Vertex Pharmaceuticals počinje s trećom fazom „RALIZE“ pokusa s Telaprevirom kod pacijenata koji nisu imali pozitivan odgovor na prethodnu terapiju

VertexVertex Pharmaceuticals Incorporated je objavio da je kompanija postigla sporazum s regulatornim tijelima u SAD i EU kako bi počela s RELIZE pokusom, ključnom trećom fazom kliničkog pokusa s inhibitorom proteaze hepatitis C virusa (HCV), Telaprevirom u kombiniranoj terapiji za pacijente s kroničnom HCV infekcijom koji nisu uspjeli postići kontinuirani virološki odgovor s prethodnom terapijom. Pokus će se odvijati u SAD i EU i uključit će približno 650 pacijenata s genotipom 1 HCV kod kojih nije uspjela prethodna terapija s pegiliranim interferonom i ribavirinom. Pokus je dizajniran kako bi procijenio 48 tjedni režim telaprevira u usporedbi s 48 tjednim kontrolnim dijelom. Telaprevir će biti doziran 12 tjedana. Primarni cilj je kontinuirani virološki odgovor, definiran kao HCV RNA <10 IU/ml 24 tjedna nakon završetka tretmana.

„U drugoj fazi kliničkog pokusa, režim baziran na Telapreviru je pokazao potencijal za povećanje omjera kontinuiranog virološkog odgovora kod širokog spektra pacijenata inficiranih s virusom hepatitisa C uključujući pacijente koji nisu uspjeli postići kontinuirani virološki odgovor s prethodnom terapijom pegiliranim interferonom i ribavirinom i kod kojih postoji visoki rizik po život opasnih komplikacija povezanih s HCV,“ izjavio je Ira Jacobson šef Odjela za gastroenterologiju i hepatologiju pri Weill Medical College of Cornell University. „REALIZE pokus s Telaprevirom je prekretnica treće faze pokusa ispitivačkog inhibitora proteaze kod pacijenata bez virološkog odgovora te drugih pacijenata kod kojih prethodni tretman nije dao rezultate i nastojat ćemo generirati dodatne podatke kako bi prikazali korisnost Telaprevira kod gore navedene populacije pacijenata.

„U SAD i EU danas postoji približno 6 milijuna pacijenata inficiranih s kroničnim hepatitisom C, a kod približno 650 000 od tih pacijenata nije djelovao prethodni tretman s pegiliranim interferonom i ribavirinom te oni trebaju novu terapijsku opciju liječenja,“ izjavio je Kurt C. Graves, Vertexov izvršni potpredsjednik, šef komercijalnog odjela i strateškog razvoja. „Podaci dobiveni iz ove treće faze pokusa kod pacijenata kod kojih prethodni tretman nije dao rezultate kao i podaci iz tekuće treće faze ADVANCE pokusa kod do sada ne liječenih pacijenata, mogu dalje doprinijeti profiliranju Telaprevira kao nužnog lijeka kako za do sada neliječene pacijente tako i za one kod kojih prethodna terapija nije dala rezultate.“

Globalna treća faza pokusa kod pacijenata koji nisu postigli kontinuirani virološki odgovor s prethodnom terapijom

REALIZE pokus (ponovno liječenje pacijenata na bazi Telaprevira kako bi se optimizirao ishod) će uključiti približno 650 HCV pacijenata s genotipom 1 i bit će proveden od strane Tiboteca u više od 100 centara u SAD i EU. Tibotec očekuje završetak popisivanje  REALIZE pokusa u prvom kvartalu 2009. godine. Pokus će uključivati slijedeće grupe pacijenata:

  • Null responder (definirano kao pacijenti koji su postigli smanjenje manje od 2 log HCV RNA u dvanaestom tjednu prethodne terapije)
  • Djelomične respondere (definirano kao pacijenti koji su postigli smanjenje od najmanje 2 log u dvanaestom tjednu ali nisu uspjeli postići nedetektabilnu HCV RNA u dvadeset četvrtom tjednu prethodne terapije)
  • Relapsere (definirano kao pacijenti koji su imali nedetektabilnu HCV RNA po završetku najmanje četrdeset dva tjedna prethodnog tretmana ali se virus naknadno ponovno pojavio.

REALIZE pokus će dozirati telaprevir u kombinaciji s pegiliranim interferonom alfa-2a (PEGASYS) i ribavirinom. REALIZE pokus će trajati 48 tjedana i sastojat će se od tri dijela:

  1. Telaprevir doziran od 750 mg svakih osam sati kroz 12 tjedana u kombinaciji sa standardnom dozom pegiliranog interferona i ribavirina nakon čega će slijediti 36 tjedana tretmana samoga pegiliranim interferonom i ribavirinom
  2. Dio s odgođenim početkom, obuhvatiti će 4 tjedna tretmana s pegiliranim interferonom i ribavirinom nakon čega će uslijediti telaprevir od 750mg svakih osam sati kroz 12 tjedana u kombinaciji sa standardnom dozom pegiliranog interferona i ribavirina te nakon toga još 32 tjedna samostalnog pegiliranog interferona i ribavirina
  3. Kontrolni dio sa standardnom dozom pegiliranog interferona i ribavirina kroz 48 tjedana


Pacijenti iz svih dijelova tretmana će biti naknadno praćeni kroz 24 tjedna nakon završetka tretmana kako bi se vidjelo jesu li postigli kontinuirani virološki odgovor.

Izvor: www.medicalnewstoday.com, originalni članak možete pročitati ovdje 

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)