Tinejdžerica Jazzy de Lisser sa nagrađenim filmom o životu sa hepatitisom C

Jazzy de Lisser Jazzy de Lisse je rođena sa hepatitisom C prije šest mjeseci je doznala  kako je previše bolesna da bi mogla nastaviti terapiju. Ovdje Jazzy, čiji je film o životu pobijedio na Daily Mirror natječaju govori o tome kako borila s bolešću. Kada je Jazzy de Lisser bilo samo 13 godina liječnici su joj rekli kako ima jetru sredovječnog alkoholičara. Znala je već 10 godina kako je majka na nju prenijela hepatitis C prilikom poroda. „Majka misli kako ga je dobila prilikom intravenskog uzimanja narkotika u svojim ranim 20-im godinama, godinama prije nego što sam se rodila,“ objašnjava Jazzy koja sada ima 17 godina. „Ona već 25 godina ne uzima narkotike“.

Jazzy de Lisse

Jazzy je imala tri godine kada se njena majka Serena Bute počela zabrinjavati kako nešto nije u redu. Njezin mali stomak je bio bolno nabrekao a testovi su pokazali kako je rođena sa kroničnim oboljenjem. Tek tada je modna dizajnerica Serena shvatila kako ona također ima hepatitis C. Kada je imala šest godina Jazzy i njena familija su se preselili u London sa Jamajke kako bi počeli liječenje sa interferonom – najčešći lijek koji se upotrebljava za borbu sa virusom.
Jazzy de Lisse film

„Morala sam jednostavno nastaviti sa životom“, izjavila je Jazzy koja je pobijedila u filmskom natječaju uz podršku Daily Mirror sa dokumentarnim filmom o njenoj dugoj borbi sa oboljenjem. 
Film "My story of C" (moja priča o C)
{flv width="320" height="240" autostart="false"}vijesti/2009/My_Story_of_C{/flv}

„Nisam stvarno osjećala efekte hepatitisa C osim što sam bila podložnije oboljenjima nego li moji školski prijatelji i nisam o tome govorila ljudima zbog toga što sam se bojala njihove reakcije. Ali kada sam navršila 13 godina počela sam istraživati web sajtove te vidjela kako su neljubazni i negativni. Nisam mogla uopće pojmiti na koje sve načine hep C napada i oštećuje jetru. Tad sam se počela ozbiljno brinuti za svoje zdravlje.“
Jazzy je otišla u King’s College bolnicu u Londonu kako bi se informirala o novostima o svom stanju kada su joj liječnici priopćili kako stvaranje ožiljaka na jetri pogoršava njezino stanje.
„Liječnici su izjavili kako Jazzy ima jetru od 50-godišnje žene koja cijeli žiot pije i uzima narkotike,“ izjavila je njezina majka Serena.


PRESTRAŠENA: Jazzyna majka Serena Bute govori u filmu o svojoj krivnji i brizi za kćer.

Serena Bute

 Jazzy je pokušala alternativne terapije te čak bila u Austriji kod specijaliste. Ali u četrnaestoj godini postala je umorna od ograničavajućih dijeta i uzimanja desetaka homeopatskih tableta svaki dan. Zbog toga je u rujnu 2007 ponovo počela sa tretmanom interferonom ali ovaj put u kombinaciji sa još jednim lijekom, Ribavirinom. Zajedno oni imaju 48% šanse izlječenja hepatitisa C kod djece.

Jazzy, čiji je očuh bivši Grand Prix vozač Johnny Dumfries inspiriran tvorcem dokumentarca Mel Agace napravio je video dnevnik njenog liječenja tijekom 15 mjeseci. Tada je čula za pokretanje Daily Mirror Media Box i Bebo Your Film09 natječaja. Njihov je cilj bio pronalaženje mladih filmaša koji bi napravili dokumentarni film o nečem važnim u njihovim životima. Deset ljudi je bilo odabrano da budu dio specijalne radionice sa Bafta mentorima kako bi transformirali ideje u filmove.

Jazzy je pretvorila svoj dnevnik u nagrađeni kratki film „Moja priča o C“ koji prati uspone i padove njenog liječenja – od obećavajućih rezultata, ležanja u krevetu u agoniji do velikih svađa sa majkom. "Nikada nisam srela nikoga mojeg godišta koji je prošao kroz sve ovo pa sam pomislila kako bih mogla pokazati ljudima kako je to“ izjavila je Jazzy.

Dokumentarni film je prikazao Jazzynu patnju prouzročenu lijekovima kao i majčinu krivnju dok gleda svoju kćer kako moli da se sve ovo prekine.

„Lijekovi su bili tako jaki“, kazala je Serena čije je vlastito stanje stabilno. „Bilo je strašno gledati patnju znajući da sam ja razlog patnje. Nuspojave su me učinile iscrpljenom i zlovoljnom“, objašnjava Jazzy. „Imala sam zasljepljujuće glavobolje i bila sam bez energije. Dobila sam čireve po ustima i ekceme te mi je otpalo puno kose.“

Jazzy je imala dobar početni odgovor na zadnji tretman ali su onda testovi pokazali kako se oboljenje vratilo ali u drugom obliku.

U siječnju ove godine nakon 15 mjeseci režima dvostrukog uzimanja lijekova, Jazzy je čula strašnu vijest kako je virus postao otporan da se tretman morao prekinuti.

Ali se nije željela predati te je odlučila pomoći ostalim ljudima u njenoj situaciji. Jazzy je napravila web stranicu (www.livergoodlife.com) u suradnji sa British Liver Trust kako bi objasnila oboljenje tinejdžerima kao što je ona na pozitivniji način nego li na web sajtovima koje je vidjela.

Također je sakupila novac kako bi platila Oskarom nagrađenu kompaniju za animaciju Passion Pictures da naprave ctani film u kojem se objašnjava kako hepatitis C oštećuje jetru.

Njen slijedeći potez je prikupljanje sredstava za opremu za istraživanje novih tretmana. „Neću pokušati još jedan tretman sve dok se ne pojavi nešto sa velikim omjerom uspjeha,“ izjavila je Jazzy

„Transplantacija jetre bi mi bila zadnja opcija a cilj mi je riješiti se ovog oboljenja do moje dvadesetprve godine. Želim jednog dana biti u mogućnosti reći kako sam imala hepatitis C i da sam ga pobijedila“

Film "Liver Good Life" (dobar život jetre)

{flv width="560" height="320" autostart="false"}vijesti/2009/Liver_Good_Life{/flv}


Izvor: LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)