Telaprevir poboljšava i skraćuje liječenje hepatitisa C

telaprevirVodeći lijek u istraživanju od Vertex Pharmaceuticals je prošao još jedan test. Kompanija je izjavila kako sada ima dokaz kako njezin lijek u kombinaciji sa standardnom terapijom može uništiti kronično oboljenje jetre kako kroz 24 tako i kroz 48 tjedana.

U ovoj dodatnoj, trećoj fazi pokusa „Illuminate“ na 540 pacijenata koji do sada nikad nisu bili liječeni primijenjen je eksperimentalni lijek Telaprevir u kombinaciji sa standardnim tretmanom pegiliranim interferonom i ribavirinom. U grupi pacijenata koji su primali lijek kroz 24 tjedna virus je nestao kod 92% pacijenta dok je oboljenje izliječeno kod 88% pacijenata u dijelu pokusa koji je trajao 48 tjedana. Ovo su bile dvije grupe pacijenata kod kojih virus nije bio detektiran u četvrtom i dvanaestom tjednu studije. Kombinacija lijekova je uništila virus kod 72% svih pacijenata koji su sudjelovali u pokusu. Skoro 7% od svih pacijenata u studiji je odustalo zbog nuspojava kao što su umor, svrab kože, i mučnina. Ostali pacijenti ili nisu bili liječeni sa terapijom baziranoj na telapreviru ili su bili na standardnoj terapiji nakon uzimanja telaprevira kroz 12 tjedana.

Očekuje sa da ovi podaci budu dio zahtjeva kompanije pri traženju odobrenja za telaprevir u SAD i EU i početka prodaje slijedeće godine. Ova studija također slijedi i potvrđuje važnije rezultate iz prethodne studije faze III u kojoj je telaprevir u kombinaciji sa tradicionalnom terapijom izliječio infekciju hepatitisa C kod 3 od 4 pacijenta. Slijedeći veliki test za telaprevir će biti druga ključna studija na pacijentima kod kojih bolest ne može biti izliječena sa standardnim tretmanom. Rezultati ovog pokusa na 650 osoba se očekuju u rujnu.

To bi moglo biti važno za pacijente sa hepatitisom C koji bi mogli biti u mogućnosti izliječiti se u 24 tjedna – pola vremena koliko treba tradicionalnoj terapiji. Postoje??i tretman često uzrokuje nuspojave slične gripi čineći ga teško podnošljivim zbog čega i mnogi odustanu od terapije. „Pacijenti koji su imali brzi odgovor na režim baziran na telapreviru u dvanaestom tjednu su imali velike šanse za postizanje izlječenja u 24 tjedna tretmana što može dati važnu informaciju ili motivirati ljude za nastavak terapije,“ izjavio je Kenneth Sherman, glavni istražitelj studije.
LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)