Visoki omjer karcinoma jetara objašnjen mutacijom koja se događa samo kod muškaraca

HBV HCCTim istraživača je u Koreji otkrio novu mutaciju kod hepatitis B virusa (HBV) koja se pojavljuje samo kod muškaraca te bi mogla pomoći u objašnjenu zbog čega muškarci inficirani sa HBV imaju približno pet puta više šanse od žena da razviju karcinom jetara. Iako kod nekih žena dođe do progresije ciroze i karcinoma jetara, te mutacije nema kod žena. Istraživanje je objavljeno u Journal of Clinical Microbiology.

„Ovo je prva pronađena mutacija koja može objasniti nerazmjer učestalosti hepatocelularnog karcinoma,“ izjavio je Bum-Joon Kim sa Seoul National University u Koreji koji je i autor studije.

U studiji istraživači su nasumično prikupili i analizirali uzorke iz 292 pacijenta sa kroničnom HBV infekcijom koji su bili u jednoj od 3 bolnice u Koreji u periodu od 2003-2005 godine. Prethodne studije su sugerirale kako je genska mutacija poznata kao W4P/R bila povezana sa većom učestalosti karcinoma jetara i cirozom. Oni su razvili test koji može posebno identificirati HBV sa W4P/R mutacijom. Kada se usporedi sa rezultatima liječenja pacijenata, W4P/R mutacija je bila značajnije povezana sa ozbiljnim oboljenjem jetara te je bila pronađena isključivo kod muških pacijenata.

Istražitelji vjeruju kako je test koji su razvili za otkrivanje mutacije može imati potencijal kao dijagnostika za predviđanje progresije kod muškaraca u cirozu i karcinom jetara. Oni su napomenuli kako je potreban oprez te kako je potrebna prva veća studija koja bi potvrdila ova otkrića jer je samo 67 od 292 uzorka bilo od žena.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)