45% uredskih djelatnika ima bolest masne jetre

uredski djelatniciPodaci prikupljeni od strane privatnog istraživačkog centra su pokazali kako približno 45% uredskih djelatnika pregledanih prošle godine ima bolest masne jetre (fatty liver disease - FLD).

Prema informacijama o testiranju jetre na preko 15000 korporativnih djelatnika starosti od 30 do 50 godina koji su imali provjeru zdravstvenog stanja u Lianan Wellness Center u Taipei (Taiwanu), bolest masne jetre je vodeća na listi oboljenja a slijede povećani ALT  (Alanin Transaminaze) nivoi te hepatitis B nosioci.

Elektronička i informatička industrija, tradicionalna proizvodnja, kao i građevinarstvo i civilno inženjerstvo su prve tri skupine rizičnih poslova koje utječu na zdravlje jetre.

Osobe koje previše jedu a premalo vježbaju imaju 20% veće šanse da obole od FLD čak i ako je njihova težina u granicama normale, naglasio je Cheng Nai-Yuan, nadzornik Lianan. Neredovit raspored koji danas dolazi uz puno uredskih poslova može također „preopteretiti“ jetru, nadodao je.

Cheng je sugerirao da bi ljudi trebali smanjiti unos deserta, grickalica i ostale masne hrane te da bi trebali večerati prije 8 sati i izbaciti noćne obroke.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)