Tvrdnje o dobrobiti ribljeg ulja – „prodaja magle“?

riblje uljeIstraživači su izjavili kako izjavu da dodaci prehrani sa ribljim uljem održavaju moć zapažanje ne bi trebalo uzimati bezrezervno.
Prema dr. Alan Dangouru i njegovim kolegama sa London School of Hygiene and Tropical Medicine, u nasumičnoj, placebo kontroliranoj studiji od skoro 900 sedamdesetogodišnjaka, dodaci prehrani sa omega-3 masnim kiselinama nisu imali učinak na moć zapažanja.

U do sada najdužoj provedenoj studiji, kroz period od dvije godine nije bilo razlike u padu zapažanja kako u dijelu studije sa ribljim uljem tako i u dijelu studije sa placebom, izjavili su Dangour i njegove kolege u American Journal of Clinical Nutrition.

„Ne postoje dokazi važne dobrobiti za memoriju ili koncentraciju,“ izjavio je Dangour u saopćenju.

Ipak, napomenuo je kako kognitivnoj funkciji mogu trebati godine da se smanji, „i iako je ovo najduži pokus koji je ikad proveden, postoji mogućnost da nije bio dovoljno dugačak kako bi se pokazali stvarni korisni učinci među ovom zdravom skupinom starijih ljudi.“

Ova otkrića dolaze iz takozvane OPAL studije (Older People And omega-3 Long-chain polyunsaturated fatty acids), koja je uključila 876 zdrave i potpuno svjesne osobe u Engleskoj, starosne dobi od 70 do 79 godina.
Oni su bili nasumično raspoređeni da primaju ili placebo (maslinovo ulje) ili kombinaciju od 200 miligrama eikosapentaenoičnu kiselinu i 500 miligrama dokosaheksaenoične kiseline dnevno kroz dvije godine.
Eikosapentaenoična i dokosaheksaenoična kiselina su omega-3 dugo-lančane polinezasićene masne kiseline koje se uobičajeno mogu pronaći u ribljem ulju. Bile su povezivane sa kognitivnim dobrobitima u opažajnim studijama, ali nije bilo dokaza o pozitivnom učinku u nedavnom šestomjesečnom nasumičnom pokusu, izjavili su istraživači.

"Trenutni dokazi dobrobiti za kognitivno zdravlje nisu uvjerljivi," izjavili su istraživači.

U trenutnoj studiji, sudionici su bili testirani u raznim kognitivnim zadacima na početku pokusa i nakon 24 mjeseca, izjavili su istraživači.

Primarni rezultat je bio sjećanje liste od 16 riječi iz Kalifornijskog testa za verbalno učenje, ali su istraživači također testirali trenutna i odgođena sjećanja, prostornu memoriju, brzinu obrade informacija, vrijeme reakcije i među ostalim i izvršnu funkciju.

Nakon 24 mjeseca, Dangour i njegove kolege su otkrili kako su sudionici koji su dobivali riblje ulje imali ga u većoj količini u krvi (kod P<0.001 za obje usporedbe) nego li oni u placebo dijelu.
U isto vrijeme, sudionici koji su dobivali placebo su imali veću koncentraciju od dva omega-6 masnih kiselina u serumu kao dvije komponente maslinovog ulja.
Istraživači su izjavili kako nije bilo značajnijih razlika između grupa na Kalifornijskom testu za verbalno učenju.
Nakon prilagodbe za osnovne kognitivne funkcije, starost, spol i starosti prilikom završetka studija, prosječna razlika između ribljeg ulja i placebo dijela u ukupnom broju zapamćenih riječi u tri pokusa Kalifornijskog verbalnog testa učenja je bila minus 0.5 riječi.
Prosječna razlika u sjećanju nakon 20 minutne pauze je bila 0.1 riječ.

Nije bilo značajnije razlike u bilo kojem ostalom kognitivnom funkcijskom testu, izjavili su istraživači.

Istraživači su otkrili kako su ozbiljne nuspojave su bile neznatne – uobičajena ozlovoljenost kao nadimanje, podrigivanje, nelagoda u abdomenu i gubitak stolice – i nije bilo značajnijih razlika između grupa.

Studija je imala podršku UK Food Standards Agency i UK National Health Service Research and Development.



* Objašnjenje pacijentima kako je iznesna tvrdnja da dodaci hrani sa ribljim uljem predstavljaju način za sprečavanje moći zapažanja koja dolazi sa godinama.

* Napomena je kako ovaj veliki nasumični pokus nije utvrdio takvu dobrobit.





LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)