Zdravlje jetara - svemoćni avokado

avokadoOdabir avokada je idealan odabir za osobe koje su zabrinute za svoje zdravlje. Ovaj mekan, žuto-zeleni, kremasto-mesnati proizvod prepun različitih korisnih sastojaka, zdravih masnoća, anti-upalnih i anti-oksidativnih svojstava čineći ga voćnom zvijezdom za svakoga tko želi zaštititi oštećena jetra.

Bez obzira da li se borite sa oboljenjem masnih jetara, virusnim hepatitisom ili jetrima koje su izložene alkoholu, lijekovima ili ostalim toksinima, oni koji su zabrinuti za zdravlje jetara mogu poboljšati svoje zdravstveno stanje pažljivim odabirom hrane. Hrana koja sadrži puno saturirane masnoće, prerađenog šećera ili kemikalije može dovesti do oštećenja jetrenih stanica te samim time pogoršati stanje jetara. Sa druge strane hrana bogata vlaknima, mineralima, antioksidantima i ostalim hranjivim sastojcima može zaštititi jetra od oštećenja. Kao namirnica izuzetno bogata sa hranjivim sastojcima koji su dobri za jetrene stanice, avokado spada u kategoriju hrane koja je dobra za jetra.

avokado

O avokadu

Zbog toga što je on istaknuta namirnica u mnogo ukusnih obroka, neki ljudi smatraju da je avokado povrće. Ipak, zbog toga što raste na stablu a reproduktivni dijelovi prebivaju u sjemenu, avokado je tehnički ipak voće. Avokado pruža skoro 20 esencijalnih vitamina i minerala i djeluje kao pojačivač hranjivih sastojaka omogućujući tijelu da apsorbira hranjive sastojke topive u masnoći. Nekoliko tjelesnih sistema koji imaju koristi od avokada uključuju:

  1. Kardiovaskularni sistem – zbog toga što je bogat monozasićenim masnoćama i kalijem, avokado može pomoći u održavanju zdravog nivoa kolesterola.
  2. Oči – Avokado sadrži lutein i zeaksantin, karoteoide koji štite oči od problema koji nastaju starenjem.
  3. Imunološki sistem – zbog toga što sadrži vitamin B6 koji pomaže da imunološki sistem proizvodi antitijela i vitamin C koji pomaže u rastu i zacjeljivanju tkiva, avokado pomaže održavanju imunološkog sistema u vrhunskoj formi.
  4. Jetra – zbog hranjivih sastojaka u avokadu koji pomažu u detoksifikaciji i borbi sa upalom, ovo voće može pomoći u suzbijanju oštećenja jetara.

Avokada je odlična hrana za jetra zbog nekoliko razloga:

  • Vrijedna je za osobe sa masnim jetrima zbog toga što „zdrave“ masnoće mogu poboljšati profil kolesterola smanjujući lipoproteine niske gustoće (poznatiji kao LDL ili loš kolesterol) i povećavajući lipoproteine visoke gustoće (poznatiji kao HDL ili dobar kolesterol)
  • Avokado može pomoći tijelu u proizvodnji oblika antioksidanta zvanog glutation. Glutation je potreban jetrima kako bi se filtrirali štetni sastojci i zaštitile jetrene stanice od oštećenja. Zbog toga što im se opetovano oštećuju jetra, osobe sa kroničnim jetrenim oboljenjima često imaju nizak nivo glutationa. Avokado je vodeći izvor ovog važnog antioksidanta.
  • Osim glutationa avokado je bogati izvor vitamina C i E, antioksidanta koji neutraliziraju slobodne radikale. Neutraliziranje ili deaktiviranje štetnih slobodnih radikala u jetrima je način za zaštitu jetrenih stanica od oštećenja.
  • Često navođen kao glavni proizvod u anti-upalnoj dijeti, avokado sadrži vitamine E i K, dvije hranjive tvari za koje je poznato da smanjuju upalu stanica. Zbog toga što upala jetrenih stanica prethodi oštećenju stanica, anti-upalna intervencija je provjereni pristup u cilju očuvanja zdravih jetara.

Osobe koje su na jetrenoj dijeti često smatraju da im je hrana suha što je posljedica izbacivanja vlage i potencijalno upalnih masnoća (kao crveno meso, maslac, kiselo vrhnje i majoneza). Bez obzira da li se konzumira zgnječen, narezan na kocke, pasiran ili narezan, svemoćni avokado sa svojom kremastom teksturom nudi kontrast krtoj, hrskavoj, suhoj zdravoj hrani. Za osobe koje su zabrinute za zdravlje jetara, kremasti avokado je samo jedan mali razlog zbog kojega bi ga trebale uključiti u dijetu, odmah nakon dobrog učinka koji on ima na jetrene stanice zbog svog profila masnoća te snažnih antio-ksidativnih i anti-upalnih svojstva.

Izvor:
www.liversupport.com

Autor:
Nicole Cutler, L.Ac.

Reference:

http://blissfulwriter.hubpages.com/hub/Avocados-Health-Benefits, Avocados Health Benefits, Retrieved September 16, 2012, HubPages Inc., 2012.
http://www.avocado.org/nutrition/, California Avocado Nutritional Benefits, Retrieved September 16, 2012, California Avocado Commission, 2012.
http://www.ehow.com/list_6098512_foods-highest-glutathione_.html, What Foods are the Highest in Glutathione?, Marie Modetti, Retrieved September 16, 2012, Demand Media, Inc., 2012.
http://www.huffingtonpost.ca/2012/09/13/foods-for-liver_n_1880715.html?ir=Canada+Living#slide=1518570, Foods for Liver: 10 Foods for a Healthy and Clean Liver, Arti Patel, Retrieved September 16, 2012, TheHuffingtonPost.com, Inc., 2012.
http://www.livestrong.com/article/553217-avocado-the-liver/, Avocado & The Liver, Suzanne Allen, Retrieved September 16, 2012, Demand Media, Inc., 2012.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368579, Liver injury suppressing compounds from avocado (Persea americana), Kawagishi H, et al, Retrieved September 16, 2012, Journal of Agricultural and Food Chemistry, May 2001.

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)