting Liver Disease. The British Liver Trust. Available here accessed October 2010






LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)