Zašto je depresija povezana s Hepatitisom C

depresijaLiječnici otkrivaju sve veći broj slučajeva koji povezuju HCV infekciju i klinički depresiju. Ovdje se analizira 4 moguća mehanizma koji povezuju depresiju s Hepatitisom C, kao i ulogu koju standardna kombinirana terapija može imati.

Kao najčešća virusna infekcija koja se prenosi krvnim putem, hepatitis C virus (HCV) je vodeći uzročnik kroničnog jetrenog oboljenja i pogađa otprilike 180 miliona ljudi širom svijeta. Za mnoge koji žive s HCVom,standardna terapija pegintron-alfa i ribavirin ili nije moguća, ili nije bila uspješna. Bez obzira da li osoba zaražena HCV-om nije ni probala standardnu terapiju, ili spada u non-respondere, liječnici otkrivaju povećanje slučajeva koji povezuju HCV i kliničku depresiju. Svjesnost o tome će ponukati liječnike i pacijente da depresiju ne shvate olako.

Definirajući depresiju:

Prema Dijagnostičkom i statističkom priručniku za mentalna oboljenja (DSM-IV) snažnija depresija je karakterizirana periodom depresivnog raspoloženja ili anhedoniom (nesposobnošću da se iskusi zadovoljstvo u uobičajenim ugodnim aktivnostima kao što se hrana, tjelovježba, socijalni ili seksualni odnosi) koji traje barem 2 uzastopna tjedna. Anhedonia mora biti popraćena barem s 4 pojave od navedenih: 
  • Sveobuhvatna tuga ili osjećaj praznine
  • Manjak interesa ili zadovoljstva u dnevnim aktivnostima
  • Promjene u apetitu ili težini
  • Teškoće vezane uz spavanje
  • Osjećaj umora ili gubitak energije
  • Osjećaj krivnje ili bezvrijednosti
  • Teškoće pri fokusiranju, koncentraciji ili kod donošenja odluka
  • Česte misli na smrt ili suicidalne ideje

Budući da određivanje stupnja depresije nije konzistentno, teško je odrediti prevalenciju depresije među pacijentima s kroničnom HCV infekcijom. Bez obzira na to, istraživači i liječnici se slažu da je prevalencija depresivnih poremećaja među HCV pacijentima značajno veća u odnosu na opću populaciju. Prema DSV-IV kriterijima, prevalencija je kod HCV oboljelih:

Od 24 do 70 posto s kroničnom HCV infekcijom
Od 6 do 10 posto u ostatku populacije

HCV liječenje

Hepatitis C standardno liječenje sastoji se od kombinirane terapije pegintron-alfa i ribavirinom u 24-48 tjedana zavisno o virusnom genotipu. Iako terapija ima dobre rezultate, mnogi moraju odustati zbog neugodnih nuspojava. Neke studije ukazuju da se kemijski inducirana depresija pojavljuje u otprilike 20 do 40 posto liječenih. Liječnici su uočili da depresija povezana s HCV terapijom umanjuje mogućnost izlječenja jer pacijenti loše reagiraju, ili čak prekidaju suradnju.

Mogući mehanizmi:

1. Postojanje preduvjeta – ova teorija ukazuje da postojanje psihičkog oboljenja kao što je depresija ili PTSP vodi u rizično ponašanje (intravenozna zloupotreba opojnih droga, seks bez zaštite), povećavajući mogućnost HCV infekcije. Prema ovoj teoriji, sam HCV nije direktan uzročnik depresije, ali postoji velika prevalencija depresije kod osoba koje iskažu sklonost rizičnom ponašanju.

2. Psihološki utjecaj HCV – Ova teorija opisuje mogućnost da su hepatitis C virus i depresija povezani tako da to kronično oboljenje stvara opterećenje i stres. Foster i kolege su na uzorku oboljelih pokazale da i pacijenti bez ciroze imaju smanjenu kvalitetu života pogotovo u sferi mentalnog zdravlja i fizičkih funkcija, u usporedbi s kontrolnom grupom. Mnogi eksperti se slažu da kronična HCV infekcija sama po sebi umanjuje kvalitetu života što je okidač za depresiju.

3. Biološki rezultat HCV – ove teorije opisuje mogućnost da hepatitis C virus negativno utječe na središnji nervi sustav stvarajući tako depresiju. Iako nije direktno dokazana, ovu hipotezu podržavaju studije pokazujući da HCV direktno uzrokuje premor i druge neuro-kognitivne simptome. Adair i kolege su koristeći gensko-izražajnu analizu analizirali genski izražaj 29 gena, uključujući one kod oksidative mozga i nergetskog metabolizma. Ovi rezultati podržavaju biološku bazu za poveznicu HCV infekcije i depresije. Hepatitis C virus čestice uzrokuju kemijske promjene i mogu inicirati simptome depresije nađene u središnjem nervnom sustavu.

4. Psiho-spiritualna percepcija – autor bestselera i motivacijski govornik Esther Hicks, opisuje depresiju kao ekstremni rub na emocionalnoj skali. Na drugom kraju te skale dobri osjećaji su povezani s percepcijom slobode, a suprotnost su percepcija sputavanja. Sputavanje koje se manifestira kao manjak slobode i kontrole je zapravo dio depresije. Prema ovoj teoriji, hepatitis C je povezan s depresijom, jer mnogi osjećaju da je ozdravljenje nešto potpuno van njihove kontrole. Takav osjećaj beznađa kod onih s hepatitisom C se pojavljuje kod onih koji su:

  • Informirani da im je bolest neizlječiva
  • Osjećaju sumnju da se mogu izliječiti
  • Osjećaju jake nuspojave liječenja što uzrokuje osjećaj da im se bolest pogoršava potvrđujući tako da nemaju nikakvu kontrolu nad svojim zdravljem
Stvarajući pozitivan osjećaj nade vezan uz izlječenje, osoba se oslobađa straha, i time depresije.

Pacijenti i njihovi liječnici moraju biti svjesni istovremene prisutnosti HCV-a i depresije, učinaka terapije u toj povezanosti i prisutnosti 4 mehanizma koji povezuju HCV i depresiju. Poznavajući te činjenice, možemo aktivno djelovati u smjeru depresije kao poremećaja povezanog s kroničnom hepatitis C infekcijom.



Izvor: www.hepatitis-central.com, originalni članak možete pročitati ovdje

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)