29 potencijalno toksičnih lijekova za hepatitis C

lijekoviZbog toga što infekcija hepatitisom C može povećati osjetljivost na interakciju sa toksičnim lijekovima, osobe sa virusom moraju postati svoji osobni zdravstveni advokati.
Vjera koju imamo u zapadnu medicinu dovodi do toga da osoba slijepo vjeruje svojem liječniku. Ovo odricanje od odgovornosti uključuje uzimanje svakog sugeriranog ili propisanog lijeka od strane liječnika. Zbog toga što je potencijalne toksičnosti za jetru povećana kod osoba sa kroničnim hepatitisom C, takve osobe trebaju biti posebno proaktivne prilikom odabira lijekova.

Jedna od glavnih dužnosti jetre je filtriranje toksičnih supstanci iz krvi. Kada osobe uzmu farmaceutske lijekove, sposobnost jetre da filtrira je posebno važna u sprečavanju preopterećivanja cikrulatornog sistema sa opasnim kemikalijama. Uobičajeno se ovaj proces odvija efikasno i bez uzrokovanja oštećenja. Nažalost, osobe sa kroničnim hepatitisom C u većini slučajeva imaju jetru sa smanjenom funkcionalnošću te su zbog toga osjetljivije na toksičnost lijekova. To je zbog toga što oštećena i oslabljena jetre mora puno više raditi nego li zdrava jetra kako bi uklonila toksine iz tijela.

Kada se razviju novi lijekovi, oni se intenzivno testiraju kako bi se osiguralo da ne oštećuju jetru. Postoji više od 1000 poznatih lijekova i kemikalija koje su u mogućnosti uzrokovati oštećenje jetre (hepatotoksičnost). Lijekovi za koje je poznato da su opasni za osobe sa jetrenim oboljenjem uobičajeno imaju oznaku na kojoj stoji upozorenje za osobe sa jetrenim problemima. Usprkos svim ovim naporima, lijekovi ponekad ipak oštete jetru. Ovo je primarno zbog toga što supstance koje su toksične za jetru mogu biti identificirane u laboratoriju ali nije uvijek moguće predvidjeti probleme se preosjetljivošću jetre.

Potrebno je još puno istraživanja kako bi se identificirali svi lijekovi koji imaju moguću toksičnost ko osoba sa hepatitisom C, ali je slijedeća lista mogućih ili potvrđenih za jetru toksičnih lijekova može pomoći da osobe sa hepatitisom C prepoznaju potencijalnu opasnost. Sastavljena o stane Misha Cohen i Robert Gish u knjizi „Hepatitis C Help Book“, slijedeći lijekovi bi trebali biti popraćeni redovitim laboratorijskim testovima kako bi se provjerile promjene u funkciji jetre kod osoba sa hepatitisom C:
  1. Acetoaminofen
  2. Alfa-metildopa
  3. Amiodaron
  4. Augmentin
  5. Azathioprin
  6. Karbamazepin
  7. Klorzoksazon
  8. Dantrolen
  9. Diklofenak
  10. Flukonazol/Ketokonazol
  11. Flutamid
  12. Hidralazin
  13. Ibuprofen
  14. Isoniazid
  15. Dugo djelujuća nikotinska kiselina
  16. Inhibitori leukotrijenske sinteze
  17. Metotreksat
  18. Nitrofurantoin
  19. Perihexilene maleate
  20. Fenilbutazon
  21. Fenitoin
  22. Kinidin
  23. Rifampicin
  24. Statini – Pravastatin/Fluvastatin/Simvastatin/Lovastatin
  25. Sulfa lijekovi
  26. Takrin
  27. Tiklopidin
  28. Tolkapon
  29. Troglitazon
Zbog toga što svaki generički lijek ima nekoliko trgovačkih naziva proizvoda, na ovoj listi su uključena samo generička imena. Zbog toga je važno da budete sigurni da znate generičko i trgovačko ime svakog lijeka koji uzimate. Lista se čini dugačkom ali ni izbliza nje kompletna. Svaki put kada netko sa hepatitisom C uzme lijek, čak i kada je propisan od strane zdravstvenog djelatnika, treba obratiti pažnju na negativne reakcije koje ukazuju na hepatotoksičnost. Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:
  • novi osip na koži
  • mučnina
  • nadutost
  • umor
  • bol u predjelu oko jetre
  • žućenje kože ili očiju
  • blijede fekalije
Osobe sa hepatitisom C nikada ne bi trebale pretpostaviti kako je svaki dati lijek potpuno siguran. Popričajte o svakom lijeku koji uzimate (koji vam je propisan ili ste ga kupili u slobodnoj prodaji) sa upućenim zdravstvenim djelatnikom. Osim vaše suradnje sa upućenim liječnikom u vezi upotrebe lijekova, važno je zapamtiti kako je osjetljivost na hepatotoksičnost povećana sa hepatitisom C te kako hepatotoksični odgovor nije uvijek predvidljiv. Zbog toga, pojedinci sa hepatitisom C moraju otvoreno komunicirati sa svojim liječnikom u vezi svih lijekova koji se uzimaju te moraju biti proaktivni u praćenju promjena svojeg zdravstvenog stanja sa svakim novim lijekom koji uzimaju.


Reference:

http://www.acg.gi.org/patients/gihealth/mlp.asp, Medications and the Liver, Jorge L. Herrera, FACG, Retrieved September 4, 2010, American College of Gastroenterology, 2010.

http://www.hepcchallenge.org/choices/pdf/Appendix_IV_OL.pdf, Appendix IV: Liver-Toxic Medications and Herbs, The Hepatitis C Help Book - Revised Edition, Misha Cohen, Robert Gish, St. Martin's Griffin, 2007, pp 403-4; Caring Ambassador's Program, Inc., 2008.

http://www.liverdisease.com/medications_hepatitis.html, Medications and the Liver/Hepatitis, Retrieved September 4, 2010, Melissa Palmer, MD, 2010.

http://www.medicinenet.com/drug_induced_liver_disease/page8.htm#tocp, Drug Induced Liver Disease, Retrieved September 4, 2010, MedicineNet, Inc., 2010.

http://www.webmd.com/hepatitis/hepc-guide/managing-hepatitis-c, Managing Hepatitis C, Retrieved September 4, 2010, WebMD, LLC, 2010.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)