Svibanj je mjesec svjesnosti o hepatitisu

cdcHepatitis B i C mogu postati kronične, doživotne infekcije koje mogu dovesti do raka jetre. Milioni Amerikanaca žive sa kroničnim virusnim hepatitisom a puno njih ne zna da je inficirano.

Iako je svibanj mjesec svjesnosti o Hepatitisu, virusni hepatitis traži više pažnje tijekom cijele godine. U jednom od prošlogodišnjih izvješća Institute of Medicine (IOM) navedeno je pomanjkanje znanja kod javnih i profesionalnih zdravstvenih djelatnika o virusnom hepatitisu.

Riječ „hepatitis“ znači upalu jetre i odnosi se na grupu oboljenje od kojih svako uzrokuje jedinstveni virus. U SAD najuobičajeniji oblici virusnog hepatitisa su hepatitis A, B i C.

3 važne činjenice o virusnom hepatitisu

  1. Dva oblika hepatitisa (hepatitis B i hepatitis C) mogu dovesti do kronične, doživotne infekcije.
  2. Puno osoba sa kroničnom infekcijom  nije svjesno svoje infekcije
  3. Kronični virusni hepatitis može dovesti do raka jetre

Hepatitis B i C mogu dovesti do kroničnih, doživotnih infekcija

Hepatitis B je jetreno oboljenje koje nastaje kao rezultat infekcije sa virusom hepatitisa B. Kada se osoba inficira, dolazi do razvoja „akutne“ ili kratkotrajne infekcije. Neke osobe su u mogućnosti očistiti virus ali za ostale, posebno one inficirane pri porođaju ili kao mala djeca infekcija ostaje i dovodi do „kronične“ ili doživotne infekcije. Iako se hepatitis B može spriječiti cijepljenjem, puno osoba je inficirano prije nego li što je cjepivo postalo preporučeno za djecu i odrasle osobe koje su podložne riziku.

Hepatitis C je oboljenje jetre koje nastaje kao rezultat infekcije sa virusom hepatitisa C. Većina osoba koja se inficira sa virusom (do 85%) razvije kroničnu infekciju. Zbog nepoznatih razloga, oko 15-25% osoba će „očistiti“ infekciju bez liječenja

Puno osoba sa kroničnim hepatitisom ne znaju da su inficirani

Puno osoba sa kroničnim virusnim hepatitisom nema simptome i ne zna da je inficirano. Iako osoba nema simptome i može izgledati zdravo, virus se može detektirati u krvi te može štetiti jetri. Do razvitka simptoma kroničnog virusnog hepatitisa može proći i 30 godina a za sve to vrijeme dolazi do oštećenja jetre.

Kronični virusni hepatitis može dovesti do raka jetre

Oba oblika kroničnog virusnog hepatitisa mogu prouzro??iti rak jetre i doprinijeli su povećanom broju raka jetre u prošlom desetljeću. Najmanje pola novih slučajeva raka jetre je nastalokao rezultat kroničnog hepatitisa C

Na neke populacije rak jetre povezan sa virusnim hepatitisom ima nerazmjeran utjecaj. Broj novih slučajeva je najveći u Azijata i stanovnika Pacifičkih otoka a u povećanju je među Afro Amerikancima, osobama 46-64 godina starosti i muškarcima.

Sa ranom detekcijom puno osoba može imati liječenje koje može spasiti život i ograničiti progresiju oboljenja, spriječiti smrt od raka i pomoći u razbijanju kruga nepoznatog prijenosa virusa na ostale. Ako ste zabrinuti u vezi virusnog hepatitisa, razgovarajte sa vašim liječnikom.

LINK

Mobilni InfoHep Centar

Mobilni InfoHep Centar je medicinsko vozilo opremljeno za pružanje zdravstvenih usluga na terenu. Njegovim radom, a u suradnji sa stručnjacima regionalnih Zavoda za Javno Zdravstvo i bolničkih centara diljem Republike Hrvatske, po prvi put kompletna i izvrsna usluga (povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje, pretraga jetre elastografijom te zakazivanje termina kod liječnika specijaliste) dovodi se na teren korisnicima.

Pročitaj više
info-icon
info-icon

PODRŠKA

PRIMATELJ:
ime - HEPATOS
adresa - Doverska 29, 21 000 Split
banka - OTP banka
IBAN - HR5224070001100573436

PODRŠKA

Na ovom mjestu ćemo sa velikim zadovoljstvom objavljivati popis osoba i poduzeća koji su „Hepatosu“ ukazali povjerenje i ponudili svoju pomoć na način na koji su najbolje mogli. Netko nam je financijski pomogao, netko je pomogao u uređivanju prostora, netko je pomogao u stručnom usavršavanju djelatnika, netko je poklonio dragocjene trenutke svog slobodnog vremena, netko toplu ljudsku riječ.

SVIMA VAM OD SRCA HVALA! BEZ VAS BI RAD NAŠEG DRUŠTVA BIO NEODRŽIV!

pogledaj više

Online savjetovalište

info-icon

Zahvaljujemo Vam na povjerenju koje ste nam do sada ukazivali postavljanjem pitanja na našem forumu. U našoj novoj rubrici „On-line savjetovalište“ na Vaša pitanja odgovarat će vodeći stručnjaci iz područja hepatologije. Na neke upite, na žalost, nećemo moći odgovoriti te ćete se za odgovore na neka pitanja specifično vezana za vaš zdravstveni problem morati obratiti svom liječniku.

Da bismo Vam mogli poslati odgovor na Vaše pitanje, morate nam ostaviti Vašu e-mail adresu. Ukoliko ne želite ostaviti svoju privatnu e-mail adresu, otvorite novu na nekom od mnogih besplatnih e-mail servisa (google, yahoo, net.hr)