Vertexov lijek za hepatitis C pomaže teško lječivim pacijentima

vertexPrema maloj studiji, Vertexov lijek za hepatitis C, telaprevir je oborio virus kod značajnog broja pacijenata koji nisu imali odgovor na standardni tretman ili su imali relaps nakon uzimanja standardnih lijekova.

Privremeni rezultati iz tekuće studije su pokazali kako 57% pacijenata koji nisu imali odgovor na standardnu terapiju pegiliranim interferonom i ribavirinom i 90% onih koji su imali odgovor ali kasnije i relaps su postigli stalan virološki odgovor kada je njihovom režimu liječenja dodat telaprevir.

Postotak pacijenata kod kojih je virus nedetektabilan nakon završetka tretmana pomiče kritičnu mjeru poznatu kao stalan virološki odgovor.

„Devedeset posto kod prethodnih relapsera je impresivno i sugerira kako bi omjer kod do sada ne liječenih pacijenata mogao dostići 75-80%,“ izjavio je analitičar Geoffrey Porges.

„Omjer od 57% stalnog virološkog odgovora kod osoba koje do sada nisu imale odgovor na terapiju je također značajan,“ nadodao je Porges.

Također je bilo 55% stalnog virološkog odgovora kod pacijenata među pacijentima na telapreviru kod kojih se čini da imaju odgovor na prethodni standardni tretman nakon 12 tjedana ali su još uvijek imali detektabilni nivo virusa u 24-om tjednu.

Telaprevir, eksperimentalni tretman za ozbiljno jetreno oboljenje, je najznačajniji lijek u Vertexovoj razvojnoj liniji i očekuje se da će postati prvi komercijalni proizvod u 2011 godini.

Kompanija planira predati aplikaciju za odobrenje u SAD za telaprevir u drugoj polovici 2010 godine.

„Usprkos malom broju pacijenata, prvi podaci o stalnom virološkom odgovoru kod osoba koje nisu imale odgovor na prethodnu terapiju izgledaju impresivni,“ izjavio je Howard Liang, analitičar.

Vertex je izjavio kako je od 117 pacijenata uključenih u ovu studiju, u privremenoj analizi bili uključeni podaci od 94 pacijenata.

Osam pacijenata u ovoj studiji je prekinulo tretman zbog ozbiljnih nuspojava uključujući osip i anemiju.
Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)