Tetoviranje – jeste li svjesni rizika?

tetovazaMeđu mladima postoji pomama za lijepom tetovažom – par krila na leđima, leptir na gležnju ili jednostavno inicijalima na ruci. Ali doktori upozoravaju kako se tetoviranjem izlažete opasnim virusima hepatitisa B i C te čak i HIV-u.

Trajno tetoviranje uključuje probadanje kože sa iglom i ubrizgavanje šarene boje u različitim dizajnima. Ako su igla ili okolišni predmeti inficirani tada se šanse za virusni hepatitis multipliciraju.

„Tetovaže su potencijalni uzročnik širenja virusa hepatitisa B i C te čak HIV-a. Iako broj slučajeva još nije vrlo visok, nailazimo na pacijente koji su inficirani na taj način“ izjavio je Ajay Kumar, gastroenterolog iz bolnice Indraprastha Apollo.

„Glavni rizik dolazi od toga ako je oprema (igla) inficirana te ako nisu poduzete mjere opreza za sprječavanje prijenosa,“ dodao je.

Ali se virus ne prenosi samo iglom.

Ajay K. Sachdev, šef kirurške gastroenterologije sa Artemis Health Institute je izjavio: „Igle nisu jedino sredstvo sa kojim se prenosi virus hepatitisa ili čak HIV-a. Tihi krivci su bočice tinte u koji umjetnici umaču svaki put igle dok tetoviraju.

„Prema tome, čak i ako koriste jednokratne igle ili čiste rukavice, ako umjetnik koristi istu bočicu sa tintom za nekoliko klijenata, šanse za prijenos virusa se povećavaju. Zbog toga što se danas većina tih bočica uvozi, uobičajeno se ne koriste nove bočice za svakog klijenta,“ izjavio je Sachdev.



Objašnjavajući znanost koja je u pozadini toga Saschdev je izjavio: „Tetoviranje uključuje ubadanje igle duboko u dermu (sloj ispod površine kože) što rezultira krvarenjem a ta ista igla se umače u bočicu sa bojom što dovodi do prijenosa infekcije“.

„Šanse da se osoba inficira su veće ako se netko tetovira odmah nakon što se inficira osoba tetovira,“ izjavio je.

Iako ne postoje službena statistika, Sachdev je izjavio kako 5-10% osoba u Indiji inficirano hepatitisom. Indija također ima približno 2.5 miliona osoba inficiranih sa HIV-om.

Prema Svjetskoj Zdravstvenoj Organizaciji (WHO), virusni hepatitis ubije više ljudi nego li bilo koje drugo zarazno oboljenje u Jugoistočnoj Aziji.

Činjenica je kako brojke o procjeni smrtnih slučajeva u tom području povezane sa virusnim hepatitisom i komplikacijama vezanim uz njega premašuju smrtne zajedno sve slučajeve od malarije, denga groznice i HIV/AIDS.

Dok se hepatitisi A i E prenose preko kontaminirane hrane ili vode, hepatitis B i C se prenose preko kontaminirane krvi i tjelesnih tekućina. Postoje cjepiva protiv hepatitisa A i B ali ne i protiv hepatitisa C i E.

A.S. Puri šef gastroenterološkog odjela pri G.B. Pant hospital izjavio je kako je naišao na par slučajeva kod kojih su ne sterilna oprema ili kontaminirana boja bili uzročnici hepatitis C infekcije.

„Hepatitis C virus se može godinama sakrivati u jetrenim stanicama te manifestirati kao ciroza, karcinom jetara ili zatajenje jetara,“ izjavio je Puri dodajući kako je piersing još jedan način na koji se virus može prenijeti zajedno sa intravenskom upotrebom narkotika.

Zbog asimpotmatske prirode virusa približno 60% inficiranih osoba nije svjesno svojeg oboljenja sve dok ne dođe do komplikacija kao što su ciroza.Prema WHO, procjenjuje se kako u jugoistočnoj Aziji 100 miliona osoba ima kroničnu hepatitis B infekciju (5.6% populacije) a 30 miliona osoba ima kroničnu hepatitis C infekciju (1.6% populacije).

Virus hepatitisa B je 100 puta infektivniji od virusa HIV.

„Jedini način na koji možete zaštititi sebe od infekcije dok se tetovirate je da budete svjesni opasnosti od infekcije. Novi saloni za tetoviranje se pojavljuju svugdje pa bi vlada trebala napraviti smjernice koje bi trebali slijediti,“ izjavio je Sachdev.

„Mlađe osobe koje se tetoviraju bi trebale pripaziti da se korite nove igle i nove bočice. Također bi se trebali cijepiti. A umjetnici bi trebali znati da li je neki klijent pozitivan na hepatitis B ili C,“ dodao je.




LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)