Zbunjujuća povezanost: kronični hepatitis C i kardiovaskularno zdravlje

HCVOtkrijte zbog čega je uobičajeni indikator za kardiovaskularno oboljenje netočan kod osoba sa kroničnom hepatitis C infekcijom.
Poznato je da osobe sa kroničnim hepatitis C infekcijom imaju povećan rizik od kardiovaskularnog oboljenja. Usprkos ovom znanju, uobičajeni markeri kardiovaskularnog oboljenja ne moraju neophodno vrijediti i za osobe sa hepatitisom C. To je zbog toga što cirkulacijski sistem kod osoba sa hepatitisom C sadrži manje masnoća nego li kod opće populacije; ipak, postoji dovoljno dokaza koji povezuju ovo kronično oboljenje sa aterosklerozom.

Kao da nije dovoljno što se virus hepatitisa C nastanjuje u jetri, on također povećava rizik od kardiovaskularnog oboljenja – ubojicu broj jedan u Americi. Kardiovaskularna oboljenja su uvjeti koji utječu na srce i krvne žile, kao što su srčana oboljenja, visoki krvni pritisak, visoki kolesterol, duboka venska tromboza i udar. Poznavanje ovih rizika za kardiovaskularno oboljenje može pomoći ljudima da održe zdravim srce i krvne žile, otkrivajući pojavljivanje problema i uspješno rukovodeći trenutno stanje.

Uobičajene sumnje

Primarni uzrok kardiovaskularnog oboljenja je ateroskleroza, inače poznatija kao otvrdnjivanje arterija. Ateroskleroza je proces u kojem se naslage masnih supstanci, kolesterol, otpadi staničnih proizvoda, kalcij i ostale supstance nagomilavaju u unutrašnjoj oblozi arterija.  Nazvano plak, ovo nagomilavanje može narasti toliko da značajno smanji protok krvi kroz arteriju.

Postoji veliki spisak rizika od razvoja ateroskleroze uklučujući genetiku, markere zdravlja krvi, visokog krvnog pritiska, ostalih koegzistirajućih oboljenja, pušenja, nivoa aktivnosti, pretilosti i dijete. Ipak, hiperlipidemija je tradicionalno jedan od najvažnijih rizičnih faktora za aterosklerozu. Hiperlipidemija je povećanje lipida (masnoća) u krvotoku. Ovi lipidi ukljućuju kolesterol, kolesterol ester (sastojci), fosfolipidi i trigliceridi. Osobe za koje se smatra da imaju povećani rizik od kardiovaskularnog oboljenja imaju aterosklerozu i hiperlipidemiju.

Nejasnoća

Veza između hiperlipidemije i ateroskleroze je jasna i jednostavna te ju u zdravstvenoj zajednici dobro razumiju. Ipak, njihova povezanost nije linearna kod ljudi sa hepatitisom C. To je zbog toga što su istraživači otkrilislijedeće:

Hiperlipidemija – objavljeno 15 srpnja 2009 godine u izdanju Clinical Infectious Diseases, istraživači iz Pittsburgh, Pennsylvania su proveli studiju velikog opsega kako bi procijenili povezanost između hepatitisa C oboljenja koronarnih arterija. Otkrili su kako osobe sa hepatitisom C imaju dramatično veće šanse za hiperlipidemiu od onih koje nemaju hepatitis C.

Ateroskleroza – s druge strane, studija iz lipnja 2010 u online izdanju Gut je otkrila da usprkos relativnoj odsutnosti hiperlipidemije, osobe sa hepatitisom C imaju veću redukciju debljine intime i medije kao indikatora ranog stadija ateoskleoze.

Zbog toga što se plak u arterijama često sastoji od lipida, lako je vidjeti zašto je hiperlipidemija jedan od vodećih uzročnika ateroskleroze. Zasnovano na studijama koje su ukratko gore opisane ( i nekoliko ostalih potvrđujućih pokusa), hepatitis C kao rizik od kardiovaskularnog oboljenja ne prati ovaj trend. Umjesto toga, virus hepatitisa C prikazuje akciju smanjenja lipida dok istovremeno uzrokuje sužavanje krvnih žila. Stručnjaci pretpostavljaju kako virus vjerojatno inicira upalne procese koji dovode do ateroskleroze.

Razlog zbog kojega su osobe sa hepatitisom C podložnije kardiovaskularnom oboljenju nije zbog hiperlipidemije. Zbog toga, imati normalne nivoe kolesterola i triglicerida u prisutnosti kronične infekcije hepatitisom C ne znači imati odobrenje za uključivanje u aktivnosti koje bi mogle povećati rizik od kardiovaskularnog oboljenja. Kao što je dokazano kod ateroskleoze, infekcija hepatitisom C sama po sebi i nezavisno od lipida u krvi automatski stavlja one sa infekcijom u rizik. Zbog toga, pojedinci sa hepatitisom C moraju uraditi napore u stjecanju znanja o svojem kardiovaskularnom zdravlju te koracima koje moraju poduzeti kako bi zaštitili svoje srce i krvne žile.


Reference:

http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4440, Atherosclerosis, Retrieved August 12, 2010, American Heart Association, 2010.

http://www.americanheart.org/presenter.jhtml?identifier=4600, Hyperlipidemia, Retrieved August 12, 2010, American Heart Association, 2010.

http://www.everydayhealth.com/heart-health/index.aspx, Cardiovascular Health Center, Retrieved August 13, 2010, Everyday Health, Inc., 2010.

http://www.hepatitis-central.com/mt/archives/2010/02/hepatitis_c_is.html, Hepatitis C Is a Risk Factor for Heart Disease, Nicole Cutler, L.Ac., Retrieved August 10, 2010, Natural Wellness, 2010.

http://www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2010/011510_a.html, HCV Found in Carotid Atherosclerosis Plaques of Chronic Hepatitis C Patients, Liz Highleyman, Retrieved August 12, 2010, hivandhepatitis.com, 2010.

http://www.hivandhepatitis.com/hep_c/news/2010/0730_2010_a.html, Chronic Hepatitis C Virus Infection Is Associated with Early Atherosclerosis, Liz Highleyman, Retrieved August 10, 2010, hivandhepatitis.com, 2010.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15899668, Understanding hyperlipidemia and atherosclerosis: lessons from genetically modified apoe and ldlr mice, Wouters K, et al, Retrieved August 12, 2010, Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, 2005.rchers said.






LINK
www.hepatitis-central.com

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)